USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Лучанин-учасник АТО - третій на чемпіонаті світу серед майстрів з самбо

29 Жовтня 2016 19:00
Лучанин Володимир Повх, ветеран МВС та учасник АТО, який посів третє місце у чемпіонаті світу з самбо серед майстрів у Хорватії, попри поважний вік не припиняє займатися спортом та готовий знову у разі потреби зголоситися добровольцем на схід.

Як розповів Володимир Повх, у рамках чемпіонату світу серед майстрів з самбо, що нещодавно, 20-23 жовтня відбувся у місті Пореч (Хорватія), змагалися ветерани віком від 35 років у п’яти вікових групах. Він виступав у віковій групі 55-59 років. У змаганнях брали участь, окрім українців, росіяни, казахи, французи, американці та представники інших країн.

Ще до початку змагань Володимир Повх переміг у чемпіонаті України, до того ж, він був єдиним серед спортсменів збірної України учасником АТО. Він зазначив, що для участі в такому чемпіонаті потрібно підтримувати фізичну форму, тренуватися. Попри відсутність повноцінної підготовки до змагань (зборів чи тривалих тренувань), він посів третє місце (перше та друге місця здобули росіяни).

Спортсмен розповів, що, спілкуючись з учасниками чемпіонату з Росії, дізнався, що у них виділяють кошти на проведення внутрішніх змагань, а також передбачене фінансування для спортсменів, які посідають призові місця у рамках міжнародних змагань, на відміну від України. Це спонукає їх активніше брати участь у чемпіонатах. Так, в рамках чемпіонату світу в Хорватії змагалося понад 100 росіян та понад 100 казахів.
Щодо складності змагань, спортсмен зауважив, що чимало залежало від жеребкування. Зокрема, йому довелося змагатися зі спортсменом, що згодом посів перше місце. У сумі спортсмени з України здобули 14 нагород – три золоті, п’ять срібних та шість бронзових.
Володимир Повх розповів, що займатися самбо розпочав ще до служби в армії, згодом служив у внутрішніх військах, де продовжував заняття, після чого пішов в органи внутрішніх справ, працював в управлінні по боротьбі з організованою злочинністю, згодом пішов на пенсію з вислугою років. Згадуючи роки служби в МВС, він зазначає, що 1990-ті роки відзначалися постійною контрабандою спирту в Польщу.

В АТО вдалося потрапити завдяки заняттям спортом, - переконаний спортсмен. У військкомат чоловік прийшов у 2014 році, у віці 53 роки, аби зголоситися добровольцем. Втім, його «відфутболили», вказавши на вік та статус пенсіонера, але порадили, зважаючи на те, що він працював в органах внутрішніх справ, спробувати зголоситися у роту «Світязь». Отже, після військкомату Володимир Повх звернувся до начальника ГУ УМВС у Волинській області. Той сказав, що, якщо ветеран пройде медичну комісію, його візьмуть. Успішно пройшовши медичну комісію, він потрапив до лав роти «Світязь», ставши найстаршим за віком серед бійців роти.

Потрапити в Іловайськ йому не довелося, але фізична підготовка ветерану МВС стала у пригоді у Вуглегірську, в 12 кілометрах від міста Дебальцеве. Після того, як ворог розбив їхню техніку, командир роти Олександр Фацевич ухвалив правильне рішення «вийти ногами». Сепаратисти пропонували їм здатися, але бійці «Світязя» не погодилися. Командиру вдалося успішно вивести усіх бійців роти з котла. Йшли балкою, не піднімаючись нагору, щоб не виявити свої місця розташування.

Події на сході запам’яталися йому відсутністю досконалої військової техніки та тим, що рота була відрізаною від решти українських військових формувань, лишившись проти нерівних сил супротивника. Місцеве населення, якого лишилося в населеному пункті доволі мало, загалом нейтрально ставилося до військовослужбовців, не висловлюючи зневаги чи агресії.

Саме під час найдраматичнішого періоду у Вуглегірську Володимир Повх відсвяткував свій 54-й день народження – 23-го січня, за декілька днів до того, як їх почали особливо точно бомбардувати. Тоді Олександр Фацевич звернув увагу бійців на те, що в роті служать чоловіки, майже вдвічі старші за свого командира. Оскільки вийти з оточення вдалося 31-го січня, саме цей день відтоді Володимир Повх вважає своїм днем народження. Рік потому він відзначив цю дату разом з бійцями роти «Світязь».

Після виходу з Вуглегірська Володимир Повх отримав нагрудний знак «За відзнаку у службі» від Міністра внутрішніх справ та прослужив ще три місяці. Звільнившись у 2015 році, спортсмен вирішив влаштувати для себе психологічну реабілітацію, беручи участь у чемпіонатах з самбо. Так, цьогоріч перше місце у своїй віковій категорії він посів у турнірі ветеранів пам’яті героїв Чорнобиля, що відбувався у місті Славутич, та у чемпіонаті України серед майстрів у Каролино-Бугаз на Одещині.
Він зазначає, що після підписання перемир’я, був впевнений, що війна на сході вже скінчилася, але зараз розуміє, що війні ще не кінець. Якщо знову розпочнеться загострення бойових дій, Володимир Повх, попри те, що йому вже виповнилося 55 років, готовий знову добровільно зголоситися на передову.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ніка Показати IP 30 Жовтня 2016 09:39
Я горжусь такими людьми, це приклад для нас -відважний, цілеспрямований і спортивний!!! Здоров'я Вам міцного і удачі в подальших змаганнях!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus