USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк і Люблін разом рятують пам’ятки спільної історії

28 Лютого 2019 12:21
Луцьк і Люблін у співпраці за два роки відреставрують ключові пам’ятки архітектури, які мають спільну польсько-українську історію, – це вежа Чарторийських у Луцьку та Готична вежа в Любліні.

Міжнародна наукова конференція «Досвід ревіталізації і промоції історико-культурної спадщини» в рамках реалізації проекту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» розпочалася в Луцьку 28 лютого.

На захід завітали представники Луцької міської ради, Адміністрації міста Любліна, Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020, науковці, архітектори та експерти з України, Польщі та Білорусі.

Так, проект «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020. Він передбачає ревіталізацію вежі Чарторийських, монастиря єзуїтів із підвалами в Луцьку, реновацію готичної вежі в Любліні, облаштування музейних експозицій та благоустрій територій, а також інші заходи, спрямовані на збереження цих архітектурних об’єктів, покращення туристичної привабливості історико-культурних пам’яток обох міст.
Співпраця учасників проекту – виконавчого комітету Луцької міської ради та Адміністрації міста Любліна – триватиме два роки. Загальний бюджет становить 1,66 мільйона євро, із яких Луцьк отримає 1,034 мільйона євро.

Як наголосив секретар міської ради, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, учасники конференції зібралися, аби обговорити питання, пов’язані зі збереженням спільної польсько-української історії.

«Дуже приємно, що наше місто, яке поєднує багато культур, багато сторінок різної історії, має змогу реалізовувати цей проект. Нам є чим пишатися, що згадувати і що відновлювати. Те, що сьогодні ми зібралися обговорити питання ревіталізації вежі Чарторийських, нашого спільного проекту з містом Любліном, дуже важливо. Ми співпрацюємо завдяки сприянню Європейського Союзу. Ми віримо, що проект – це один із кроків, які робить наша держава, в напрямку приєднання до Євросоюзу, до тих цінностей, якими керуються країни ЄС», – сказав Григорій Пустовіт.
Він додав, що дуже приємно, що Луцьк не один на цьому шляху, а разом із містом-партнером Любліном.

«Зараз ми маємо можливість відновити вежу Чарторийських, відновити нашу історичну пам’ятку, відновити сторінку історії, насичену подіями, яка стане ще однією згадкою наших взаємин, атракцією, котра притягуватиме відвідувачів», – зазначив Григорій Пустовіт.

Виконувач повноважень мера Луцька теж зауважив, що співпраця в межах європейських програм має для міста вже системний характер: «Ми вже реалізували чотири проекти, на сьогодні маємо ще два – з Любліном і Хелмом. Сподіваємося, що матимемо й нові, на які вже подалися. Це те, що дозволяє нам рухатися вперед, те, що дещо полегшує цей рух».
Директор Центру європейських проектів Лєшек Буллер акцентував, що проект – це не тільки ремонти та будівельні роботи, а й людські взаємини.

«Ми як сусідні країни можемо пізнавати одне одного, дбати про спільні історико-культурні надбання, організовувати різні заходи для обміну інформацією, досвідом. Однією з таких зустрічей є і ця наукова конференція. Сьогодні ми можемо подискутувати про культуру», – звернув увагу Лєшек Буллер.
Та додав, що конференція важлива не тільки тому, що є одним і заходів спільного проекту, а й тому, що сприяє ознайомленню з новими об’єктами, ініціативами, у які теж варто вкладати кошти і які пізніше можуть стати ще одним чинником єднання українського та польського народів.

Він також розповів, що загалом Центр європейських проектів реалізує п’ять транскордонних програм, зокрема й Програму транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020, яку було започатковано 15 років тому.
Своєю чергою, консул Генерального консульства Республіки Польща в місті Луцьк Марек Запур передав вітання від Генерального консула Вєслава Мазура та відзначив, що конференція – черговий захід, присвячений спільній історії та культурній спадщині.

«Я дуже радію, що такі заходи відбуваються, адже вони засвідчують те, наскільки історія важлива для сучасного життя, адже не дарма говорять, що без історії немає майбутнього. Так, історія дуже складна й неоднорідна, але її не можна ділити, адже вона є спільна», – наголосив Марек Запур.
Консул відзначив, що на території України, на жаль, нараховується багато об’єктів, які перебувають фактично в зруйнованому стані.

«А це цінності, і не тільки українські, а наші спільні. І ми не можемо дозволити, аби вони занепали», – підкреслив Марек Запур і вислови надію, що Польщі та Україні вдасться спільно їх врятувати.

Натомість директор управління неінвестиційних проектів Адміністрації міста Любліна Кшиштоф Лонтка звернув увагу на те, що проект реалізується в період двох річниць: 450-річчя підписання Люблінської унії та 15-річчя з моменту вступу Польщі до Європейського Союзу.
«Друга річниця є не менш важливою для нас, адже ми реалізуємо проект за європейські кошти. Хочу відзначити, що принципом ЄС є «більше за більше» – чим більше ти працюватимеш, тим більше отримуватимеш. Україна тільки тоді стане членом Євросоюзу, коли покаже, як багато для цього робить», – сказав Кшиштоф Лонтка.

Він акцентував, що Луцьк виборов змогу реалізовувати проект у рамках програми транскордонного співробітництва: «І коли я приїжджаю в Харків, Кривий Ріг, Дніпро, розповідаю, як працюють у Луцьку».

Окрім того, Кшиштоф Лонтка наголосив, що проект покликаний сприяти пошуку взаєморозуміння.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus