USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Луцьк кардинально зміниться – Старе місто збільшиться вчетверо

3 Серпня 2017 14:49
Територія Старого міста простягатиметься від Луцького замку до меморіалу «Вічна слава» - таким пропонують ухвалити історико-архітектурний опорний план міста.

У Луцьку відбулося громадське обговорення історико-архітектурного опорного плану міста. Це є черговим кроком до ухвалення документу, який розширить охоронні межі культурної спадщини обласного центру Волині. Презентація плану та його обговорення відбулося в Луцьку у Галереї мистецтв 3-го серпня.

Під час громадськогоо обговорення виступив розробник проекту історико-архітектурного заповідника у Луцьку Богдан Колосок та нагадав, що в 1971-му році він розробив та затвердив проект, який став великим кроком для збереження історично-культурної спадщини Луцька. Та додав, що сьогоднішні кроки лише посилять його роботу й дадуть змогу дізнатися про древній Лучаськ чимало нового.
Зі слів начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петра Троневича, територія Старого міста буде в чотири рази більшою за площею, ніж нинішня, й простягатиметься від Луцького замку до меморіалу «Вічна слава».

«Також будуть затверджені охоронні зони. Як результат, у центральній частині міста можна буде проводити будівельні роботи лише після дослідження території археологами, на всій іншій частині міста теж вестиметься нагляд. Для прикладу, ми вже з міської казни заклали 200 тисяч гривень для археологічного дослідження вулиці Богдана Хмельницького, що передує капремонту вулиці в наступному році. й цим займуться фахівці зі столиці», - розповів Троневич.
Зі слів посадовця, багато проблем, які стосуються збереження істотко-культурної спадщини, пов’язані з відсутністю опорного плану ще на початку 2000-х років.

«Нагадаю, що в 2001-му році Луцьк внесли до списку історичних населених пунктів України. Відповідно, історико-архітектурний опорний план ми мали розробити ще тоді. Втім, підходимо до завершення цієї процедури лише зараз. Відповідно й через це у нас є багато проблем щодо збереження культурної спадщини міста. Після того, як план ухвалять, життя міста зміниться кардинально. Так, ми зможемо зберегти старі будинки, вікна, двері та проводити археологічні дослідження перед початком будівельних робіт, адже матимемо на це юридичні підстави», - наголосив Троневич.
Після обговорень та дискусій начальник управління містобудування та архітектури Луцькради Леонід Герасимюк закликав всіх долучатися з ідеями та пропозиціями.
Зауважимо, що після вивчення пропозицій готовий проект передадуть на розгляд та ухвалення депутатам Луцької міської ради. Це має відбутися вже найближчими місяцями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
лучанин Показати IP 3 Серпня 2017 15:33
заберіть смітник (у вигляді базару) з під стін замку то і буде найбільшим щастям для лучан та гостей міста.. ато розвели срач..не пройти не проїхати..
Андрій до лучанин Показати IP 3 Серпня 2017 16:29
іди в в ж..пу.. а краще в Цум...
Я до лучанин Показати IP 3 Серпня 2017 16:36
Шановний,смітник в тебе в голові,там потрібно просто довести до ладу той ринок і все,іноземці там ходять частіше ніж ти і якщо ти той "чоловік", який бігає і питає ціни,перещупує товар і нічого не купує,бо грошей немає,то тобі дорога в там там і інші супер дешеві з акціями магазини...там тобі продадуть той самий товар,тільки з доплатою за їхню оренду,тобто доплатиш,щоб було чим заплатити за оренду,як би ти хоч трішки був в курсі цього всього,ти б і не рипався з коментами..
Я, до "Я до лучанин" до Я Показати IP 3 Серпня 2017 17:41
1. Іноземці це цигани і люди які в 6-7 ранку пруться шоб зайняти місце біля дороги і виставити свої товари? 2. Там завжди понаставляють машин і неможливо проїхати томущо дорога яка в 2 ряди стає дорогою в один ряд і ти мусиш їхатиґ, точніше повсти за тролейбусом цих 100 метрів. 3. Те що там після кожного дня куча картонних і деревяних ящикив валяється і пластмасових бутилок яких ніхто не припирає і їх розносить вітром, це не нормально. 4. На рахунок цін то ціни однакові +/- 10-15 грн і то якщо товар не прострочений чи з відхіленням. 5. Луцьк це не Хмельницький, навіщо в центрі місця базар? ґКраще би зробили аквапарк такою площею , + близько парк і стир що дасть змогу провести норм. водонапорну систему.
Я до Я, до "Я до лучанин" Показати IP 3 Серпня 2017 18:17
Читай уважно,я написав"довести до ладу"це 1,а 2 це для чого нам Там Там і портсітігостинець і те що будують на Соборності і тд.?..для чого ця мова і що ти вирішуєш своїм "краще би"?, в кращому випадку там зроблять торговий центр і питати нікого не будуть,тимбільше тебе і мене..і ще,де там" центр"і якщо про центр,то краще там навести порядок,а не кава і всяка єресь?про яку ти систему пишеш,де тобі вже води не вистачає?І ціни однакові?ти при собі?явно ти мариш,ніпрощо
Лучанка до лучанин Показати IP 4 Серпня 2017 14:31
А в першу чергу заберіть буди базарні з стоянки авто біля Старого базару!!!!! Це вирішить парковку авто в Старому місті, по вул. Лесі Українки..... і прилеглих вулицях.
Віктор до лучанин Показати IP 4 Серпня 2017 14:45
Старий базар нікому не буде заважати якщо він буде у межах 1970 року.
В.А. Показати IP 3 Серпня 2017 15:53
ПРАВИЛЬНО ! НАГАДУЙТЕ ЧАСТІШЕ, ЩО ЛУЦЬК МІСТО СТОЛИЧНЕ - СТОЛИЦЯ НАЙБІЛЬШОЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СЛОВ'ЯНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ : ВЕЛИКОГО КНЯЗІВСТВА ЛИТОВСЬКОГО, РУСЬКОГО І ЖЕМОНТІЙСЬКОГО (ВКЛ) ЗА ЧАСІВ ВІТОВТА. ДЕРЖАВА ВІД МОРЯ ДО МОРЯ, ПЕРЕМОЖЕЦЬ ЗОЛОТОЇ ОРДИ. ПРОІСНУВАЛА ЗАГАЛОМ 550 РОКІВ (ПІВ ТИСЯЧОЛІТТЯ). БІЛЬШЕ ТІЛЬКИ ВІЗАНТІЯ. НАСТУПНА РІЧПОСПОЛИТА - ЦЕ ВЖЕ "ДРУГІ РУКИ" І ДОСИТЬ МЕНШИХ РОЗМІРІВ. ПОТРЯСІТЬ ЄВРОСОЮЗ - НАЙ ДАДУТЬ ГРОШЕЙ : МОЖЕ ПРИЙДЕТЬСЯ РОБИТИ СТОЛИЦЕЮ ПРОЕКТУ "МІЖМОР'Я" ПО РАЗ ДРУГІ, ПОЗАЯК КРАЩОГО МІСТА ЇМ НЕ ЗНАЙТИ !
Я Показати IP 3 Серпня 2017 16:54
І взагалі туристам дуже цікаво дивитись на наших бомжів,модниць і модників які ломають двері в секонд хенди,зате базар їм заважає,бо там продають нове,не доступне по ціні,тому і кричать,щоб базар закрили,які ви люди ніщі,аж соромно,краще в собі порядок наведіть,а не маєте діло до того,що вам зовсім не потрібно
User до Я Показати IP 4 Серпня 2017 04:40
Ламають двері у секонд-хенди якраз таки базарні бариги, які скуповують у перші дні ліпший секонд, а потім продають у своїх контейнерах втридорога. Через таких "бізнесменів" на секонд рипатися вже немає сенсу, бо після базарників, які все нормальне вигрібають мішками в перший же день, іншим людям лишається одне ганчір'я. Я б цих "бізнесменів" гнав би не тільки з центрального ринку. Позвикали тулити хлам втридорога і обважувати, і ще й обурюються, що їх клоаку хочуть прикрити. Совість би мали трохи.
В кожен двір по секо Показати IP 3 Серпня 2017 18:28
Народ,ви телята,стадо,думайте головою!Це ваш дім,а не смітник,дайош штани по 40 грн.по середам
троль Показати IP 4 Серпня 2017 10:46
бариги проснулись.. базар захищають ))) с*ки..навчіться виготовляти а не перепродувати..
дідо Показати IP 4 Серпня 2017 14:41
Бардак на Старому базарі створила захаращена автостоянка це і дало мутастази кругом базара розмило його межі. Як просто це вирішити і не гвандіти роками про перенесення базару.
1020 Показати IP 6 Серпня 2017 22:41
Стоянку звільнити з орендарями стоянки розірвати договір і бариг з гуманітарки відправити на базар біля шуберта на Північний на Привоз там є вільні місця.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus