USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк витратить 2 мільйони на відеоспостереження

17 Січня 2016 11:22
В 11 місцях скупчення людей, на 38 перехрестях та на 7 виїздах з міста встановлять камери відеоспостереження: попри зауваження депутатів, два мільйони гривень на реалізацію проекту «Безпечне місто» передбачили у бюджеті на 2016 рік.

Про це йшлося під час третього пленарного засідання другої сесії Луцької міськради 15 січня.

Голова фракції УКРОП Ігор Поліщук зауважив, що у бюджеті розвитку передбачено 2 мільйони гривень на встановлення камер відеоспостереження та інші потреби у рамках проекту «Безпечне місто». Всього реалізація проекту передбачає фінансування у розмірі майже 12 мільйонів гривень. Частину коштів планують виділити з обласного бюджету. Депутат поцікавився, чи є доцільність робити нову оптоволоконну мережу, адже у Луцьку працюють чимало інтернет-провайдерів, тож можна використати існуючі мережі.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев відповів, що питання вивчали. Виконком розробив проектно-кошторисну документацію на облаштування у місті системи відеоспостереження та регулювання транспортними потоками «Безпечне місто», що передбачає прокладання оптоволоконної мережі протяжністю 45 кілометрів та встановлення камер відеоспостереження на місцях загального скупчення людей, всіх перехрестях, де є світлофорні об’єкти та на всіх виїздах з міста. Також до системи планують підключити всі світлофори. Диспетчерський пункт з місцями для здійснення моніторингу системи розташують у приміщенні на вулиці Богдана Хмельницького, 17. Відповідно до кошторису, що вже пройшов експертизу, загальна вартість проекту становить 11,78 мільйона гривень.

Можливість використання існуючих оптоволоконних мереж, зі слів посадовця, розглядали. Втім, оскільки левова частина мережі припадатиме на виїзди з міста, у будь-якому разі її довелося б добудовувати. Існуючі мережі, з його слів, можна було б використовувати лише на небагатьох ділянках, наприклад, у центрі міста. Тарас Яковлев відзначив, що основну частину бюджету програми займає серверне обладнання та програмне забезпечення.

Депутат запитав, скільки камер буде встановлено та чи справді криміногенна ситуація у Луцьку спонукає виділяти 12 мільйонів на проект. Він пропонував МВС та СБУ долучитися до фінансування проекту, адже відеоспостереження слугуватиме цим структурам для розслідування злочинів.

Посадовець відповів, що втілення такого проекту є роботою для міста, а не для МВС – у Польщі подібні системи у Любліні та Варшаві працюють у рамках органів місцевого самоврядування. З його слів, камерами обладнають 11 місць найбільшого скупчення людей: проспект Волі, вулицю Лесі Українки, проспект Соборності (поблизу РАЦСу), Центральну алею парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, Київський майдан тощо.

Також відеоспостереження працюватиме на семи в’їздах у місто (камери зможуть розпізнавати номерні знаки та вносити їх в базу даних) та 38 перехрестях. Також проект передбачає можливість облаштувати систему управління світлофорним господарством. На думку першого заступника міського голови, впровадження системи дозволить зменшити кількість адміністративних правопорушень.

Своєю чергою, депутат Олександр Кравченко просив уточнити кількість камер та зауважив, що банківська сфера, до прикладу, замість прокладання нових оптоволоконних мереж, використовує послуги інтернет-провайдерів.
Посадовець відповів, що не володіє конкретною інформацією про кількість відеокамер. З його слів, пропускна здатність існуючих мереж не дозволить встановити камери, що розпізнаватимуть номерні знаки на виїздах з міста. Він зазначив, що можна буде докладніше ознайомитися з кошторисом проекту з участю фахівця, який складав цей документ.

Під час обговорення змін до бюджету Ігор Поліщук зазначив, що цьогоріч у міському бюджеті передбачено лише 13 мільйонів гривень на ремонт прибудинкових територій. Отже, на його думку, недоцільно витрачати майже 12 мільйонів на проект «Безпечне місто». Депутат наголосив, що проект потрібно вивчити докладніше, визначивши, скільки камер потрібно та чи дійсно необхідне прокладання оптоволоконних мереж. Він пропонував спрямувати 2 мільйони гривень, передбачених на реалізацію проекту, на ремонт прибудинкових територій. Його пропозицію не підтримали депутати, тож у 2016 році з міського бюджету 2 мільйони гривень витратять на облаштування системи відеоспостереження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
яяя Показати IP 17 Січня 2016 11:38
в принципі ідея хороша, зважаючи на досвід сусідів з Європи.Питання обслуговування камер, особливо, фінансове потребує контролю!
Лучанин Показати IP 17 Січня 2016 12:37
Абсолютно недоцільно робити дану систему шматками. Сьогодні прокладуть оптоволокно. Завтра куплять сервери. Наступним етапом камери. За цей час з'явиться обладнання, яке буде дешевшим і не буде стикуватися з тим що буде придбано, програмне забезпечення теж не буде підтримуватися, проте вийде інше, але воно не буде підтримувати те обладнання яке буде вже встановлено. Треба буде гроші, гроші, гроші ... В даному випадку це можна назвати лише як розпил бабла, бо кінцевого результата не буде. (Запишіть це для історії)
Анонім Показати IP 17 Січня 2016 13:06
Нарешті можно буде відслідкувати як таксисти засцикають арки та прохідні двори
Петро Показати IP 17 Січня 2016 14:51
У мене кум купив дорогу машину а грошей на бензин та запчастини немає .Зато така як у багатого сусіда. Жінка пальто доношує з секондхенда . Подібна ситуація і з камерами . Он була стаття що опера немають бумаги на справи , а в нас поліція і відеонагляд за мільйони . Нічого не змінилось економим на сірниках.
НЕ два а 12 млн Показати IP 17 Січня 2016 15:01
Під час засідання бюджетної комісії у Луцькій міській раді обговорили проект «Безпечне місто», який передбачає обладнання в обласному центрі сучасної системи вуличного відеоспостереження. Відповідно до проекту у місті буде прокладено оптоволоконну мережу загальною протяжністю 44 кілометри. Вона з’єднуватиме відеокамери з високою роздільною здатністю (встановлені у місцях найбільшого скупчення людей, біля світлофорів та на в’їздах до Луцька) та серверний центр. Програмне забезпечення дозволить також ідентифікувати і порівнювати обличчя з мережі Інтернет. Доступ до інформації матимуть структури МВС та СБУ. Попередня вартість проекту – 12 мільйонів гривень. Луцьк розраховує на підтримку з обласного бюджету у реалізації проекту.
Тарас Чурило Показати IP 17 Січня 2016 16:39
А навіщо Романюку інтернет-провайдер, кошти треба відмити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus