USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьк – єдине місто в Україні, де організували збір відпрацьованих батарейок

25 Березня 2016 11:35
Лише за два роки лучани зібрали понад чотири тонни відпрацьованих батарейок та акумуляторів.

Про це повідомили у відділі інформаційної роботи міськради.

Потрапляючи на полігон твердих побутових відходів чи в інші місця, найрізноманітніші батарейки побутових приладів та акумулятори мобільних телефонів під дією води та сонця розкладаються і забруднюють надзвичайно токсичними речовинами ґрунти, воду, повітря, весь навколишній простір.

У конструкції батарейок використовуються матеріали, що завдають шкоди довкіллю: свинець, кадмій, літій, ртуть, цинк, марганець та ін. Одна викинута батарейка може забруднити цими речовинами 20 м2 або 1 м3 землі, 400 літрів води, знищити два дерева, пару кротів, їжака і тисячі дощових черв'яків — саме так оцінюється збиток природі, нанесений однією батарейкою.

З 2013 року відділ екології Луцької міської ради започаткував проведення в місті акції зі збору відпрацьованих побутових батарейок та акумуляторів. За кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища закупили та встановили в школах міста 24 металеві контейнери для таких відходів, і за цей рік учні зібрали 670 кілограмів батарейок.

За 2014 – 2015 роки до цієї акції долучились дошкільнята міських дошкільних навчальних закладів, супермаркети, мережа автозаправних станцій та інші. Загальна маса зібраних за останні 2 роки відпрацьованих батарейок та акумуляторів склала 4160 кілограмів, які 23 березня цього року були успішно завантажені та доставлені у Львів на підприємство «Аргентум» для подальшої переробки.

Згідно з інформацією заступника директора підприємства «Аргентум» Тараса Когута, Луцьк - єдине в Україні місто, яке організувало централізований збір цього виду небезпечних відходів, та ще й в таких великих обсягах збирає та вилучає небезпечні відходи із загальної маси сміття, що утворюється в місті. Природоохоронний ефект цієї роботи неоціненний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
koder Показати IP 25 Березня 2016 11:47
І куди можна здавати?
Микола Показати IP 25 Березня 2016 11:51
Так куди можна здати батарейки??
Корінний лучанин до Микола Показати IP 25 Березня 2016 13:50
Та не "здавати", а просто принось ці батарейки і клади в контейнер на якому позначення . Такі коробки для батарейок є у ЦУМі на 1 поверсі ( відділ ВАТСОН, парфюмерія), це є в "НОВІЙ ЛІНІЇ", в інших супермаркетах, це є у школах.
Вадим до Корінний лучанин Показати IP 25 Березня 2016 15:10
В яка в цьому заслуга міськради
Корінний лучанин до Вадим Показати IP 25 Березня 2016 17:56
Та ти , знаєш, мені АБСОЛЮТНО БАЙДУЖЕ є в цьому заслуга міськради чи ні!!! Я знаю добре, що знайшлись у Луцьку ініціативні люди, які зайнялись цією проблемою. І це добре. У країнах ЕС вже давно це питання вирішене із утилізацією батарейок. То невже ми що, ТУЗЕМЦІ? На черзі повинна бути ЗАБОРОНА ВИПУСКУ та використання поліетиленивих мішечків як упаковка для продуктів у супермаркетах .
222 Показати IP 25 Березня 2016 14:34
в Там-Тамі, салон з продажу моб телефонів між Там-Тамом і Порт-Сіті, ближче до Там-Таму
електронік Показати IP 25 Березня 2016 23:01
важливо знати, що у вартість кожної батарейкі в Україні, вже внесено вартість її утилізації.
Ксенія Показати IP 28 Листопада 2019 23:07
Яка подальша доля цих батарейок? Чи везуть їх на переробку в інші країни, бо наскільки знаю, в Україні такого заводу немає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus