USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Луцьк за два роки недоотримав понад 85 млн грн на разові соціальні виплати

24 Травня 2021 11:58
Бюджет Луцької міської територіальної громади не отримав достатньо коштів із державного бюджету, аби виплатити до 5 травня щорічну разову соціальну допомогу учасникам бойових дій, інвалідам війни.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань соціального захисту.

На розгляд комісії винесли проєкт рішення Про затвердження Програми забезпечення виконання рішень суду та виконавчих документів на 2021-2023 роки.

Як пояснила директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради, депутатка Вікторія Майборода, кожного року до 5 травня учасникам бойових дій, інвалідам війни, членам родини загиблого виплачується разова допомога. Вона передбачена в законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«У законі передбачено, що розмір цієї допомоги має бути, відповідно до певного статусу, в розмірі двох-трьох мінімальних пенсій. Але щороку Кабінет Міністрів приймає постанову, якою регулює розмір цієї допомоги незалежно від того, що передбачено в законі. Розмір допомоги, визначений у постанові, набагато менший, ніж передбачений відповідно до законодавства. Люди отримують виплату меншого розміру і йдуть до суду. Останній, безумовно, стає на сторону учасника бойових дій, а ми стаємо в таке положення, коли не можемо виконати рішення суду, оскільки йдеться про фінансування з державного бюджету, а державний бюджет, звичайно, нас не фінансує. Ми стаємо заручниками, адже за рахунок міського бюджету нам потрібно сплатити судові витрати, нам блокують рахунки і в будь-який момент можуть стягнути кошти з бюджету міста», – розповіла Вікторія Майборода.

Із 2020 року нараховується 198 рішень суду на користь громадян. Торік 7 423 особи отримали цю фінансову допомогу. На це потреба, відповідно до закону, становила 51,5 мільйона гривень. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, Луцьк профінансували лише в межах 10 мільйонів гривень. Тобто 41,5 мільйона гривень через рішення суду буде змушений покривати міський бюджет.

«Така ситуація скрізь в Україні. Ми неодноразово зверталися в міністерство, Асоціацію міст України. Це болюче питання для всіх… Це страшні речі. Цього року в нас потреба 53,35 мільйона гривень, із яких нас профінансували на 9,22 мільйона гривень. А в нас ще за 2020 рік не сплачено, хоча судових рішень – маса», – сказала Вікторія Майборода.

Як додала, тенденція з чорнобильськими виплатами – така ж.

Тому департамент соціальної політики пропонує прийняти на місцевому рівні Програму забезпечення виконання рішень суду та виконавчих документів на 2021-2023 роки, загальний бюджет якої становитиме 30 тисяч гривень.

«І по мірі надходження коштів на цю програму ми будемо відшкодовувати ці рішення суду, – зазначила директорка департаменту соцполітики, – для того, щоб з міського бюджету не стягували несанкціоновано кошти, для того, щоб ми убезпечили себе від блокування рахунків».

Члени комісії запропонували підтримати проєкт рішення, розглянути його на сесії та підготувати на засідання сесії міськради відповідне звернення від депутатів до Кабінету Міністрів України.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus