USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк вшанував своїх визволителів. ФОТО

2 Лютого 2009 13:03
Сьогодні, 2 лютого, обласний центр Волині відзначає 65-ту річницю визволення від фашистських загарбників. Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Мітинг-реквієм, який відбувся на Меморіальному комплексі «Вічної слави», що у Луцьку, ознаменувався яскравим лимонним сонцем та погожим днем. Такі ж сонячні дні стояли у Луцьку під час його визволення у січні-лютому 1944-го, – пригадав командир взводу «Огнєвой» Володимир Єщенко. «Навіть йшли дощі і температура повітря була плюсовою, а це ускладнювало боротьбу, бо була грязюка», – додав він. «Тут, під Луцьком, у німців не було такого суцільного фронту та оборони, але вони мали тут сильні вузли опору – скопища піхоти та танків», – продовжив Володимир Єщенко.
 
За словами ветерана, надзвичайно жорстоким був бій за визволення Луцька. Нищівні удари наносили українці німцям під час Рівненсько-Луцької наступальної операції, – розповів він.
 
Висловлювали співчуття та скорботу за полеглими борцями представники та обласна влада, представники духовенства та прості лучани, які прийшли вшанувати пам’ять визволителів. Квіткові вінки поклали сьогодні до Меморіального комплексу «Вічної слави», їх залишать у мікрорайонах Вересневе і Теремно, що у Луцьку. Також сьогодні пройшла хвилина мовчання за всіх, хто поліг у боротьбі за нашу землю.
 

Довідково:
 
Звільнення Волинської області від німецько-фашистських загарбників розпочалося у ході Рівненсько-Луцької наступальної операції з 27 січня по 11 квітня 1944 року силами 13-ї армії 1-го Українського фронту. У визволення Луцька безпосередню участь брало з’єднання 1-го кавалерійського корпусу та 2-га гвардійська кавалерійська дивізія генерал-майора Х.Мамсурова, що просувались у напрямку Теремно – Підгайці.
 
2 лютого Луцьк було звільнено від німецької окупації і вже 5 лютого 1944 року у Москві було дано салют на честь визволення міст Луцька, Рівного та Здолбунова. Після звільнення Луцька радянські війська до 11 лютого закріпилися на рубежі Рожище – Кульчин – Колки – Луцьк – Підгайці.
 
У результаті проведеної Рівненсько-Луцької операції звільнено понад 200 населених пунктів, у тому числі 7 районних і 2 обласних центри. Остаточно Волинь звільнено від загарбників у другій половині липня 1944 року під час першого етапу Люблінсько-Брестської визвольної операції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 2 Лютого 2009 21:48
Слава героям! Слава украинским советским солдатам, которые не дали Луцку стать профашистским!!! Наш супергород сегодня помнит своих героев!!! Очень рады, что и представители властей не все забыли об этом и не лижут зады некоторрым прыщавым уродам, называющим себя патриотом!!! Слава и вечная память погибшим за мой любимый город!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus