USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Луцька божниця: маловідомі креслення Леоніда Маслова

3 Березня 2024 12:03
Інститут мистецтв Польської академії наук удоступнив маловідомі креслення Великої синагоги в Луцьку, які виконав український дослідник Леонід Маслов у 1934 році на підставі обмірів 1933 року.

Ці роботи цінні і з історичної точки зору як праці відомого волинського дослідника історії українських церков та архітектури, і як фіксація стану цінної пам’ятки архітектури сьогоднішнього Луцька та його єврейської історії.

Креслення не набули широкого розповсюдження у краєзнавчій літературі, тому сьогоднішнім дослідникам практично невідомі. Крім прізвища Маслова, на роботах стоїть ще одне – Валеріан Сагойдаковський (Сагайдаківський). Це архітектор, який потім працював у Львові, але на час обмірів синагоги в Луцьку ще був студентом, як і Маслов. Ще один плюс до цінності креслень.
«Поміри божниці та її архітектурна аналіза, препроваджені влітку 1933 р. арх. Сагайдаківським і автором цих рядків, виказали, що ці нижчі частини творять орґанічну цілість із головною залею й були одночасно з нею збудовані», – писав Маслов у розділі про синагогу в книзі «Архітектура старого Луцька» про бічні корпуси пам’ятки.
Леоніда Маслова пам’ятають передусім за його дослідницьку діяльність. У сфері його інтересів перебувала архітектура, він написав дві книги: про церкви та про забудову давнього Луцька. Маслов є одним із перших професійних архітекторів, яка фахово писали українською мовою про архітектурну і культурну спадщину Волині.

Читати ще: Портрети відомих лучан. Архітектор і дослідник Леонід Маслов

Леонід Маслов народився у 1909 році в місті Катеринослав, який тепер має назву Дніпро. Про його ранні роки дуже мало відомо. Більше є інформації про батька Миколу Маслова. З 1917 року родина проживала в Києві, де Микола став членом уряду УНР. Після 1920 року переїхали до Влоцлавека. Там Леонід вступив до гімназії, яку закінчив у 1929 році.
Далі він продовжив навчання у Варшаві або Кракові. Імовірно, все ж Леонід Маслов закінчив архітектурний відділ Варшавської політехніки. Поки хлопець навчався в університеті, його батьки з дочкою Азою переїхали до Луцька. Там батько став працювати адвокатом і провадив політичну діяльність. Брав активну участь в діяльності Волинського українського об’єднання. Працював у парламенті сенатором в 1928-1935 роках. Протягом кількох років був державним управителем маєтку Луцького православного братства. Тож прізвище Маслових у Луцьку знали.
Читати ще: Чесно-хресна церква в Луцьку. Леонід Маслов

Ще будучи студентом, Леонід двічі проходив практику в Луцьку. Спочатку у 1931 році. Йому доручили працювати в дирекції громадських робіт. Вдруге він практикувався у Луцьку в 1933-1934 роках на реставраційних роботах в замку Любарта. Там йому довірили керувати земельними роботами. У його договорі йшлося, що «Маслов буде провадити дослідницьку працю, пов’язану з архітектурою давнього замку (відкопування фундаментів, давніх споруд, обміри, складання планів)». Згодом на вимогу головного архітектора міста Тадеуша Садковського йому доручили керівництво ділянкою робіт.
У 1937 році Леонід Маслов став працювати секретарем технічного відділу Луцького магістрату. Цей відділ стежив за будівництвом, яке вели в місті, тут планували розвиток Луцька, забудову нових територій, благоустрій і впорядкування вже наявних вулиць, затвердження нових проєктів будинків.

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus