USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцька дослідниця знайшла чудотворну ікону від Наполеона

4 Лютого 2016 16:00
Сенсаційне відкриття зробила викладач Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Яцечко-Блаженко, коли вивчала історію рідного села своєї бабусі Марії Шатковської Лисина, яке зараз перебуває у складі Рівненської області.

Про це пише «Район.Луцьк».

У процесі вивчення дослідниця віднайшла чимало інформації про ікону із зображенням Ісуса Христа і тридцяти трьох хрестів. Один зі списків цієї ікони зараз зберігається у Музеї Волинської ікони і має назву «Христос Боремельський».

«У хатах Боремля й околиць досі можна зустріти паперові гравюри цієї ікони, надруковані в Почаївській лаврі, – розповідає дослідниця. – Із цього чудотворного образу створювали списки для волинських парафіяльних церков. Їх можна і сьогодні побачити у храмах Луцького та Горохівського благочинь, на Козацьких могилах у Пляшевій, у Дубні, Кременці, на Тернопіллі, у самому Боремлі».

Тетянка Яцечко-Блаженко усюди почала шукати інформацію про рідкісну ікону і в польських довідниках натрапила на свідчення, що ікона спочатку знаходилась в Італії на віллі князів Д’Есте.

«Після Італійської кампанії (1796–1797 роки, – ред.) французьких військ полотно потрапило в руки Наполеона І Бонапарта. Він подарував її за бойові заслуги відомому польському генералу, лейтенанту Імператорської армії Вінценту Шептицькому. На початку ХІХ століття генерал одружився із княгинею Констанцією Чацькою, яка проживала разом із батьками у своєму родинному помісті в Боремлі. Шептицький подарував для боремельського костелу дорогоцінний портрет Ісуса, – розповідає науковець, як полотно перекочувало на Волинь із Середземномор’я».

У Боремлі святиня довго не затрималась, адже розпочалось Велике польське постання 1831 року проти влади Російської імперії. До повстання примкнули родина Чацьких і Шептицьких, за що пізніше вельможі були покарані. Маєток у Чацьких був конфіскований, а костел знищений.



«Стараннями місцевого пробоща Домініка Завадського ікона була врятована і потрапила в село Лисин. Ксьондз старанно оберігав святиню, відвів їй окрему кімнату у своєму житлі, бо знав про її чудодійну силу. З появою ікони в селі розпочинаються випадки зцілення від хвороб місцевих мешканців», – розказує Тетяна Яцечко-Блаженко.

Завадський ікону відкривав лише при молитві за хворого. Кожен день пробощ прокидався о 4-ій годині і молився, о 6-ій сповідав прихожан, а об 11-ій розпочинав служіння в костелі. Після служби влаштовував сніданок для прибулих здалеку прочан.

«Варшавський архієпископ, святий римо-католицької церкви, виходець із Волині Зиґмунт Щенсний Фелінський писав, як ікона в Лисині зцілила важкохвору доньку його родички, відомої польської письменниці Єви Фелінської. Після кількох відвідин костелу і молитов Завадського дівчинка стала здоровою. Після цього родина Фелінських була частими гостями в костелі», – розповідає цікавий епізод дослідниця.

Слава про Лисин ширилася навколишніми містами і селами. За переказами очевидців, у неділю під час служби весь берег Стиру був заставлений возами і кіньми – так багато прихожан прибувало до костелу. Домінік Завадський дуже переживав, щоб його діяльність не була потрактована російською владою як покатоличення населення. Саме тому він ініціював будівництво в селі православного храму. У 1849 році в Лисині з’явилась православна церква, названа іменем святого Івана Богослова. Більшість коштів для церкви виділив ксьондз разом із католицькою громадою. Це було зроблено і з метою збереження костелу від конфіскації в майбутньому, на користь православних.

Один зі списків образу «Несення хреста» поповнив фонди Волинського краєзнавчого музею ще у 1988 році. Реставрацію полотна виконала викладачка Волинської православної богословської академії Лариса Обухович. Саме вона зняла пізні записи ХІХ століття і відкрила оригінальний живопис 1776 року. Цікаво, що Лариса Обухович є уродженкою Боремля, і саме їй в руки потрапив цей чудотворний образ.

Наталка ПАХАЙЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Рыба Показати IP 4 Лютого 2016 16:17
А чё он страшный такой?
Штефан, Луцьк до Рыба Показати IP 4 Лютого 2016 18:30
Якби тебе так мордували перед розп'яттям, як Ісуса Христа, подивився б я на твою страшноту...
Рыба до Штефан, Луцьк Показати IP 5 Лютого 2016 08:20
— Любите друг друга, творите добро, соблюдайте заповеди. — Ты открыл нам глаза, мы пойдем за тобой! — Да, а еще молитесь на золотые предметы, торгуйте в храмах, гоните оттуда женщин без платков, живите в роскоши, крестите за деньги! — Ты болен, Иисус?! — Шучу, конечно. Как можно в такой бред поверить?
Ольга Показати IP 4 Лютого 2016 16:51
Треба сходити в музей ікони подивитись.
Олекса Показати IP 4 Лютого 2016 19:29
Багата чудесами земля Волинська. Скільки ще таємниць в наших музеях, а ще більше вивезено до Росії.
Вірянка Показати IP 6 Лютого 2016 16:48
Можливо варто зробити копію і вивісити ікону в соборі. Хай би віряни приклонились.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus