USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Луцька громада розвиває культурну співпрацю із представниками ромської національності

9 Квітня 2024 15:00
8 квітня відзначається Міжнародний день ромів. Луцька громада активно сприяє інтеграції представників національних меншин, в тому числі й ромів, що мешкають на її території. З цією метою, у 2023-2024 рр. реалізовано низку заходів у сфері культури, до участі в яких залучалися представники ромської національності.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

На підставі підписаного Меморандуму про співробітництво та партнерство департамент культури Луцької міської ради співпрацює з Міжнародною благодійною організацією «Ромський Жіночий Фонд «Чіріклі». У січні 2023 року спільно з цією організацією та Helsinki Deaconess Institute Foundation in Finland (HDI) реалізовано етнопроєкт «Різдво РАЗОМ».

Діти, представники різних національних спільнот, серед яких і роми, спільно з учасниками фольклорного гурту «Волиняни» Луцької музичної школи №3 виконували автентичні колядки, щедрівки, вивчали народні танці, грали традиційні ігри, брали участь у відтворенні елементів різдвяних обрядів, взяли участь у майстеркласі з виготовлення традиційної глиняної іграшки, долучалися до інших інтерактивностей.
За фінансової підтримки організації «Чіріклі» у квітні-червні 2023 року впроваджено проєкт «Від мрії до дії» для дівчат та жінок національних спільнот, зокрема ромів та ВПО. У рамках проєкту 5 учасниць пройшли відповідні курси, отримали нові знання та навички із соціального підприємництва.
Читати ще: Переселенка з Краматорська в Луцьку навчає дітей мистецтва фотографії

Протягом жовтня 2023 року – березня 2024 року на базі комунального закладу «Луцька художня школа» впроваджувався проєкт «Арттерапія для ВПО/Ромських дітей», в межах якого проведено 24 заняття для дітей і підлітків з-поміж ВПО та представників національних спільнот, в тому числі ромів. 20 учасників проєкту, діти віком 6-14 років, спільно із психологом відвідували арттерапевтичні заходи: заняття з образотворчого мистецтва, екскурсії, конкурси, віртуальні подорожі, неформальне спілкування.
У межах Проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні» 5 липня 2023 року організовано воркшоп із нейрографіки для представників національних спільнот та ВПО. Захід зібрав людей із різних куточків України, які через війну тимчасово мешкають у Луцьку, а також представників національних спільнот. Учасники тренінгу ознайомилися з поняттям та можливостями нейрографіки, здобули навички в управлінні власними емоціями.

Довідково

Міжнародне свято ромського народу встановлене на IV-му Всесвітньому конґресі ромів, що відбувся 1990 р. у Сероцьку (Польща). Метою свята є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії етносу рома́ і 80 ромських субетносів, подолання дискримінації, утисків та відчуження циганів. Свято присвячене до дня проведення I-го Всесвітнього конґресу ромів у Лондоні 1971 року та дня циганського свята у Трансильванії — «дня коней».

За даними Всеукраїнського перепису 2001 року, чисельність ромської спільноти в Україні становить 47,6 тис. осіб (0,1 відсотка населення країни), проте ромські неурядові організації називають кількість від 150 до 400 тис. Найбільшими місцями компактного поселення ромів є: Закарпатська – близько 14,5 тис. ромів (до 30 відсотків українських циганів), Одеська, Полтавська, Черкаська, Донецька, Дніпропетровська, Харківська та Чернівецька області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus