USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцька лікарка розповіла про користь вітаміну С

12 Квітня 2021 07:00
Сімейний лікар КП «Луцький ЦПМД» Анастасія Летошко розповіла про користь вітаміну С та чому його варто вживати.

Про це йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці.

За словами лікарки, вітамін С – це і є аскорбінова кислота. Він потрібен для нормального функціонування сполучної і кісткової тканини людини. Дефіцит вітаміну С призводить до хвороби «цинга». Вона викликає кровоточивість ясен, випадання зубів та тощо. У 1932 році було доведено, що саме брак вітаміну С призводить до цинги.

Читайте ще: Чи допомагає вітамін D від коронавірусу

У косметичних продуктах, вітамін С використовується для відновлення і уповільнення старіння шкіри. Навіть у фотоплівці і фотопапері є – аскорбінова кислота.

Вітамін С надходить в організм людина через їжу (фрукти й овочі). Денна норма вітаміну С для дорослих людей – 90 мг. Для старших людей потрібно на 35 мг більше. Однак, куріння руйнує вітамін С в організмі, наголошує Анастасія Летошко.

Вітамін С регулює вуглеводний обмін, згортання крові, підвищує стійкість організму до інфекцій, знижує потребу у вітамінах В1, В2, А, Е і фолієвій кислоті. Найбільша кількість вітаміну С міститься в барбадоській вишні. У 100 г цієї вишні міститься 1000 – 3300 мг вітаміну С (для порівняння, цитрусові фрукти містять всього 38-60 мг).

Вітамін С містять: грейпфрут, ківі, гранат, виноград, буряк, брюссельська капуста, червоний перець, імбир, квашена капуста, солоні помідори, журавлина, брусниця

Вітамін С був першим вітаміном, створеним людиною у вигляді таблеток. Він синтетично видобувається з глюкози. Вживання вітамінів безпосередньо пов’язано з вживанням ліків. Наприклад, вживаючи при вагітності аспірин, слід збільшити кількість вітаміну С.

Високі дози вітаміну С та каротиноїдів здатні знизити ризик розвитку цукрового діабету, типу 2. Вживання вітамінів С та Е може знизити розвиток виникнення хвороби Паркінсона на третину. Вітамін С залучений у декілька ланок імунітету, зокрема – дозрівання імунних клітин і вироблення антитіл. Доведено, що ті хто піддаються найбільшому ризику захворіти на Covid-19, мають зниження рівню ще до інфікування.

«Більшість тварин не знають, що таке серцевий напад, тому що їх організм виробляє вітамін С. Ведмеді та інші тварини, які впадають в зимову сплячку, не страждають від серцевих нападів. А ось людина – це чи не єдиний ссавець, організм якого не здатний виробляти вітамін С самостійно», – зазначає лікарка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus