USD 40.45 40.85
  • USD 40.45 40.85
  • EUR 40.60 40.90
  • PLN 10.18 10.35

Луцька лікарка розповіла, що потрібно їсти, щоб зберегти здоровий зір

21 Листопада 2023 08:09
Причини погіршення зору можуть бути різними: від вроджених аномалій до наслідків травм. Але варто пам’ятати також про те, що здоров’я очей залежить від нашого способу життя і харчування. Збалансований раціон – один з важливих чинників, який допомагає зберегти зір, мінімізувати ризики погіршення і є запорукою гарного самопочуття.

Які корисні вітаміни потрібно вживати для здорового зору? На це питання відповідає лікар-офтальмолог Луцької міської дитячої поліклініки Тетяна Анатоліївна Бундак.

Читати ще: Освітлення та перерви: луцька лікарка про те, як зберегти дитячий зір

Отже, які ж вітаміни корисні для нашого зору?

А (ретинол) – цей вітамін корисний для зміцнення рогівки і підтримки гостроти зору. Цікаво, що саме він важливий для гарної видимості в сутінках та в темноті.

Джерела вітаміну А: зелені, жовті та помаранчеві овочі (морква, гарбуз, солодкий перець, шпинат, броколі, зелена цибуля), бобові (соя, горох), фрукти та ягоди (персики, абрикоси, яблука, виноград, обліпиха, черешня), риб’ячий жир, печінка яловичини, ікра, молоко, вершкове масло, сметана, молочний сир, сир, яєчний жовток.

В1 (тіамін) допомагає нормалізувати внутрішньоочний тиск. При достатній кількості тіаміну відбувається налагоджена передача нервових імпульсів до головного мозку.

Джерела вітаміну В1: насіння соняшника, пшениця, нешліфований рис, гречка, сочевиця, боби, волоські горіхи, вівсяна крупа, шипшина, шпинат, слива, суниця, чорниця, риба і морепродукти, молоко і молочні продукти.

В2 (рибофлавін) сприятливо впливає на циркуляцію крові в судинах.

Джерела вітаміну В2: капуста, мигдаль, зелена квасоля, томати, ріпа, пророщена пшениця, яловичина, кисломолочні продукти, сир.

В12 (ціанокобаламін) важливий для нормалізації кровообігу в зоровій системі, але він має ще одну не менш важливу «місію» – забезпечити стабільність нервових волокон і їх ефективне функціонування.

Джерела вітаміну В 12: м’ясо птиці, спаржа, броколі, шпинат, банани, курага, фініки та інжир, молоко, йогурт, горіхи і боби, цільнозернові злаки, авокадо.

С (аскорбінова кислота) один з тих, які дарують нам одночасно кілька корисних речей. Аскорбінова кислота необхідна організму для повноцінного кровопостачання зорової системи та для допоміжного захисту від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Завдяки тому, що вона є антиоксидантом, забезпечується захист від активних форм кисню.

Кращі харчові джерела вітамінів групи С: чорна смородина, шипшина, солодкий перець, апельсини, лимони, помідори.

Е (токоферол) покращує пружність і проникність капілярів. Аналогічно ретинолу він береже від окисного впливу.

Джерелами вітаміну токоферолу є насампередзелені листкові овочі, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно.

Якщо ж Ви помічаєте перші ознаки погіршення зору в дитини, відвідайте дитячого окуліста поліклініки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ABC Показати IP 21 Листопада 2023 14:23
Дуже мало хто зберігає хороший зір до старості. І справа тут не в харчуванні. Можеш їсти хоч золоті батони, але від вікових змін зору все одно нікуди не втечеш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus