USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьке подружжя письменників презентувало нові книги

7 Жовтня 2014 17:33
Чотири нові книги – найсвіжіше літературне надбання відомих українських письменників із Луцька Надії Гуменюк та Володимира Лиса, яке днями було запропоновано для широкого кола читачів у нашому місті, - інформує ТРК «Аверс».

«Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» Володимира Лиса та колективний збірник «Ода до радості», куди теж увійшли твори нашого краянина, а також «Коханий волоцюга» та «Енна. Дорога до себе» Надії Гуменюк днями презентували у книгарні «Клубу сімейного дозвілля» у Луцьку. Під час презентації відомі волинські автори розповіли про те, як виник задум написати ці книги.

Так, письменник Володимир Лис зізнався, що його нова книга «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї» є досить незвичною навіть для нього самого, адже вона – документальна.

– Десь років два тому мені зателефонували з видавництва і сказали, що мої романи про Полісся викликають інтерес у людей, – розповідає Володимир Лис.

– Через це запропонували написати документальну книгу про Полісся, звичаї, обряди, традиції, поліські характери, історію. Я вже навіть почав складати план тієї книги, а потім подумав, для чого я це роблю, якщо в мене був такий скарб, як моя бабуся Пелагея. Вона була дуже талановитою людиною – знала багато казок, легенд, притч, лікувальних рецептів, замовлянь, прислів’їв та приказок, вміла трактувати сни. До бабусі на хутір ходили і за порадами, і на так звані душевні бесіди, адже вона допомагала в різних життєвих ситуаціях, лікувала, давала поради, як зберегти сім’ю. До неї на розмову приходив навіть священик із Любомля, бо вона знала Святе Письмо і молитви. Врешті-решт, бабуся зберігала давню народну мудрість, яку ще й по-своєму розвивала.

Володимир Лис зазначив, що через два роки після смерті бабусі Пелагеї навіть його дід Федір, який був дуже прагматичною людиною і найменше сприймав бабині казки та легенди, мовляв, вони були побрехеньками, сказав, що зі смертю бабусі почало здаватися, ніби з хутора полетіла його душа. Крім того, письменник розповів і про колективну збірку «Ода до радості», куди увійшли твори 10 відомих українських авторів. У цій збірці є й документальне дослідження Володимира Лиса, написане на основі власних вражень від поїздки до штаб-квартири НАТО у Брюсселі.

А дружина Володимира Лиса, також не менш талановита і знана письменниця Надія Гуменюк, на чиєму творчому рахунку вже є понад 30 книг, презентувала свої літературні новинки – маленькі повісті про любов «Коханий волоцюга» та книгу «Енна. Дорога до себе».

Так, «Коханий волоцюга» містить 7 повістей, написаних на основі відвертих житейських історій, і лише одну фантастичну історію про любов. У книзі авторка зображає людські долі на тлі історії, суспільства та країни.

Натомість книга Надії Гуменюк «Енна. Дорога до себе» – це, зі слів письменниці, роман про пам’ять і любов, яка є оберегом пам’яті.

– У книзі розкрито історію дівчини, яка залишилася сиротою, – розповідає Надія Гуменюк. – Це – донька чоловіка, який став жертвою першого покосу інтелігенції. Ця дівчина втратила матір, побувала у дитячому будинку і шукає дорогу до себе. Мене завжди хвилювали долі людей, які були арештовані та репресовані, я багато про це писала як журналіст і добре знаю, що найстрашніше – не арешт, тюрма чи відправлення до Сибіру або на Колиму, а те, коли людей відправляли у спеціальні психіатричні клініки, в яких робили експерименти над людською пам’яттю, мозком, психікою, намагаючись витворити нову людину, яка була б слухняною, покірною і зручною для влади. Так і в романі «Енна» є лікар-психіатр, який намагається стерти пам’ять головної героїні, нашарувавши їй іншу. Він вважає, що це зробить її щасливою.

Зі слів Надії Гуменюк, ця тема дуже довго жила в її голові, і ось нарешті авторка вирішила поділитися нею із читачами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанка Показати IP 7 Жовтня 2014 18:28
Оце гордість Волині і волинян! Вам обом ще творити і творити! Здоров'я Вам і удач! Спасибі Вам за те, що Ви відтворюєте нашу історію, яка була завжди забороненою.
Історія до Лучанка Показати IP 7 Жовтня 2014 18:58
Та її (історії) взагалі не було! Хто там пам'ятає ту безкоштовну медицину та освіту, гарячу воду чи відпочинок в Криму за копійки! Пам'ять таки стерли майданні лікарі-псіхіатори...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus