USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьком пройшла хода на честь новітніх Героїв

19 Лютого 2016 17:32
Змінюватися, щоб жертва Героїв Небесної Сотні не була марною, закликали лучан під час вшанування Героїв.

На Театральному майдані у Луцьку 19 лютого відбувся молебень поблизу фотостенда Героїв Небесної Сотні й загиблих за єдність України. Після цього пройшла велелюдна громадська хода вулицями міста до меморіального комплексу «Вічна Слава» до пам’ятника волинським Героям Небесної Сотні.

Під час вшанування загиблих Героїв, як і планувалося, не відбулося виступів представників міської та обласної влад. Натомість слово надавали учасникам Революції Гідності та духовенству.
Учасник Революції Гідності отець Богдан, настоятель храму Святої Параскеви П’ятниці села Милуші Луцького району зазначив, що у ці дні згадуються слова «немає більшої любові, ніж коли хтось життя своє покладе за своїх друзів». Під час подій на Майдані священики їхали у Київ, щоб духовно підтримати людей, які запитували про те, що буде далі, і що треба робити. Єдина відповідь, яка була у священиків – молитися, щоб Господь поставив усе на свої місця, укріпив любов до Нього та до своїх ближніх. У трагічні дні люди поводили себе по-різному – хтось мав розпач, хтось боявся, тож усі потребували духовної допомоги. Він наголосив, що Герої Небесної Сотні віддали своє життя з любов’ю до Бога, а слова «люби ближнього свого, як себе самого» мають жити в наших серцях.
Батько Василя Мойсея Михайло Іванович розповів, що рівно два роки тому востаннє розмовляв з сином по телефону, чуючи вибухи гранат. Тоді син сказав, що у нього все добре і він за декілька хвилин передзвонить, тому що тримає оборону. Це були останні слова Василя Мойсея. Минуло два роки, про Героїв пам’ятають, але нікого відтоді не покарали за їхнє вбивство.
«Я думаю, Бог все бачить і сам покарає, якщо наша влада не може нічого», - зазначив Михайло Іванович. Він наголосив, що загиблі мріяли про Україну в Європі, щоб українців поважали. Василь Мойсей планував, закінчивши навчання, піти у духовну семінарію, але цю мрію не вдалося втілити в життя.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл зауважив, що місце, на якому зібралися учасники заходу, завжди буде місцем, де говоритимуть про Майдан, місце слави і натхнення та водночас біди, зневаги та поневолення, але й місце героїки. Митрополит відзначив, що ні про кого з Героїв минулих років не говорили так, як нині про Героїв Небесної Сотні, не ототожнювали їх з небесами.
Він побажав, щоб ця жертва не була забутою, адже наскільки добре українці про це пам’ятатимуть, настільки добрим буде їхнє життя. Так, зараз багато запитує, чуючи про чергові обстріли на сході, «а коли це закінчиться?». Митрополит вважає, що все закінчиться тоді, коли ми змінимося, станемо іншими, пам’ятаючи жертву Небесної Сотні.

Війна не скінчиться, якщо ми далі будемо грішити, говорити, що боремося з корупцією і брати хабарі, говорити про нові структури і знати в них розцінки. Михаїл зичив присутнім змінитися та бути ревнивими до своєї землі. Так, він звернув увагу на те, що всі говорять про декомунізацію, але поряд з могилою Василя Мойсея досі можна побачити «георгіївські стрічки та зірки на стовпах». Отже, якщо люди байдужіють до цього, значить, вони ще не змінюються. Митрополит зауважив, що це не докір комусь окремому, а нам всім. Він відзначив, що не треба говорити про очищення влади, адже влада – це брати і сестри українців, і влада поводитиме себе так, як їй дозволить народ.

Завершили урочистості під звуки Державного Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
до пирожика Показати IP 19 Лютого 2016 18:30
в тебе крім червоноі сорочки на такий сумний захід не було більше що одягти? та защебни вже ту куртку а то ходиш як арештант. прийшли до могили ВАСИЛЯ МОЙСЕЯ І пішли а батько від могили два роки не відходить...який жах що владці ні в киеві ні на місцях не памятають ради чого загинув обдурений цвіт націі... невже це " ЧАС СМЕРТОХРИСТІВ" ЯК НАПИСАВ ЮРІЙ ЩЕРБАК............
громада Показати IP 19 Лютого 2016 19:59
Велелюдна хода з ліцеїстів, зігнаних студентів та чиновників?!
Петро Показати IP 19 Лютого 2016 20:04
Гунчик В.П. під час подій Революції Гідності заявляв, що він поза політикою, а тепер... отака річ малята.
ще не зовсім свідоми Показати IP 19 Лютого 2016 20:13
Основна маса - ліцейський інкубатор. А ще неканонічні попи (не я кажу, Папа Франціск і патріарх Кирило так кажуть)
ого до ще не зовсім свідоми Показати IP 19 Лютого 2016 21:03
вам більше нічого францісік-кирило не сказав? свого розуму не має-слухайте "канонічних"... капець, що сказати....? пустота...
ого до ще не зовсім свідоми Показати IP 19 Лютого 2016 21:04
себе до кого відносите?
Schutzman до ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Лютого 2016 21:26
О дааа, канонічні ***** благодатні...)) І умні. Коли вже той цапорилий потрахіат в Україні нарешті закриється? Переважна більшість - сєпари і гомосятина ср@на.
ще не зовсім свідоми Показати IP 19 Лютого 2016 21:13
М'яко кажучи, для мене особисто Франціск і Кирило трішки авторитетніші від ого
Нестер Показати IP 19 Лютого 2016 21:51
Майдан без майдановців....
Віктор до Нестер Показати IP 19 Лютого 2016 22:56
Для лучан Майдан асоціюється тільки з ім'ям Василя Мойсея, бо він похований на Меморіалі. Це ж неправільно. Є ще багато інших майданівців, а про них і не згадують.
ВсезнайкО Показати IP 19 Лютого 2016 23:57
Народ, а чи не варто в цей день просто помовчати без своїх 5-ти копійок....
знайКО до ВсезнайкО Показати IP 20 Лютого 2016 09:54
Мовчимо вже два роки, а толку...?
Анонім Показати IP 20 Лютого 2016 11:04
Вічна пам'ять героям!!!
Ку Показати IP 20 Лютого 2016 16:55
Шкода дитину ні за що загинув.
Кірик Показати IP 20 Лютого 2016 20:33
А та новоспечена пані секретар міськради вже біля Михаїла ліпиться, щоб гріхи замолив, цирк один, а Кревська теж тут як тут, її в двері, а вона в вікно, кругом, аби засвітитись. Так шкода тих бідних хлопців, що такі чуда у влади.І за що вони гинули, щоб бардак кріпчав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus