USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьку міськраду закликають відреагувати на заяву щодо «геноциду» на Волині

23 Вересня 2016 11:14
Звернення до центральних органів влади щодо рішення польського Сейму про визнання подій 1943-1945 років на Волині геноцидом вдруге виносять на розгляд депутатів міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 23 вересня.

Голова комісії Микола Федік зазначив, що повторно подав проект рішення, адже рішення польського сейму викликало величезний резонанс у суспільстві. Нещодавно такий проект звернення підтримала Волинська обласна рада. Зі слів депутата, проект рішення напряму торкається не лише історичної справедливості, честі і гідності українців, які боронили свою землю. Таке рішення сейму, мовляв, може носити юридичний характер для української сторони. Так, поляки були власниками 125 тисяч гектарів землі на території сучасної України у 1939 році, тож, якщо Україна не реагуватиме на такі заяви вищих органів влади Польщі, вони матимуть підстави вимагати повернення територій або виплати компенсацій за ці землі, адже, на їхню думку, українці не захищалися як народ, а винищували польське населення.

Цього разу у проект рішення внесли деякі зміни. Так, у документі йдеться про маніпуляції польських політиків та ознаки етнічних чисток операції «Вісла».

«Назвавши боротьбу українців за свою незалежність геноцидом, Польща поставила під сумнів основоположне право кожного народу на самовизначення та опір агресорам та окупантам. Ігноруючи причини збройного конфлікту, участь польських збройних формувань в акціях етнічних чисток та фізичного знищення українського населення на території споконвічних українських земель, замовчуючи історичну правду, польська сторона відійшла від принципів рівноправності і добросусідства, нехтуючи всіма напрацьованими за два десятиліття кроками до порозуміння.

Україна та українці ще в 2003 році стали на шлях примирення та порозуміння між двома сусідніми народами. Ми дали можливість полякам встановити монумент пам’яті загиблим поблизу села Павлівка Іваничівського району Волині – в обмін на обіцянку польської влади встановити аналогічний пам’ятник у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства, де поховано більше тисячі українців. Попри те, що з української сторони зроблене все необхідне, на жаль, цей комплекс з вини польської сторони досі не відкритий, загиблих у Сагрині поляки так належно і не вшанували.

Натомість у Польщі в останні роки відбувається наруга над тими нечисельними пам’ятниками воякам УПА, які були тут встановлені раніше. У березні цього року такий ганебний факт мав місце поблизу села Молодичі у Підкарпатському воєводстві на сході Польщі, роком раніше аналогічні акти вандалізму зафіксовані поблизу сіл Радружі, Грущовиці та Вежбіці. Хоча боротьба з пам’ятниками та пам’яттю – це шлях у нікуди, це речі, протилежні поняттям честі, гідності та шляхетності», - йдеться у проекті рішення.

Автори звернення вимагають від Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія – перестати замовчувати порушені питання і на державному рівні дати адекватну відповідь звинуваченням українців у геноциді.

Від Верховної Ради України – ухвалити рішення, в якому:

– визнати факти масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння з метою зміни етнічної карти регіону;

– засудити операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі;

– засудити колоніальну польської держави Річ Посполита, яка прагнула не допустити права української нації на самовизначення та здійснювала політику національного і соціального гноблення;

– закликати польську сторону будувати відносини на принципах рівноправності, примирення та порозуміння.

Від Уряду України – розглянути питання щодо:

– належного реагування на прояви ксенофобії щодо українців на території інших країн, зокрема у Польщі;

– проведення належної інформаційної політики у питаннях висвітлення в інших країнах правдивої історії української національно-визвольної боротьби у ХХ столітті.

Голова комісії нагадав, що всі районні ради підтримали цей проект рішення і лише Луцька міськрада досі не висловила своєї позиції.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ВОЛИНЬРАДІ ВИМАГАЮТЬ ВИЗНАТИ ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ З БОКУ ПОЛЬЩІ

У підсумку, члени комісії рекомендували підтримати проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
123 Показати IP 23 Вересня 2016 11:59
"-проведення належної інформаційної політики у питаннях висвітлення в інших країнах правдивої історії української національно-визвольної боротьби у ХХ столітті."... А ви ніколи не думали, що самі брешете і героїзуєте тих, про кого потрібно розповідати НАБАГАТО більше, ніж тільки те, що вони були героями? Може і у своєму оці колоду не помічаєте?
Анонім Показати IP 23 Вересня 2016 12:33
Аж занадто героїзують..
234 до Анонім Показати IP 23 Вересня 2016 13:22
Правильно роблять, що героїзують. Я-Українець і це звучить гордо і я не дозволяю нікому ображати ані мене ані мою країну. Перш за все мене цікавить добробут та гідність власної нації і нема чого нам вказувати, як нам бути.
Семен до 234 Показати IP 23 Вересня 2016 14:35
А це нічого що ця гордість тільки у дзеркалі, бо весь світ сміється. Хоча теж варіант якщо вони всі від сміху луснуть, ви ж цього хочете.
234 до Семен Показати IP 23 Вересня 2016 19:37
Скоріш за все Ваше справжнє ім"я не Семен, а Шимон. От скажіть мені, якщо хтось намагатиметься спростовувати холокост - що з ним буде? То чому я не маю права відстоювати інтереси своєї нації? А над Україною сміються саме завдяки таким, як Ви - ганебним контрабандистам, хабарникам, ж.полизам та іншій совковій наволочі.
свідомий до 234 Показати IP 23 Вересня 2016 23:07
Вся описані вами ' наволоч якраз яскраво розцвіла при незалежній а особливо вольготно і гідно жуліки стали почувати себе останні два роки
Анонім Показати IP 23 Вересня 2016 15:08
ВН навіщо допускаєте прокацапських тролів.Тут вже давно замітно якщо комент прокацапський він відразу набирає 5-7 лайків.Групою працюють.
старый лучанин до Анонім Показати IP 23 Вересня 2016 15:35
"кацапизм" у тебя в голове, потому как ты людей делишь по национальному признаку, а не по моральным и человеческим качествам!
123 до Анонім Показати IP 23 Вересня 2016 16:03
Терористична організація, а не група тролів! Це вже, дорогий друже, паранойя! Хвороба така, психічна. Всіх у всьому підозрювати. Прокацапський троль- це , мабуть вже всі, хто думає не так як Ви. А зрозуміти, що всі не можут думати однаково, то вже Ваш розум, мабуть,таку складну операцію не в змозі опрацювати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus