USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцький музикант - про концертну поїздку в зону АТО

16 Жовтня 2015 19:05
Днями Україна вперше відзначила День Захисника. З нагоди свята для підняття бойового духу військовослужбовців на передовій, зокрема у Мар’їнці, дали низку концертів місцеві та запрошені артисти. Були серед них і волиняни.

Так, 14-го жовтня у Красногорівці, що в 15-ти кілометрах від Донецька, де дислокується батальйон територіальної оборони «Волинь», з нагоди Дня Захисника України дав концерт для військовослужбовців та мешканців містечка Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України.

Славетний музичний колектив прибув у зону АТО з Києва. Днем раніше оркестр із шаленим успіхом відіграв аналогічні концерти у Краматорську та Слов’янську. Програма концерту складалася з низки популярних естрадних творів, українських народних пісень та перлин світової класики. Разом з оркестром участь у концерті брали також

– солістка Хмельницької обласної філармонії Олена Леонова (ліричне сопрано) та лауреат міжнародних конкурсів, син ректора Львівської Національної музичної академії імені Миколи Лисенка Ігоря Пилатюка, доцент Академії Назарій Пилатюк (скрипка). Диригував оркестром його головний диригент, полковник запасу Віктор Пащенко.

У складі оркестру у вищезазначених концертах брав участь єдиний представник Волині у цьому колективі, скрипаль Ілля Сметанін. Він також поділився враженнями від концертів.

Лучанин зазначив, що досить складним був нічний переїзд автобусом зі столиці до Краматорська, який тривав 12 годин. «Після такого довгого переїзду мали час лише пообідати, переодягтися у концертну форму і одразу на сцену» - каже музикант. Ілля відзначив, що, не дивлячись на зовсім недавні трагічні події у Краматорську та Слов’янську, в обох цих містах вже малопомітні сліди бойових дій. «Життя у містах триває, люди дуже привітні та усміхаються, швидко відбудовують зруйновані обстрілами будівлі і вцілому відчувається віра у те, що зовсім скоро війна закінчиться та життя повернеться у своє звичне русло», - наголошує Ілля.

Блокпост Збройних Сил України поблизу Марїнки
Блокпост Збройних Сил України поблизу Марїнки


Щодо відношення безпосередньо до музикантів, зазначає лучанин, то воно було просто відмінним. «Нас всюди зустрічали, стоячи і бурхливими оплесками. Солдати та прості люди зі сльозами на очах дякували нам за порцію гарного настрою під час концерту. Було дуже відчутно, як під час нашого концерту серця людей «танули» та відкривалися назустріч музиці, як люди забували про жахіття війни. Лише заради цього варто було приїхати туди. У проміжку між концертами нас годували, таких смачних сніданків, обідів та вечерь в нас не було навіть під час престижних концертних гастролей Францією та Німеччиною. Було відчутно, з якою турботою місцеві кухарі готували для нас ці страви», - каже Ілля.

Зруйнований міст поблизу Краматорська
Зруйнований міст поблизу Краматорська


«Там, на сході, ще досі не включили опалення, тож температура на сцені у Краматорську була близько 10-ти градусів, а у Слов’янську і того менше. Під концертні сорочки вдягали по два светри, а подекуди грали і у куртках, які вдягали на концертні смокінги. Дехто з музикантів вдягав спеціальні рукавиці «без пальців», щоб хоч трохи зберегти тепло у пальцях. Проте гріло вже просто відношення простих людей до цього. До нас на сцену у Слов’янську вдячні слухачі принесли та поставили пару маленьких кімнатних обігрівачів, так званих «вітродуйок», - ділиться спогадами лучанин.

Зруйнований міст поблизу Краматорська
Зруйнований міст поблизу Краматорська


«Ночували ми у гуртожитку Слов’янського енергобудівного технікуму. Там також максимально приготувалися до нашого приїзду. Були в наявності теплі ковдри та навіть спеціально підігріта гаряча вода у загальній душовій. Тому побоювання, що доведеться ночувати в автобусі із ввімкнутою пічкою, адже нічна температура у Слов’янську була близько нуля, не виправдалися», - посміхається музикант.

«Наступного дня їхали у Красногорівку. Жахлива дорога пролягала вздовж лінії фронту через низку чисельних блокпостів нашої армії. На місце прибули із запізненням і концерт почали на три години пізніше запланованого часу. Проте весь цей час публіка чекала нас! У концертному залі натопили так, що здавалося, ніби потрапив до сауни. Вийшовши з автобуса, першою чергою, запитав у солдат, чи є хтось з Луцька та Волині, адже знав, що у містечку дислокується батальйон територіальної оборони «Волинь». Одразу відгукнувся хлопчина на ім’я Дмитро. Виявилося, що ми жили у Луцьку в сусідніх будинках! Він зазначив, що у Красногорівці дуже багато хлопців з Волині. Я попросив його по можливості після концерту зібрати земляків, щоб хоч кілька хвилин поговорити, сфотографуватися на пам’ять і, можливо, щось передати на Волинь, якщо є потреба. Проте під час концерту Дмитра терміново викликали по службі і ми вже не побачились. Він перетелефонував мені після концерту і вибачився, що не вдалося поспілкуватись більше», - розповідає Ілля.

При питанні про наболіле, про саму війну, солдати уникали детальної відповіді, зазначив скрипаль. Казали, мовляв, все нормально, стоїмо до останнього, охороняємо мешканців Красногорівки і сепаратистів сюди у жодному разі не пустимо.

Щодо стану на передовій під час перебування там оркестру, волинянин наголосив, що жодного пострілу в Красногорівці протягом дня перебування чути не було. «Коли ми після концерту йшли обідати, то наш супроводжуючий вказав нам на будівлі Красногорівського цегельного заводу. Будинок знаходиться приблизно в 2-3 кілометрах від місця, де нас годували. «Це – передова база сєпарів. За нею - територія, підконтрольна ДНР», - зазначив він. Я своєю чергою сказав, що на такій відстані при бажанні нас могли б накрити з мінометів без будь-яких проблем. На що отримав відповідь, що напередодні протягом дня з бойовиками так званої «ДНР» провели переговори щодо нашої присутності у Красногорівці та отримали від них обіцянку, що по нашому автобусу вони не відкриватимуть вогню і взагалі, що під час нашого перебуття у Красногорівці буде тихо. Ми дійсно не чули жодного пострілу чи вибуху», - резюмував свою розповідь Ілля.

На сцені у Красногорівці
На сцені у Красногорівці


До слова, Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України – єдиний державний симфонічний колектив України, який спеціалізується на роботі з музикою естрадного та рокового напрямків. У послужному списку оркестру концерти з такими зірками світової та української естради як Монсеррат Кабальє, легендарний британський рок-гурт «Electric Light Orchestra», Мішель Лєгран, нині покійний Деміс Руссос, Алессандро Сафіна, Брюно Пельтьє, Дмитро Хворостовський, Тото Кутуньо, Кріс Норман, Лара Фабіан, Ванесса Мей, Кейко Мацуї, Євген Хмара, офіційний трибьют-бенд легендарного хеві-метал-гурту «Metallica» в Україні «Scream Inc.» та інші, а також постановки легендарних французьких мюзиклів «Notre Dame de Paris» та «Mozart l’Opera Rock le Concert» з класичним зірковим складом у містах України, Росії, Франції, Швейцарії, Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Іспанії, Ірану та Лівану.

Також нагадаємо, що цей славетний колектив має відвідати Луцьк 2-го грудня у рамках всеукраїнського концертного туру переможця першого сезону «Х-фактора» Олексія Кузнєцова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus