USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Липецька фабрика Roshen принесла бюджету Росії мільярд рублів

14 Травня 2017 21:18
21 квітня відбулися річні загальні збори акціонерів знаменитої липецької кондитерської фабрики "Roshen". На них було затверджено річний звіт та бухгалтерську звітність фабрики. Також наприкінці квітня опубліковано постанову суду по спору липецької фабрики "Roshen" з податковими органами Російської Федерації. "Страна" ретельно вивчила всі ці документи і опублікувала їх.

2016 рік для липецької кондитерської фабрики "Roshen" виявився успішним. Підприємство вперше за три роки отримало прибуток від виробничої діяльності.

Правда, отриманий прибуток "з'їла" виплата відсотків за багатомільйонними позиками. Вони були отримані від ТОВ "Roshen", ключової структури в Росії однойменного холдингу.

А позики липецькій фабриці довелося взяти, щоб розрахуватися з претензіями податкової служби. 660 мільйонів рублів довелося сплатити за податковими розпорядженнями і вимогами, ще 333 мільйони склали податки від поточної діяльності.

У підсумку виходить, що загальна сума платежів липецької кондитерської фабрики "Roshen" в бюджет Росії за 2016 рік склала майже мільярд рублів.

У 2017 році фабрику будуть не ліквідовувати (як поспішили повідомити українські ЗМІ), а консервувати. Це означає, що виробництво на неї може бути відновлено у будь-який момент.

Звідки мільярд в російський бюджет

Згідно з річним звітом за 2106 рік, фабрика сплатила податків та страхових внесків на суму 333 717 тис. руб. Але насправді ця сума набагато більша.

У квітні 2016 року липецький "Рошен" заплатив у бюджет Російської Федерації майже 600 млн рублів донарахованих податків. Платіж був здійснений за рахунок коштів холдингу "Roshen". Іншими словами, українські власники виділили кошти липецької фабриці, щоб вона змогла заплатити податки в російський бюджет.

Це підтверджується недавнім постановою 19-го арбітражного апеляційного суду РФ за позовом липецької фабрики до податкової служби:
У цій постанові суду наводяться дані, отримані від самої фабрики, про рух грошових коштів по розрахунковому рахунку. Як виявилося, в першому півріччі 2016 року липецька фабрика "Roshen" сплатила 128,8 мільйонів рублів податків за поточною діяльністю. Але ще було сплачено 660,6 млн. рублів податків і пені за вимогами податкових органів. Тобто, тільки за першу половину 2016 року липецька кондитерська фабрика "Roshen" сплатила податків на суму 789 мільйонів рублів:
Чому ж у річному звіті фабрики за 2016 рік вказана набагато менша сума податків – 333 мільйони? Справа в тому, що 660 мільйонів – це претензії податкової служби, пред'явлені липецької фабриці за підсумками її діяльності за минулі роки. З цією сумою фабрика спочатку сперечалася, але потім на початку 2016 року все-таки сплатила в російський бюджет.

А 128,8 мільйонів за перше півріччя, які зазначені в постанові суду, – це податки від поточної діяльності. Отже, 333 мільйони з річного звіту за 2016 рік – це, очевидно, теж податки, сплачені тільки у зв'язку з поточною діяльністю підприємства.

У підсумку, якщо скласти 660 мільйонів рублів податків, сплачених за претензіями податківців, і 333 мільйони поточних податків за рік, зазначених у річному звіті фабрики, то вийде, що липецька кондитерська фабрика "Roshen" за 2016 рік сплатила в бюджет Росії майже мільярд рублів.

У перерахунку на гривні це становить близько 500 мільйонів гривень. А в доларах це, у зв'язку з коливаннями курсу в 2016 році, близько 13 - 15 мільйонів доларів США.

Операція "консервація"

Річна звітність за 2016 року липецької кондитерської фабрики підтверджена аудиторським висновком. У ньому є дуже цікава інформація: 9 січня 2017 року керівник фабрики видав наказ № 3 "Про зупинку виробництва і консервації всіх виробничих та інфраструктурних об'єктів":


Як бачимо, мова йде про зупинку і консервації виробництва, а не про його повне закриття і ліквідацію. Це означає, що в будь-який момент фабрика може відновити свою діяльність.

Проте в заяві корпорації Roshen говорилося, що рішення про закриття липецької фабрики було прийнято по економічним (падіння продажів підприємства) і політичним (дискредитація фабрики та її власника у російських та українських ЗМІ) причинам. При цьому фабрику закривають, а не продають.

Як бачимо, це не зовсім стикується з офіційними документами фабрики, де мова йде не про закриття, а лише про консервацію.

Деякі українські ЗМІ взагалі говорили про повну ліквідацію липецької фабрики. Як бачимо, офіційні документи цю версію не підтверджують.

Фабрика – не головна ланка

У згаданій вище постанові суду описана загальна схема ведення бізнесу в Росії корпорації "Рошен". Як виявилося, ключовою ланкою там є не липецька кондитерська фабрика, а інша юридична особа – ТОВ "Roshen".

Виходячи з матеріалів справи, структура бізнесу "Roshen" в Росії побудована наступним чином:

- липецька фабрика "Roshen" є виробничою базою (дві фабрики в р. Липецьку і в селі Сєнцово Липецького району), що здійснює випуск продукції з давальницької сировини;

- сировина для виробництва поставляється товариством "Roshen", їм же здійснюється подальша реалізація продукції.

83 % всіх грошових коштів липецька фабрика отримала від ТОВ "Roshen". Тобто, фабрика знаходиться в повній фінансовій залежності від цього ТОВ. Гроші платилися і за поставлену продукцію, і у вигляді позик під відсоток.

Таким чином, ТОВ "Roshen" є ключовим джерелом виручки для ЛФК "Roshen" і взагалі центром холдингу "Roshen" в Росії. А холдинг має можливість регулювати прибуток фабрики, як він вважатиме за потрібне:


Власник 99,9 % акцій липецької кондитерської фабрики – українське ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія". Воно ж володіє майже 95 % часток ТОВ "Roshen" – ключового підприємства холдингу "Roshen" в Росії.

Згідно з даними українського реєстру юридичних осіб, основними засновниками ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія" є український інвестиційний фонд "Кондитеринвест" і голландська ROSHEN EUROPE.

B. V. Невеликими частками володіють чотири фізичні особи – Євген Вовчановский, Сергій Зайцев, Костянтин Травень і Володимир Ярандін. Кінцевим власником (бенефіціаром) цього ТОВ вказаний Петро Порошенко:


Ще один нюанс: згідно з річним звітом, рада директорів липецької кондитерської фабрики входять п'ять осіб. З них два представника керівництва фабрики, і три – Кондитерської корпорації "Roshen". Корпорація "Roshen" – це зареєстроване в Україні дочірнє підприємство все тієї ж "Центрально-Європейської кондитерської компанії".

Таким чином, всі російські фірми холдингу "Roshen" повністю підконтрольні йому через "Центрально-Європейську кондитерську компанію". Остання, у свою чергу, підконтрольна Петру Порошенку. Робота липецької фабрики побудована за давальницькою схемою, в якій вона грає другорядну роль. Фінансування, постачання сировини і збут продукції замкнуті на іншій структурі – ТОВ "Roshen".

Тому про повне закриття корпорацією "Roshen" бізнесу в Росії поки говорити не доводиться.

Сорок тисяч тонн солодощів і п'ять мільйонів збитку

Згідно з річним звітом, у 2016 році липецька кондитерська фабрика "Roshen" виробила майже 40 тисяч тонн кондитерських виробів. Також надано послуг по переробці давальницької сировини на 1,25 мільярда рублів:


Основний вид діяльності ЛКФ "Рошен" – виробництво какао, шоколаду та цукристих кондитерських виробів.

Згідно з опублікованим бухгалтерського балансу, за три роки активи фабрики незначно зменшилися – з 6,6 мільярдів рублів в 2014 році до 6 мільярдів в 2016-м. В основному, це сталося за рахунок зниження вартості основних засобів, що можна пояснити бухгалтерським нарахуванням зносу. Тобто фізично активи фабрики залишалися практично незмінними протягом трьох років:


А от фінансові результати виробничої діяльності в 2016 році у фабрики виявилися кращими, ніж у 2015 році: замість збитку від продажу 31 млн. з'явилася прибуток від продажів 88 млн. рублів. І це при тому, що виручка знизилася з 1,53 до 1,25 мільярда рублів.

Але потім виробничу прибуток "з'їли" різні невиробничі витрати – відсотки, податкові зобов'язання і т. д. В результаті 88 млн. рублів прибутку від виробництва перетворилися в невеликий загальний чистий збиток 5 млн. рублів.

Але це все одно набагато краще, ніж ситуація в 2015 році, коли чистий збиток фабрики був 62,7 мільйона:


У чому "винна" липецька фабрика?

Наявність липецької фабрики Roshen довгий час було одним з головних претензій до Петра Порошенка. Його постійна риторика про наявність війни з Росією суперечила наявності у Верховного головнокомандувача працюючого виробництва у "ворожій країні".

Ще до обрання президентом 2 квітня 2014 року в інтерв'ю німецькій газеті Bild Петро Порошенко заявив: "Якщо мене оберуть, я продам Roshen. Як Президент України я хочу і буду дбати виключно про добробут країни".

Однак продати Roshen якось не вийшло. Однією з причин називалося арешт майна підприємства через податкових претензій. В результаті 14 січня 2016 року президент заявив, що передав частку в Roshen в якийсь "сліпий траст.

Також, згідно зі звітом, можна побачити, що в 2016 року фабрика погасила в повному обсязі податкові вимоги на 660,6 мільйонів рублів. І, відповідно, претензій з боку держорганів Росії до неї більше не було.

Крім того, як видно, у фінансовому плані 2016 року був успішніше, ніж попередні і операційна діяльність приносила прибуток.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Черпачьок Показати IP 14 Травня 2017 22:56
Молоток, Петька! Добрий господарник!
Но до Черпачьок Показати IP 15 Травня 2017 04:36
він добрий "господарник " але не для України і не для українців.....
петро Показати IP 15 Травня 2017 00:10
ото зрада так зрада
Евроколхоз Показати IP 15 Травня 2017 08:27
Неужели человек , который помог врагу, может быть президентом ?
Анонім Показати IP 15 Травня 2017 10:46
пєцюня - звичайний напьорсточнік, який звик намахувати всіх. в парашії не вийшло - взули
Лосяш Показати IP 15 Травня 2017 10:51
Надалі бороніть невідомо від кого невідомо що але для чогось брудного бізнесу.
! до Лосяш Показати IP 15 Травня 2017 15:27
Гарна жовч, а особливо в цій темі, просто супер. А якщо й справді зробити так як ти і тому подібне кодло хоче, а якщо дійсно розійтись армії по домах, і будь що буде, - "ведь для кого то хутинбох"?!
Ростов Показати IP 15 Травня 2017 11:02
Порошенко - ударник капиталистического труда
вова згоранець Показати IP 15 Травня 2017 20:31
ПЕЦИ ЛИПЕЦКОМУ ЗА РОКИ СВОГО ПРЕЗИДЕНТСВА ДАЖЕ НЕ СНИЛОСЬ ЯК МОЖНО ДУРНИХ УКРАИНЦИВ "МАТИ" ЯК ГОВОРИТЬСЯ "ВДОЛЬ И ПОПЕРЕК". А ПЕЦЯ СЛУХАЕ ТА ЙСТЬ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus