USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинянам-учасникам ДТП пропонують використовувати європротоколи

16 Січня 2015 12:14
Попри те, що можливість спрощеного оформлення ДТП без інформування працівників ДАІ існує з 2011 року, лише незначний відсоток водіїв користуються європротоколом.

Про це стало відомо під час прес-конференції в Управлінні ДАІ УМВС України у Волинській області 16 січня.

Як розповів начальник сектора оформлення матеріалів ДТП, пізнання та розшуку транспортних засобів, що зникли з місця ДТП Василь Мельничук, такий вид оформлення дорожньо-транспортних пригод як європротокол існує з 1950-их років у країнах Європи, а в Україні запроваджений законодавчо у 2011 році. Це – спеціальний бланк повідомлення про настання ДТП, який заповнюють водії-учасники автопригоди на місці аварії та надають страховику. Документ стає підставою для виплати страхового відшкодування постраждалим.

Наразі під час оформлення полісу обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, бланк європротоколу надається страховими компаніями безплатно. У разі втрати бланку, водій має право звернутися у страхову компанію, де отримував страховку та за письмовою заявою повторно безплатно отримати бланк.
Під час оформлення європротоколу є певні умови: так, основна умова – відсутність загиблих та травмованих осіб, інша умова – водії-учасники ДТП повинні мати поліси цивільно-правової відповідальності, також вони повинні дійти згоди щодо обставин ДТП, окрім цього, водії, які скоїли автопригоду, не повинні перебувати під дією алкоголю чи лікарських препаратів. У разі невиконання бодай однієї з обов’язкових умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП є обов’язковим.

Якщо водії скористалися європротоколом, вони мають право залишити місце автопригоди, не повідомляючи працівників державтоінспекції. Вони повинні звернутися у страхову компанію протягом трьох діб з моменту скоєння ДТП.
Аварійний комісар Олександр Сосновський пояснив, що документ має три сторінки – основну, наступну, яка заповнюється під копірку та інструкцію щодо порядку заповнення документа. З його слів, коли в Україні запроваджували європротокол, усім учасникам дорожнього руху видавали інформаційно-роз’яснювальні матеріали, у яких вказано, за яких умов складають документ та вказана орієнтовна вартість ремонту, залежно від об’єму та характеру отриманих ушкоджень.

У 2011 році вартість матеріального збитку відповідно до європротоколу становила 10 тисяч, а з 2013 року – 25 тисяч гривень. Олександр Сосновський зауважив, якщо учасники ДТП мають сумніви щодо розміру збитку, для оформлення ДТП краще усе ж викликати працівників міліції.
Олександр Сосновський
Олександр Сосновський
Окрім цього, аварійний комісар радить обов’язково сфотографувати місце автопригоди, як доказ про ДТП. Після цього протягом трьох діб страхувальник повинен зробити письмове повідомлення страховику і просити виплатити за нього матеріальну шкоду особі, якій завдав збитків своїм транспортним засобом. Постраждала особа повинна звернутися протягом місяця для того, щоб написати заяву та надати всі необхідні документи для виплати страхового відшкодування.

Більшість страхових компаній вимагають додатковий огляд транспортних засобів (якщо немає фотофіксації).

Як розповів Олександр Сосновський, протягом останнього часу він виявив два випадки шахрайства з боку водіїв. Втім, у більшості випадків водії просять, щоб на місце події прибув аварійний комісар, який роз’яснив би, як правильно оформити європротокол.

Загалом страхові компанії зобов’язані протягом 10 днів надати свого експерта або аварійного комісара для огляду транспортних засобів.
Як повідомив Василь Мельничук, наразі в Україні лише 7% водіїв оформляють європротоколи, а на Волині цей показник становить приблизно 5%. З його слів, статистику вести складно, адже ці водії не повинні повідомляти працівників ДАІ про автопригоду.

Своєю чергою, Олександр Сосновський вважає, що навчання із оформлення європротоколу варто ввести як один із нормативів під час здачі іспитів на посвідчення водія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus