USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лист солдата: правда про «перемир'я» з перших уст

19 Червня 2015 15:00
Їх накривають мінометами, але розпочинати обстріл у відповідь дозволяють лише у крайньому випадку, щоправда, що означає "крайній" і коли він, власне, настає, ніхто не каже. Лист солдата з передової, в якому - уся правда про уявне перемир'я публікує Нововолинськ діловий.

Текст лист подаємо без змін:

"Сьогодні о п’ятій ранку розбудили Градами. Накривали щільно, прямо біля бліндажів лягало. Жертв, Слава Богу, немає. Тільки кухню з туалетом рознесло і єдину нашу машину. Немає на чому тепер виїхати в місто. Тільки броня є, але ж на ній не поїдеш.

Пару днів тому дві години вели бій. Нас накривали 120-ми мінометами, а ми у відповідь — АГС, ПТУРи, гранатомети. З нашого боку один двохсотий і два трьохсотих. Взагалі, ми не відповідаємо майже. Нам можна тільки коли крайній випадок. Сьогоднішній обстріл крайнім випадком не вважається. Комісія приїхала, проаналізувала. Сказали, що все ОК. А що для них крайній випадок, я не знаю. Це, напевно, коли декілька годин підряд не дають продихнути і голову підняти, і коли багато жертв. Отоді, може, й дадуть відповісти.

У нас тут за 2 місяці жодного разу не використовували танки. Вони просто собі стоять. Нам наказують спостерігати — і все. От ми і не робимо нічого, тільки чекаємо, поки в нас прилетить чергова міна або Ураган. А ми готові. Нам тільки дай команду, ми б вже давно пішли в наступ.

У них зброя набагато краща, новіша, і калібр не той. А мій автомат старший за мене, він 67-го року. Не знаю, як ми за таких умов відсіч даємо. Але даємо ж. Просто в бою не думаєш взагалі про себе. Про те, що можна отримати поранення або загинути. Якось про це забуваєш. Думаєш тільки, як їх далі не пустити, як утримати позицію. І все. Все решта розумієш вже коли скінчився бій. Тоді починаєш усвідомлювати.

Батьки не знають, де я. Думають, я на полігоні в Чернігові. Ну як, папі я сказав, а мама не знає. І коли під Маріуполем був, не знала, і коли в Дебальцево забезпечували відхід нашим — також. Тоді я був в Азові. А в березні пішов у військкомат. Тепер у ЗСУ.

Вже так втомилися, якщо чесно. Хочеться у відпустку. Обіцяють наприкінці серпня. Так і з глузду з’їхати можна. У нас тут багато молодих. Переважно 90-го, 91-го року. Вже всі шарахаються найменшого шороху. Бува таке, ложка впаде, а хтось панічно присідає або падає на землю. Це ненормально. І сни сняться тільки про війну. Що ти десь в запеклому бою когось витягаєш. Нам казали, що таке може бути… От недавно було з одним. Снилося, що коло бліндажа стріляють, так він у сні взяв автомат, вибіг на двір і почав шмаляти. Заспокоювали його.

Та ми тримаємось. Все у нас нормально. Для нас це вже нормально, так.

Зарплату виплачують і АТОшні. Хоч щось радує. Проблема тільки з формою і берцами. Їх видали, і вони розраховані на рік. Мої прожили два місяці, вже відклеюється підошва. А форма згоріла взагалі. Ця наша українська. Вона дуже схильна горіти прямо на тілі. До нас прилетіло, і в мене трохи попало. Був у кітелі, на плечах погорів і поплавився.

З оптикою дуже складно. Немає ні у кого нічного. Хіба хто за свої кошти купить собі якийсь коліматор. А нам треба. Перед нами немає нікого, ми найпередовіші. Тут сєпари десь 3-4 кілометри від нас. Ми їх в бінокль бачимо, як і вони нас. З одного боку армія РФ, з іншого – козачки. Буває, вони між собою гатяться. Ну, і нам передають прівєти, долітає.

Та чого за нас переживати, не переживайте. Ну хіба що тільки трошечки можна.

Ваня, 23 роки, 29-й блокпост

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus