USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.85

Маленька революція великих стоматологів: чому лікарі Луцької стоматполіклініки хочуть працювати за старими правилами?

9 Грудня 2023 14:43
Суперечки навколо міської стоматології не вщухають. Лікарі взялися організовувати «стоматологічне повстання». Поле бою – коридори поліклініки й колективний договір.

З чого все розпочалося та до чого тут міські депутати – в сюжеті «Аверсу».

Пересічна процедура – підписання колективного договору, в якому визначають умови та оплату праці – вилилась ледь не у революцію. Частина колективу зі звичайних зборів хотіла влаштувати справжнє кіно з депутатами. Окремі працівники запросили їх, мабуть, для видовищності події. Але трапилася халепа: ці ж окремі працівники чи то забули, чи то зумисно не поставили підпис про присутність. І тим самим зірвали збори. От так кіно закінчилося, ще не розпочавшись.

А між тим, зміни, що їх запропонувала директорка, мають покращити роботу і всього закладу, і кожного працівника окремо. То чому лікарі проти? Насправді все дуже просто і зрозуміло. Зміни, які пропонує нова очільниця поліклініки Любов Яковчук, повністю руйнують старі та звичні схеми.

Ці схеми довгі роки не дозволяли медзакладу бути дохідним для міста. Але не заважали збільшувати «важкий тягар» готівки в кишенях окремих лікарів.

Читати ще: Стоматологія твого міста: якою має бути сучасна Луцька стоматполіклініка

Ніби і лікували, і пацієнти були задоволені, і посміхались у всі відремонтовані зуби. А прибутку в поліклініки все одно не було. А все тому, що вже звичним тут стало явище, коли одну послугу оплачували у касу, а дві – поза касою. Чи, наприклад, переманювали пацієнтів у приватні кабінети лікарів просто з крісел міської стоматполіклініки.

«Ми знаємо, що більша кількість наших працівників працюють або мають свої приватні кабінети. Це близько 85% лікарів», – зазначила Любов Яковчук.

Траплялись і працівники з підробними дипломами.

«Вдалося виявити за останні два місяці підроблений документ в людини, яка обіймала три дуже важливі в нашому закладі посади. Людину наразі вже звільнено, а чому попередні керівники не звертали на це уваги – ми не знаємо», – розповіла очільниця міської стоматполіклініки.
І після цього частина колективу досі наполягає, що закладу не потрібні зміни, можна працювати «за старим зразком», бо їм і так було добре. Звісно ж, таке «добре» довгі роки дозволяло успішно розвивати свої приватні кабінети, одночасно не втрачаючи робочого місця і стажу в комунальному підприємстві, але відбираючи роботу в молодих і перспективних інтернів, які після навчання роками чекають бодай на одне вільне місце.

З таким станом речей категорично не згодна Любов Яковчук, яка нещодавно обійняла посаду директорки медзакладу , але відразу активно взялася впроваджувати зміни.

Лікарі поодинці не надто охоче говорять, чому проти змін. Якщо й бити батька, то юрбою. А між тим, у них вже була чудова нагода подати свої ідеї на розгляд керівництва.

«Усі відділення перед зборами дали завідувачам питання, які у них є. Всі працівники. Я знаю, що в нас так само було: писали запитання і віддавали адміністрації, яка мала відповідати на зборах», – каже старший зубний технік Микола Мойсік.

Та, ймовірно, працівники на чолі з колишнім тимчасовим керівником були аж надто зайняті запрошенням депутатів, а не написанням власних пропозицій до адміністрації.

Читати ще: «Кошти є, черг немає. Приходьте!» – у луцькій стоматполіклініці пільгове протезування для військових та їхніх сімей

Один з лікарів таки розповідає про вимоги, які висувають до керівництва. Три пункти ультиматумів і жодних обґрунтувань.

«Залишитись на старому колективному договорі. Проти того, щоб зубних техніків переводили з Волі на Бандери, і чому наше відділення залишилось без завідувача», – озвучує претензії стоматолог-ортопед Сергій Рябченко.

Окрім договору, частина колективу також невдоволена пропозицією перенести зуботехнічну лабораторію в корпус, що на вулиці Степана Бандери. Кажуть, що не можна. Тоді як досвідчений зубний технік пояснює: зробити це необхідно. Передусім для розвитку лабораторії.

«Все обладнання в лабораторії дуже дороге. Воно не копійки, а мільйони коштує. І от якщо вирішила адміністрація, що ми будемо ставити в себе нові технології, я думаю, що доцільно це робити в одному місці», – зазначає Микола Мойсік.

Також вимагають відновити посаду завідувача відділення. Але ж її не скасовували.

Ексвиконувач обов'язків директора КП «Луцька міська стоматологічна поліклініка» Іван Примачук каже, що пішов з посади через проблеми зі здоров’ям.

Нове керівництво вже пропонувало обрати іншу кандидатуру. Стоматолог-ортопед Микола Лукашук, якому пропонували стати завідувачем відділення каже, що його не влаштовує зарплата.

То виходить, що кандидату не підійшли умови праці? Ті умови, які можна було б врегулювати колективним договором. Замість того, щоб зривати його підписання.

Директорка стоматполіклініки запевняє: незважаючи на тимчасові суперечки, кризу вдасться подолати в найкоротші терміни. А пацієнти і надалі будуть отримувати високоякісні послуги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Якірь Показати IP 9 Грудня 2023 20:13
А керуюча може дати акти прийомки передачі лікарям закуплених медикаментів і розхідних матеріаліа
Олександр Показати IP 9 Грудня 2023 21:48
Любов Анатоліївно, ось ви знаєте мою проблему. Про яке врегулювання найближчим часом може йти мова і якісні послуги, коли вони вас ігнорують. Я протягом двох місяців намагаюсь спробувати у вашій клініці встановити знімний протез за нанесену шкоду здоровому зубу. А усі ваші ортопеди відмовляють мені у цьому. Серйозно кажу, гнати ваших усіх ортопедів потрібно із клініки за таке ставлення до пацієнта. Ось нещодавно я скаргу написав на вашого Мойсіка і подав вам, щоб ви його мінімум до дисциплінарної відповідальності притягнули за відмову письмово підтвердити у моїй медичній картці рекомендації по лікуванню, а мені ваші підлеглі розповідають, що ви його на керівника ортопедичного відділення просуваєте чи уже просунули. Це як розуміти? А Келемен узагалі зневажливо до мене віднісся. Повторюю, гнати ваших усіх ортопедів потрібно і ви це знаєте.
Анатолій Показати IP 9 Грудня 2023 22:28
Пропоную набирати стоматологів в поліклініку на конкурсній основі, по результатах. Тоді питання самі відпадуть.
Упс до Анатолій Показати IP 10 Грудня 2023 12:39
а конкурси проводити щороку?)) а що робити з тими що вже є?
пані Людмила Показати IP 10 Грудня 2023 21:03
Чому????? Чому ми пишаємося своєю волелюбною нацією, але не взмозі зрозуміти та почути тих працівників, думка яких не співпадає з ВОЛЕЮ директора? Працівників, які відкриті для спілкування з керівництвом закладу та відверто йдуть на контакт із "незалежними???" журналістами. Що ж тут поробиш, якщо Любов Яковчук не спілкується із працівниками, а одразу викликає журналістів з Аверсу та завдяки їм отримує відповіді на свої запитання. Керівник, який не чує працівників, не вникає в їхні виробничі потреби, а лише виставляє їх інакомислячими та займається цькуванням, аби зламати під себе. Нажаль, чути та розуміти своїх працівників - це талант, притаманний не кожному керівнику. Яковчук Любов - можливо і керівник, завдячуючи не своєму професіоналізму, а призначенню голови, а ось лідером у цьому закладі їй не БУТИ НІКОЛИ!!! ЇЇ рівень - це бути керівником своєї клініки Аполонія та не втручатися у комунальні заклади.
Олександр до пані Людмила Показати IP 11 Грудня 2023 02:24
Пані Людмило, і мені надайте хоча б ви достовірну відповідь чому ваші так звані "колеги - професіонали - ортопеди" усі як один відмовляють мені у встановлені знімного протезу?
Андрій Показати IP 11 Грудня 2023 09:27
Єдино правильний вихід це надання повністю безоплатних послуг тоді платити ніхто не буде в принципі і питання корупції зникне автоматично.... Як це зробити та дуже просто залишивши ту допомогу яку компенсує держава а міську дотацію спрямувати не на всіх а на тих хто має в цьому потребу а ще краще лучанам самим дати можливість обирати де їм лікуватись надавши фінансову гарантію хороших стоматологів в луцьку з цінами як у міській пре достатньо...і без корупції!
пані Людмила до Олек Показати IP 11 Грудня 2023 11:15
А Ви до кожного окремо лікаря не стукайте. Для такого випадку, як у Вас, у кожному комунальному закладі створені клініко експертні комісії (КІК), на чолі якої медичний директор, який відповідає за надання якісних медичних послуг у поліклініці. Головне, щоб медичний директор був сам фаховим спеціалістом . Комісія Вас оглядає та вирішує чим Вам допомогти, та дає заключення. У поліклініці сьогодні керівників багато, а результату - 0. Мені Вас щиро шкода.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus