USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Мандрівка минувшиною: в Луцьку діє експозиція олицьких скарбів

8 Листопада 2018 14:15
Унікальне полотно з палацу Радзивіллів у Олиці, яке вдалося відновити львівським реставраторам, ввели в постійну експозицію Художнього музею в Луцьку.

Відкриття традиційної культурно-мистецької акції «Сторінками історії Художнього музею», присвяченої 45-річчю від заснування установи, коли й презентувли твір, відбулося 7 листопада.

Як повідомила директорка Художнього музею Зоя Навроцька, цього року акція присвячена темі «Олицький палац як центр духовності та культури на Волині». Вона пригадала, як 45 років тому на місці сучасного музею відкривали картинну галерею: «Це була хвилююча подія всеукраїнського масштабу, однак зараз ми повертаємося до сьогоднішнього дня, коли працюємо вже дещо в іншому форматі, адже з часу відкриття галереї накопичили стільки творів, що вже іменуємося Художнім музеєм».

Зоя Навроцька, повернувшись до теми цьогорічної акції, розповіла, як вперше, ще у шкільному віці, потрапила в Олику та блукала руїнами стародавнього костелу. «Там було безліч уламків поруйнованих скульптур, обірваних гобеленів, знищених сакральних предметів, які просто валялися на підлозі. Цей блискучий храм був понівечений. Тоді я неосмислено підібрала якийсь камінчик і забрала його з собою на згадку», – сказала директорка. Та додала, що вже пізніше дізналася більше про пам’ятку архітектури та мистецькі твори, які там зберігалися.
Керівниця музею наголосила, що виставковий проект «Мистецькі скарби Олицького палацу» є «своєрідним символом збирання каміння, хоч ми його не розкидали і не ламали». «Саме нашому поколінню, нашому часу випало реконструювати минуле, збагатити те, що маємо, зібравши це розкидане каміння. Експонати, які ми зараз презентуємо, – це твори із колекції магнатів Радзивіллів. Династія збирала їх протягом сотень років. Пізніше частина з них була розвіяна та знищена», – зазначила Навроцька.
Експозиційний ряд проекту містить твори декоративно-прикладного мистецтва, малярства, стародавньої графіки ХVII–XIХ століть тощо. Родзинкою колекції є відреставроване полотно «Вінчання князя Миколи Радзивілла з Катериною Гонзаго».
Очільник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тарас Откович розказав детальніше про історію та особливу цінність полотна. «Ця робота належить до великої серії так званих картонів, ескізів, здійснених у повний розмір, для великоформатних гобеленів, що були створені у ХVI – середині ХVIIІ століття. Йдеться майже про 30 полотен, які прославляли рід Радзивіллів. Із серії збереглася тільки робота «Вінчання князя Миколи Радзивілла з Катериною Гонзаго». Також є невеликий фрагмент, який знаходиться зараз, наскільки мені відомо, в Несвічі», – зауважив Тарас Откович.
Ще одним цінним експонатом колекції є гобелен другої половини ХVI століття. Завідувачка Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна розказала, що загалом йдеться про два фрагменти гобелену пейзажної тематики, які вдалося точно датувати.
Своєю чергою, привітати колектив Художнього музею завітав виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, який із нагоди 45-річчя установи вручив подяки від міськради директорці Художнього музею Зої Навроцькій і виконувачу обов’язків директора Волинського краєзнавчого музею, до складу котрого і входить Художній музей, Анатолію Силюку.
«Для нашого міста цей музей має величезне значення, тому що громада, як і людина, розвивається. Якщо людина працює над собою, якщо людина розвиває те, що було закладено батьками і Богом, вона досягає успіхів. Наша громада досягла успіху, і в цьому ми переконуємося, коли перебуваємо у цьому музеї, переглядаємо виставки, які постійно оновлюються та доповнюються творами наших сучасних художників, митців, які працюють у різних жанрах і яких неможливо сплутати з кимось іншим, тому що кожен із них має свій неповторний стиль, – сказав Григорій Пустовіт. – Художній музей зробив багато для того, аби наше місто отримало те, що ми називаємо обличчям міста».

Він додав, що нещодавно Луцьк із візитом відвідали вчителі з Сум і Херсона, які приїздили, аби ознайомитися з процесом організації освітянського процесу на Волині. Як наголосив виконувач повноважень міського голови, делегація залишилася враженою від затишності та естетичності міста. «Ми висококультурна, освічена нація, яка має свої здобутки. Нам є чим пишатися. Ми дійсно успішна громада», – акцентував Григорій Пустовіт.
Радник Луцького міського голови, депутат Ігор Поліщук підкреслив, що Художній музей є гордістю міста.

«Дуже часто до Луцька приїжджають делегації з інших міст країни та з-за закордону. І вони залишаються в захваті від Луцька, зокрема й від Художнього музею. Однак, шкода, що вони не завжди можуть потрапити на всі заходи, які тут відбуваються, адже сьогодні музей – це не просто виставка, це справжній осередок мистецького життя. І тут, зокрема, відбуваються такі події, як Ніч у музеї, виступи музикантів, вечір українського романсу…» – поділився Ігор Поліщук.
На урочистість із нагоди 45-річчя установи завітали також представники Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Керівник програми «Культура та духовність» Дмитро Зінько розповів, що Фонд давно підтримує діяльність музею, зокрема фінансово. До прикладу, за кошти Фонду було закуплено таблички з підписами до окремих експонатів.

«Працівники Художнього музею присвятили своє життя культурній ниві, але ця діяльність неможлива без підтримки благодійників, місцевої та обласної влади, без людей, які дбають про збереження історії рідного краю», – зазначив Дмитро Зінько.
Він передав присутнім вітання від засновника Фонду Ігоря Палиці та вручив керівниці музею Зої Навроцькій подарунковий сертифікат на 10 тисяч гривень, які використають на потреби установи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 12 Листопада 2018 07:28
Цікаво чи з наших сучасних магнатів (бико-бариг) щось би зібрали крім золотих батонів та мерседесів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus