USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мандросвіт з Луцька. Автостопом Німеччиною: розвіяні стереотипи

30 Грудня 2014 12:12
Найскладніше в нашій подорожі Німеччиною було виїхати з Польщі на Берлін. 4 години ми стояли на дорозі, аж поки зупинився добрий поляк і забрав нас зі словами: «Це Бог сказав мені розвернутися і забрати вас, йому дякуйте». Ми щиро подякували їм обом і далі просто насолоджувалися мандрівкою одною з найбезпечніших країн Євросоюзу.

Статистика: кількість днів: 23, проїхали 1178 кілометрів, везли нас 9 водіїв, відвідали 10 міст, жили в 6 домівках, витратили грошей: 65,49 євро.

Автостоп у Німеччині

Значно простіший, ніж у Польщі. Виїжджаєш на заправку, знаходиш там автомобіль, що їде у твоєму напрямку, швидко мчиш автобаном. Якщо пощастить, то водій ще й завезе в центр міста чи куди треба. Англійською володіють практично всі, порозумітися - не проблема. Таблички можна не використовувати, бо на заправках треба домовлятися з людьми усно.


Громадський транспорт у Німеччині

Ходить згідно з чітким графіком, як і в Польші. В Берліні надзвичайно розгалуджена схема метрополітену, але розібратися в ній досить просто, вже на другий день ми почувалися там вільно і впевнено, плануючи прогулянки столицею.

Те, що невимовно тішило і дозволяло заощаджувати гроші, – це відсутність турнікетів під час входу в метро. Заходь, сідай, їдь. Контролери – велика рідкість. Все розраховано на німецьку самодисципліну. Вряди-годи квиток може запитати водій автобуса, але якщо зайти на задні двері і зробити «покер фейс», то в 90% випадків платити за проїзд не доведеться.

В місті Гамбургу на півночі Німеччини ходять пороми річкою Ельба. Вони там - як громадський транспорт. На них ми теж каталися безкоштовно.
Це був свого роду круїз, ми милувалися чудовим видом на величезний порт, на доки і на кораблі, грілися в теплому салоні і навіть обідали на борту, коли стомлювалися від прогулянки містом.

А якщо не хочете ризикувати з контролерами, можете попросити у ваших госпорадів велосипед або взяти його на прокат. Цей вид транспорту користується попитом у Німеччині, особливо в студентському місті Мюнстер. На деяких велопарковках біля університетів – сотні велосипедів. Це вражає!
Велопарковка в Мюнстері
Велопарковка в Мюнстері

Люди в Німеччині (розвіяні стереотипи)

Якщо хтось скаже вам, що німці скупі та жадібні – не вірте жодному слову. Три тижні ми жили з німцями в їхніх домівках, вони ділили з нами своє життя, свій час і свою їжу. Уявіть, щойно ми ступили на поріг нових знайомих, які приймали нас у себе в Берліні по Каучсерфінгу, як вони, бачачи нас вперше, кажуть: «От вам ключі від квартири, щоб ви почувалися вільно. Їжте все, що знайдете в холодильнику». Пунктуальні, педантичні, відкриті – так. Жадібні – ні!


Харчування в Німеччині

В мережі супермаркетів REWE є ряд продуктів ТМ «Ja!» - це дешеві і смачні аналоги відомих торгових марок. За 54 центи можна купити великий шматок сиру моцарелла, а за 39 центів – 100-грамову молочну шоколадку з горіхами. Також є дешевий рис, маргарин і молочні продукти.
Продукти ТМ - дешеві та смачні
Продукти ТМ - дешеві та смачні


Дуже смачний німецький хліб: чорний, з горішками і насінням. За 1,15 євро можна купити хлібину 1,5 кілограма. Цього вистачає на днів 5, бо він дуже поживний.
Німецький хліб
Німецький хліб


Ще нам надзвичайно сподобалися традиційні німецькі сніданки вихідного дня: свіжа, духмяна, хрустка ранкова випічка з сусідньої пекарні, мастиш її маслом і джемом, обираєш серед семи видів сиру на столі, запиваєш це гарячою ароматною кавою з вершками чи апельсиновим соком. А якщо тобі мало – скуштуй ще мюслі з натуральним йогуртом. Гастрономічний рай!
Традиційний німецький сніданок
Традиційний німецький сніданок


Німецькі домівки

Типова німецька оселя виглядає так: велика квартира або 2-3-4-поверховий будинок, всюди білі рельєфні стіни, лічильники на воду і на тепло, вода з-під крану – питна, кілька відер для розділення сміття, дуже-дуже зручні дивани і ліжка, багато красивих речей з магазину ІКЕА, кавоварка, купа різноманітного кухонного приладдя, щоб готувати швидше (так, німці цінують свій час).

Різдвяні ярмарки

Це те, що перетворює сувору північну Німеччину на суцільне свято і казку, і які ми щасливчики, що обрали саме різдвяну пору для подорожі Німеччиною. Ці ярмарки починаються разом із передріздвяним постом – Адвентом – у кожному місті, містечку і селі в Німеччині. Вихідними тут збираються десятки і сотні місцевих жителів, вони їдять смажені ковбаски, п’ють глювайн (глінтвейн по-їхньому), купують подарунки і просто веселяться. Це, мабуть, єдина пора в році, коли німці дозволяють собі тринькати гроші.
Різдвяний ярмарок в Бремені
Різдвяний ярмарок в Бремені


Цікавий досвід

Наостанок розповімо про ще один досвід, який ми отримали в Берліні, хоча він і мало пов’язаний з Німеччиною. Є один відомий російський мандрівник Антон Кротов. Саме з його книг ми дізналися про теорію вільних мандрівок автостопом. Окрім написання книг, Антон періодично відкриває «Доми для всіх». «Дім для всіх» - це квартира чи будинок в певній точці світу, який на кілька місяців винаймає Антон Кротов або його послідовники. В цей Дім може приїхати будь-який мандрівник і пожити там безкоштовно, досліджуючи культуру країни. Восени цього року Дім для всіх діяв у Берліні, і ми там жили два дні.

В Домі діюсь суворі правила: заборонені алкоголь, паління і наркотики, о 23:00 відбій, о 8:00 підйом, їжа готується відразу на всіх, хто не купує продукти – того прокляне Кротов особисто. В берлінському Домі було лише два ліжка, на них спали старожили Дому. Сам Кротов та інші мешканці (зокрема й ми) спали на кариматах у спальниках. Пощастило тому, хто спав під столом, – на нього вночі ніхто не наступав. Від хропіння доводилося абстрагуватися, але після виснажливої прогулянки містом ніщо вже не заважало нам спати. Разом із нами в 1-кімнатній квартирі спало ще 15 чоловік.


Наступний Дім для всіх буде відбуватися в Індонезії з березня по травень 2015 року. Хто зна, може ми опинимося там! Слідкуйте за блогом Мандросвіту!

Юля КАМІНСЬКА

Знаменита Берлінська стіна
Знаменита Берлінська стіна
Студенти, з якими ми жили в Берліні
Студенти, з якими ми жили в Берліні
Наше житло в студентській квартирі в Мюнстері
Наше житло в студентській квартирі в Мюнстері
В Берліні з бременськими музикантами
В Берліні з бременськими музикантами
Місто Мюнстер
Місто Мюнстер
На ярмарку в Бремені
На ярмарку в Бремені
Мандросвіт в Берліні
Мандросвіт в Берліні
Кельн
Кельн
Берлін
Берлін
Гамбург
Гамбург

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Юра Показати IP 30 Грудня 2014 12:23
Таким дівчатам ніхто не відмовить )))
анонімус до Юра Показати IP 30 Грудня 2014 13:55
дівчинка-дівчинка і дівчинка-хлопчик
123 до анонімус Показати IP 30 Грудня 2014 14:22
І "воно" в коментаріях)
Контролер до анонімус Показати IP 6 Січня 2015 18:27
прямо кЕп! А написати щось, щоб нагадувало наявність інтелекту слабо?
Андрій до Юра Показати IP 30 Грудня 2014 14:22
Молодці, дівчата - відкривайте людям нове! За фото із прапором - великий респект!
Анонім Показати IP 30 Грудня 2014 12:42
На счет пожрать: Rewe относительно дорогая сеть, Lidl - наше все...:)
НЕЛУЧАНИН до Анонім Показати IP 2 Січня 2015 10:46
мясні продукти, сир дорогі і в REWE, і в LIDL, і особливо в російських магазинчиках, де той самий хліб 0,5 кг коштіє 2 євро. Наприклад, ковбаса дорожча від польської в 2-3 рази, а польська дорожча від нашої в 1,5 - 2 рази, дешевий йогурт JA - без фруктів, з фруктами дорожчий від польського в 2 рази. пляшка мінеральної води 1,5 л коштує 1,5 - 2,5 євро. В пограничних районах з Польщею німці їздять до поляків за продуктами, сигаретами, кавою регулярно
Мандросвіт до Анонім Показати IP 2 Січня 2015 14:03
В REWE нас цікавила виняткого торгова марка JA, все інше там справді дорого.
123 Показати IP 30 Грудня 2014 14:04
молодці...за те що безкоштовно теж хтось платить...штундинята вірять що бог...
Ирина Показати IP 30 Грудня 2014 16:57
Каучсерфинг- прикольная штука, очень распространена сегодня. Все это хорошо, но радоваться тому, что вы бесплатно ездите общественным транспортом в Германии- не стоит. Если бы вас поймали, мало бы вам не показалось- таких "студентов" у них достаточно своих. Наказание не из дешевых. И просто стыдно за Украину и украинцев, которые все любят на халяву. А это именно так называется.
Анонимус до Ирина Показати IP 30 Грудня 2014 17:20
Тоже отметил халявную направленность первой части статьи. Метро, автобусы, велосипеды... Там потому и Еуропа, что все привыкли к дисциплине и в голову большинству не приходит обманывать систему. Европа начинается с себя.
Контролер до Ирина Показати IP 6 Січня 2015 18:32
а дівчата, певно, як у метро заходять (коли не платять) то вигукують лозунги, щось по типу "Слава Україні", ми не заплатили, чи то ми не платимо! Ото щоб усі знали - ми паплюжимо таке чисте ім"я нашої неньки....
НІНА ЛОГІКА Показати IP 30 Грудня 2014 18:26
"Те, що невимовно тішило і дозволяло заощаджувати гроші, – це відсутність турнікетів під час входу в метро. Заходь, сідай, їдь. Контролери – велика рідкість. Все розраховано на німецьку самодисципліну. Вряди-годи квиток може запитати водій автобуса, але якщо зайти на задні двері і зробити «покер фейс», то в 90% випадків платити за проїзд не доведеться. В місті Гамбургу на півночі Німеччини ходять пороми річкою Ельба. Вони там - як громадський транспорт. На них ми теж каталися безкоштовно." СТИДНО ЗА ВАС! МИ ЗДОБУЛИ!ВСЕ НА ХАЛЯВУ ЛЮБИТЕ, ПОЛІШУКИ?!
НЕЛУЧАНИН до НІНА ЛОГІКА Показати IP 2 Січня 2015 10:51
штраф за безбілетний проїзд дівчата будуть мабуть відпрацьовувати громадськими роботами (прибирати туалети та інші громадські місця)
Контролер до НІНА ЛОГІКА Показати IP 6 Січня 2015 18:26
А що там ви здобули? Гривню, яка з кожним днем падає, як збитий літак? Чи заробітню плату в 50 євро на місяць? Ями розміром в авто на дорогахї, чи відсутність освітлення на тротуарах? Безліч безпритульних собак, котів, дітей? Менше потрібно "пишатися" та більше працювати, можливо тоді ви і матимете право писати про будь-які здобутки.
НІНА ЛОГІКА до Контролер Показати IP 8 Січня 2015 15:51
ти, очевидно, читати не вмієш, недолуге - так і будеш страшко-контролером і скоро з ЗП в 30 євро! А ми здобули те, що нас такі дівки позорять, по-хохляцьки розїжаючи на халяву там, де треба було заплатити!
Контролер до НІНА ЛОГІКА Показати IP 10 Січня 2015 23:08
Тебе зпозорити важко, ти сама себе позориш такою яскравою заздрістю. А ти писати не вмієш, теж мені логіка. І читати теж не навчилася, бачиш тільки те у чому можна свій яд розлити. Здобувай далі, своє хороше майбутнє і не "позорь" себе сама. Дівчата до таких, як ти ніякого відношення не мають.
Олексій Показати IP 2 Січня 2015 14:17
А мені соромно за нашу країну. Українці почуваються бомжами, приїжджаючи в Європу. Середня вартість одного проїзду по місту - 3 євро, тобто 60 гривень. Не той мудак, хто кілька разів не заплатив за проїзд, а той, хто розікрав державний бюджет України, закинувши Україну назад у середньовіччя.
Nat Показати IP 2 Січня 2015 14:43
Для європи не проблема проїзд 3 євро. Коли в тебе зп 2500-3000 і вверх то 3 євро не проблема. зато наприклад в бельгии за 10 проїздів 14 євро. і в той же час кава та сама лавацца коштує 4 євро. овощі фрукти все 1-2-3євро за кг. тобто їжа навіть дешевша ніж в ПОЛьші! в польші кава лавацца теж 4 євро коштує от тільки зп не 2500євро а 400(це трошки більше мінімальної яка 350 випадку). Звичайно для українця який заробляє як і рік і два тому як моя мама нпариклад 1200 грн то це приблизно 200злотих =50євро....то віддати 3 євро це просто кошмар. коли б ураїнці заробляли на рівні навіть тої ж польщі і мали ціни такі ж навіть як в тій же польші (яка ще далеко відстала від усієї Європи по заробтках...) то вже було б легше..а так залишається чекати поти те х*йло скопититься і той расєйскій союз розвалиться і війна закінчиться.
ana Показати IP 2 Січня 2015 14:49
моя совість не дозволяє мені не платити за проїзд. але ж це вибір кожного, тому не бачу жодного сенсу когось засуджувати чи присоромлювати. кожен думає сам за себе
Nat Показати IP 2 Січня 2015 16:04
Я в варшаві колись забула прокомпасувати білетик. мала з собою.зашла з плеєром в вухах і щабула просто. коли вже постукали по плечі 2 амбала я витягнула слухавки і поняла шо попала. мене висадили. і те що я мала і забула нікого не хвилювало. перше питання було штрафу а друге ще почали вішати на мене другий штраф за те що паспорт з собою не ношу. в польші часто з контролерами їздять і поліція яка тоді якраз була. мене готувались везти в участок. я повитягувала всі документи шо мала крім паспорта. хв 40 пресували на зупинці казали шукати гроші і і або щоб їхала з ними в участок або хай хтось піджвозить паспорт. вам не передати щоя тоді пережила. в мене навіть навіть не було взагалі таких грошей. треба було 154 зл.в мене було 91 як зараз помню. я навіть витягнула щасливий долар і то не помогло. почала шукати звонити до всіх аби хтось підвіз мені ті пару зл що не вистачає..тоді вони вже зжалились щтраф виписали і дали мені 7 днів на сплату. занесли мої дані в міліцію там провіряли. тому я тепер памятаю завжди про контролерів і ще після того я навічилась їх вичисляти ще до того як вони проявляться. бо в польші вони ховаються як можуть .це може бути і амбал і жінка і хлопець з дівчиною нашого віку.)))але вони обично стоять на зупинці вдвох(рідко коли в 3 чи 4))але було в мене кілька разів і по 4 заходили і просто атакували автобус))))тому може там далі в європі і вихованіші але в польші на цьому просто капец як поляки заробляють. зайців дуже багато)))) я бувало по 10 разів за тиждень попадала що провіряли. але так як норма то 1-2 раза на місяць стабільно попадеш на них))
Контролер Показати IP 2 Січня 2015 19:26
А коментаторам не соромно отримувати заробітню плату в конвертах (яку отримують переважна більшість українців), та не платити податки з прибутку? А українцям не соромно здавати в оренду свої квартири без укладення договору та відповідно сплати податків? А українцям не соромно їхати на чужину заробляючи для іншої держави, замість того, щоб піднімати свою власну? А українцям не соромно не знати як мінімум англійської мови для спілкування чи принаймі допомоги туристу з іншої держави? Не соромно медсестрам по 20 гривень в кишеню совати, лікарям коньяки носити? Не соромно? А сміття скидати в один бак не соромно? А їздити за кермом п"яним та без паска безпеки не соромно? Совість дозволяє робити це все?
kAmigo-Контролеру Показати IP 3 Січня 2015 12:15
згоден майже з усим, крім роботи на чужині. Робити за рогом,практично в домашніх капцях за патріотичні копійки, усвідомлюючи, що твої діти голодують чи не отримують повноцінне харчування?! Чи ходити й далі на рідну фабрику, незважаючи на те, що вже третій місяц не платять зарплату і що твоя дружина або мати незабаром помруть, бо нема грошей, щоб заплатити за не дуже складну операцію? те ж саме стосується тих 20 чи 50 гривень, які я, моральний лицар, не дам санітарці, дарма що рідна людина змушена ьуда ходити під себе, бо нікому принести судно?
Ще один контролер - Показати IP 5 Січня 2015 13:42
Ну от, кожен в тих чи інших умовах здатен домовлятися з совістю, переслідуючи власний інтерес. Виходить, совість - поняття відносне, до неї апелюють, коли вже нема до чого апелювати. Може, якби дівчата платили за кожен квиток, їм потім довелося б голодувати і хворіти. Тому ті, хто тут говорить, що їм, мовляв, соромно за Україну, не з того почали.
zloy-pechenka.kiev.u Показати IP 29 Листопада 2015 16:28
Було надзвичайно цікаво читати! Пишіть ще :) Щасти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus