USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Масовані атаки призвели до втрати в енергосистемі понад 50% споживання, – «Укренерго»

16 Грудня 2022 15:23
Унаслідок масованої ракетної атаки 16 грудня українська енергосистема втратила понад 50% споживання. Через це в Україні оголошують надзвичайну ситуацію в енергетиці.

Про це повідомило «Укренерго».

В Україні регулятор має оголосити надзвичайну ситуацію, якщо відбувається втрата понад 50% споживання об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України.

Як пояснила представниця пресслужби «Укренерго» Марія Цатурян Громадському, надзвичайна ситуація в енергетиці стосується лише розрахунків між учасниками ринку електроенергії. Цей режим визначає розрахунки між покупцем та продавцем на випадок, якщо немає можливості передати законтрактований об’єм електроенергії або коли його неможливо виробити.

«Це не має жодного стосунку до обмеження електропостачання населенню. Це юридичний механізм, що визначає розрахунки на ринку електроенергії», – зазначила Цатурян.

У разі виникнення НС електроенергетичні підприємства зобов’язані виконувати оперативні команди та розпорядження оператора системи передачі, тобто «Укренерго».

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, росіяни пошкодили орієнтовно дев’ять об’єктів генерації. Крім того, було обмежено потужності атомних станцій, інформує ТСН.

«Те, що ми вже бачимо, є пошкодження близько дев’яти об’єктів генерації. Наразі ми ще верифікуємо пошкодження. Відповідно, пошкоджені підстанції, які передають електроенергію, що призвело до обмеження виробництва насамперед атомної генерації», – розповів міністр.

За його словами, наразі комунальники виїхали до місць влучань і фіксують наслідки обстрілів.

«Зараз ми спробуємо максимально швидко додати атомні станції до системи», – додав Галущенко.

Міністр розповів, що російські окупанти вдарили не лише по генерації, а й по об’єктах розподілу електроенергії. Галущенко наголосив, що це чергова терористична атака.

Водночас чи не найскладніша ситуація зараз у Харкові: «Я не хочу називати об’єкти, в які відбулися попадання, намагатимемося якнайшвидше їх відновити».

«Прошу громадян із розумінням поставитися до аварійних відключень і запевняю, що ми зробимо все і навіть більше, щоб якнайшвидше відновитися», – наголосив очільник Міненерго.

Нагадаємо, російські війська зранку 16 грудня знову здійснили масований ракетний обстріл України. Відомо про вибухи або роботу ППО в Києві, Харківській, Дніпропетровській, Київській, Полтавській, Запорізькій, Миколаївській, Житомирській та Вінницькій областях.

За підрахунками Повітряних сил, російсько-окупаційні війська з початку доби станом на 11:00 випустили по Україні понад 60 ракет. Через цю атаку на всій території України знову ввели аварійні відключення електропостачання.

У Кривому Розі сталося влучання в житловий будинок. Унаслідок цього двоє людей загинули, ще восьмеро – поранені, серед них троє маленьких дітей. Під завалами ще можуть бути люди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus