USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Маємо 5 хвилин, щоб прибути на виклик», – командир відділення рятувальників у Луцьку

17 Вересня 2023 18:45
Лучанин Володимир Лазарук – командир відділення 25-ї державної пожежно-рятувальної частини Держслужби з надзвичайних ситуацій. Після початку повномасштабної війни його команді доводилося працювати у надскладних умовах.

Як розповів Суспільному, 24 лютого 2022-го року рятувальні машини виїжджали на ліквідацію наслідків обстрілу Луцького аеродрому.

«Було страшно, бо ти не знаєш, що з першим відділенням, чи вони цілі, чи не цілі, бо автомобіль був знищений від вибухової хвилі. Особовий склад теж постраждав, там посічення були, один у нас пожежний навіть зламав носа у двох місцях», – говорить чоловік.
Володимир Лазарук каже: його відділення також брало участь у гасінні пожежі на нафтобазі, куди влучила російська ракета навесні 2022-ого, а також на об’єктах енергетики, що зазнали обстрілу.

«Проводили гасіння трансформаторів, але теж так само чекали, довго чекали, поки все відключать енергетики. Були так само тривоги, і поки енергетики нам дадуть добро, що все безпечно, відключено, тоді можна приступати до гасіння, розбору завалів, пошуку потерпілих», – каже рятувальник.
Цього року, каже Володимир Лазарук, врятувавпонад 10 життів. Зізнається: мріяв стати рятувальником ще у дев’ятому класі, а 10 років тому його мрія здійснилася. Нині працює командиром відділення, виконує обов’язки начальника караулу.

«З 14-го року у нас було дуже багато виїздів, це було по 13-15 виїздів,це і підвали, і пожежі, всі різні були ситуації, але 15 виїздів за добу – точно мусиш бути у формі, аби виконувати свої обов’язки. Зараз трошки менше уже: три буває, може не бути взагалі, п’ять може бути», – говорить вогнеборець.
Рятувальник Володимир Лазарук пригадав, що три місяці тому евакуйовували із дев’ятого поверху чотирирічну дитину разом із мамою.

«Перш маленьку дитинку виносив на руках. Було багато диму, і вони панікували. Не знали, що робити і мусив виводити їх на свіже повітря і передав в карету швидкої», – каже командир відділення.

На чергування, говорить командир відділення, заступає 11 людей: десятеро рятувальників та один диспетчер. Додає: щоби прибути на місце виклику в Луцьку, команда має п’ять хвилин.

«За хвилину ми маємо вже всьо. Я отримав виклик. Взяв шляхівку-дорожній лист. А автомобілі вже весь особовий склад чекає, поки я виходжу, дізнаюся інформацію. І тоді ми сідаємо в автомобіль, і поїхали», – говорить Володимир Лазарук.
Екіпірування, у якому працюють рятувальники, зазначив Володимир Лазарук, дуже важке, особливо складно в ньому працювати влітку.

«Важкий і жаркий. Якщо ще вдіти апарата, то кілограмів 50 все буде, із спорядженням, з усім і бігти треба ще на 9 поверх. Я люблю свою роботу. Просто треба ставитися до неї відповідально. Котиків навіть дістаємо, була ситуація з котом, але нічого дістаємо, робимо свою роботу на 100 %», – каже він.

Головне в роботі рятувальника – це досвід, старання та самовдосконалення, а для керівника відділення важлива безпека особового складу, говорить Володимир Лазарук.

«Ти мусиш думати про особовий склад, не тільки про себе, щоб всі були живі, здорові і виконували свою роботу, так само повернулися додому, до сімей», – сказав лучанин.

Як додав командир відділення Володимир Лазарук, рятувальники 25-ї державної пожежно-рятувальної частини виконують до 20 виїздів на місяць і майже 200 від початку 2023 року, під час яких гасили пожежі, евакуйовували людей і проводили аварійно-рятувальні роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus