USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Протитуберкульозний центр на Волині – один із найкращих в Україні. Зараз там лікують 73 пацієнтів

24 Березня 2021 16:09
Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр – один із найкращих протитуберкульозних закладів України. Зараз тут на лікуванні перебувають 73 пацієнти.

Таку інформацію озвучив на пресконференції очільник медустанови.

На початку заходу в комунальному підприємстві «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який припадає на 24 березня, відзначили найкращих працівників установи.

Подяки від Центру громадського здоров’я України отримали, зокрема, лікар-фтизіатр Володимир Лазарук, лікар відділення легеневого туберкульозу Іван Пукас, ендоскопіст Валерій Крамаревич, бактеріолог Наталія Кондратюк, медична сестра Катерина Штань, лікар відділення легеневого туберкульозу Степан Гладковський і хірург Валерій Кміть.
Як нагадав генеральний директор КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Іван Нискогуз, після реорганізацій, які завершилися 2020 року, медичний заклад у Луцьку – єдиний на Волині, який надає стаціонарну протитуберкульозну допомогу.

Взірцеву роботу закладу відзначила Національна служба здоров’я України, яка визнала обласний фтизіопульмонологічний медичний центр одним із п’яти найкращих протитуберкульозних закладів країни (серед 48 усіх закладів такого типу).

«Фактично з 420 стаціонарних ліжок в області наразі ми маємо 110 ліжок. Чи цього достатньо? Так. Якщо впроваджувати сучасні методи лікування, пацієнтоорієнтовані підходи, то стаціонарно пацієнта потрібно лікувати виключно за показами. На сьогодні на стаціонарному лікуванні – 73 пацієнти, інші лікуються амбулаторно. Психо-соціальний супровід пацієнтам надають працівники Волинської обласної організації Товариства Червоного Хреста», – сказав він.
У 2020 році зі стаціонару вибули 723 пацієнти, із яких 649 виписалися, а 55 померли. Середній термін перебування в стаціонарі становив 66,9 дня. Зараз середній термін перебування хворих на туберкульоз на ліжку не перевищує 40 днів.

Читати ще: «На туберкульоз може захворіти кожен», – лікар із Луцька про прогресування епідемії, яка не має кордонів

Порівняно з 2019 роком торік вдалося зафіксувати значне зниження кількості випадків захворюваності на туберкульоз – на 24,3%.

«Якщо у 2019 році в нас нараховувалося 664 пацієнти, то 2020 року – 499 пацієнтів. Зниження захворюваності відбулося завдяки упровадженню нових схем лікування. Також негативно на виявлення хворих на туберкульоз вплинула загальна ситуація з поширенням коронавірусу, адже основна увага прикута до COVID-19, – повідомив Іван Нискогуз. – Значно зменшилася смертність від туберкульозу. Саме смертність є тим критерієм, за яким можна сказати, чи дійсно епідемія туберкульозу згасає. Якщо у 2019 році померли 120 пацієнтів, то 2020 року – 79. Тобто спостерігаємо реальне зниження захворюваності».
Генеральний директор медичного закладу звернув увагу, що, на жаль, виявлення випадків туберкульозу серед населення страждає, тому хворі часто надходять у запущеному стані: «Невеликі процеси зараження справді можна знебацилити за 15 днів, тоді хворі стають незаразними. З великими процесами так не виходить. Показники лікування у Волинській області становлять 77,4%. Дуже важливе значення має лікування стійкого туберкульозу, коли навіть нові препарати не завжди допомагають».
Із метою виявлення нових хворих працівники закладу проводять обстеження на флюромобілі. Торік 58 випадків захворювання на туберкульоз із загальних 499 було виявлено під час обстежень на флюромобілі.

«Показник виявлення хворих – 0,69%. Фактично в кожного 150-го ми виявляємо туберкульоз. Це надзвичайно високий показник. Чому? Тому що ми відбираємо групи ризику», – наголосив Іван Нискогуз.

Із 1 квітня спеціальний автомобіль збиратиме харкотиння осіб із підозрою на туберкульоз у первинних медичних закладах Луцького району, аби вчасно встановити діагноз і підібрати правильне лікування. Таким чином вдасться мінімізувати ймовірність зараження великої кількості осіб хворим із туберкульозом.
За словами керівника обласного фтизіопульмонологічного медичного центру, попри несприятливі фінансові умови 2020 року колектив лікарні зміг змобілізуватися, провести оптимізацію штату й придбати УЗД-апарат, а зараз закуповує нове обладнання та проводить ремонтні роботи.

Читати ще: «Туберкульоз – соціальна хвороба, на його лікування держава має витрачати кошти», – очільник Волинського обласного тубдиспансеру

Великою проблемою закладу є необхідність здійснення капітальних ремонтів.

«Думаючи наперед, ми готуємо проєкт зі встановлення джерел сонячного живлення. Влітку, думаю, ми вже матимемо свою сонячну електростанцію на 60 кВт і зможемо економити четверту частину електроенергії», – сказав Іван Нискогуз.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Людина Показати IP 24 Березня 2021 16:35
Молодці медики!!!!))))
Обурена Показати IP 24 Березня 2021 18:01
Кілька років тому волею долі втрапила туди, на останній поверх і читаючи цей текст - вражена. Де там те все, про що написано? Психоемоційна підтримка?
123 до Обурена Показати IP 25 Березня 2021 08:21
За кілька років багато чого могло змінитися
Лікар Показати IP 24 Березня 2021 19:29
А взірець то в чому???...
Лікар Показати IP 24 Березня 2021 19:58
Жахливий медзаклад!!!
007 до Лікар Показати IP 24 Березня 2021 21:43
єдиний на Волині, іншого - НЕМАЄ!
Небайдужа Показати IP 25 Березня 2021 07:35
Як можна так гарно писати, якщо там явно нічого не робиться?! Не дай Боже там бути...
!!! Показати IP 25 Березня 2021 11:04
І такі нічого невартують!!! Всі молоді хлопці помирають там. Цікавтесь, добродію.
Юрій Валецький Показати IP 26 Березня 2021 20:11
Цьогоріч значно збільшилась захворюваність на туберкульоз дітей в області. Цифри жахають! А збільшення захворюваності на туберкульоз серед дітей вказує на складну і дуже неблагоприємну ситуацію з туберкульозу в області на ближчу перспективу. Цей показник свідчить про відсутність інфекційного контролю що до даної інфекції, значне поширення туберкульозної інфекції серед населення області, низький рівень профілактичних міроприємств,.... Це є результатом безконтрольного амбулаторного лікування хворих на туберкульоз бактеріовиділювачів.Тому, можна прогнозувати значне погіршення епідеміологічної ситуації з туберкульозу ближчі роки!
Іван Нискогуз Показати IP 2 Квітня 2021 06:47
Вітаю. Я керівник даного закладу. Прошу всіх хто вважає, що змін не відбулося зв'язатися зі мною. Я для них проведу особистий огляд лікарні та результати надамо пресі. Для порівняння надам деяку інформацію. До мене заклад очолював Юрій Валецький понад 3 роки. У 3 терапевтичному відділені де він працював до призначення завідувачем хворі та працівники ходили в спільний туалет. Прийшлося мені зробити окремий туалет для працівників та хворих. Жодного душу для персоналу в лікарні не було. Це теж вирішено. Зараз у гардеробі для персоналу є душ та туалет. Я надам відео в якому стані був гардероб.І в кожному відділені теж зроблено душ та туалет для працівників! Це було перше що я зробив. Хочу добавити, що до мого обрання керівником коштів було значно більше і більше можливостей. Просто треба було вміти ефективно використовувати кошти. Щодо кількості лікарень. Немає жодного обгрунтування у потребі більш ніж однієї лікарні. Факти для підтвердження, у нас всього 110 ліжок а максимальна кількісь хворих в часи пік була 88 хворих! Мінімальна 56. Отже все інше пустозвон і болтовня і неефективне використання коштів. Буквально вчора ми підписали договір для надання соціальних послуг пацієнтам за кошти лікарні. Так от, працівник сторонній сказав: ще кілька років тому лікарня була притоном для наркоманів і алкоголіків, а зараз це дійсно лікарня де лікують хворих. А Юрію Валецькому, який не являється провідним експертом, а чомусь себе таким вважає прошу нарешті ознайомитися з епідпоказниками для об'єктивного висвітлення інформації. А 6 років тому все було руках його руках протягом більш ніж трьох років. Запрошую вас на роботу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus