USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Майстер-клас від податківців: як увійти в ІТ, - луцький айтішник про обшуки

31 Березня 2017 12:50
Засновник луцької ІТ-компанії «Ідейл» Вадим Махомед висловився стосовно нещодавніх обшуків у приміщенні, де розташована фірма.

«Сьогодні дуже популярна тема: як увійти в ІТ (Войти в ІТ). Чимало людей хотіло б змінити професію та вид своєї діяльності. Але найпростіше це зробити, якщо ти — херсонський податківець!

Короткий майстер-клас:

1. Береш першу ліпшу справу у реєстрі місцевого суду, в якій йдеться щось про дороги та ухилення від сплати податків, те, що це стосується лише херсонських компаній — не зважай на це.

2. Ліпиш ухвалу на обшук, а туди вписуєш потрібні тобі юридичні особи, деякі фактично знаходяться у Волинській області.

3. Приходиш за адресою, знаходиш ІТ-компанію, показуєш цю «ліву» ухвалу. Вуаля — ти ввійшов в ІТ!

Як би це абсурдно не звучало, але саме так це і виглядало», - йдеться на сторінці Вадима Махомеда у Фейсбук.

Нагадаємо, 29 березня відбулися обшуки в офісних приміщеннях у центрі Луцька. Не пред'явивши жодних документів, фіскали в цивільному одязі, без розпізнавальних знаків, виштовхали працівників з кабінетів та взялися до перевірки документів, особистих речей працівників та повідомили про можливе вилучення техніки.

На вимогу пояснити, чому блокується робота компанії, отримали відповідь — зачекати на слідчого, який прийде і все пояснить.

Слідчі приїздили на різних автомобілях. Зазвичай, досить пристойних, на київських, херсонських та номерах з інших регіонів.
Volkswagen Touareg 2016
KIA Sorento 2016

Час йшов, з’являлись нові люди... А за часом вони стежили на таких годинниках:
Як пише Махомед, через деякий час з’явився слідчий Херсонської ДФС, який приніс ухвалу суду та надав нам можливість з нею ознайомитись.

«Якщо коротко, то в ній суд ухвалив надати слідчим управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, слідчим управління фінансових розслідувань ГУ ДФС Рівненської, Львівської, Київської та Волинської областей, дозвіл на проведення обшуку будівель та споруд за адресою вул. Словацького, 30, які використовуються ТОВ «Фаворит 15» для розміщення офісу, з метою вилучення первинних бухгалтерських документів, документів податкового та митного обліку, документів фінансово-господарської діяльності [далі йде перелік юридичних осіб, без зазначення назви нашої компанії та імен фізичних осіб, які мають стосунок до Ідейлу]», - йдеться в дописі.
Іншими словами, розповідає Вадим Махомед, обшуки мали бути лише в офісах ТОВ «Фаворит 15».
«Але коли слідчі побігли по поверхах, позаглядали у наші офіси та побачили купу техніки і молодих людей, які не чинили опір та не протестували — вирішили, що доцільно і тут провести обшук?!

На наші запитання, яким чином ці обшуки стосуються нашої компанії, один з представників слідчих ГУ ДФС Херсонської області відповів, що ми робили сайт для ТОВ «Фаворит 15».

Аргументуючи це тим, що на даному сайті є підпис, цитую: «Там написано, что разработкой сайта занимался ИДЕАЛ». На що ми відповіли, що це досить цікаво, проте наша компанія називається «ІДЕЙЛ». Спробували знайти в інтернеті сайт ТОВ «Фаворит 15», але пошукова система не видала відповідних результатів: не було знайдено ні сайту ТОВ «Фаворит 15», ані, відповідно, напису «ИДЕАЛ» чи будь-якого іншого.

Коли ми попросили підтвердження даної інформації, у відповідь — «это оперативная информация».

Після цього оперативники пішли по кабінетах і почали простягати руки до майна фірми, зокрема, від’єднувати комп’ютери від мережі, заглядати у шухляди. Намагались навіть відібрати телефони у працівників та вимагали надати ксерокопії паспортів з адресами реєстрації усіх працівників.

Ми вимагали дочекатись нашого адвоката — щоб усі дії, які будуть здійснювати співробітники ДФС, відповідали чинному українському законодавству та не порушували прав працівників нашої компанії. Також вимагали припинити втручання в роботу комп’ютерів та наших комп’ютерних мереж.

Коли прибули адвокати, Богдан Ульчак та Віктор Веремчук, усе повернулось в правове поле.

Хоча, і тут виникли складнощі, бо ми вже не мали змоги потрапити у свої робочі приміщення, оскільки було виставлено охорону на вході. Ці охоронці відмовлялись представитись.

Також вони не могли пояснити, чому нас вже вкотре не пускають на робочі місця», - розповів засновник ІТ-компанії.

«Зрештою, ми потрапили у свої кабінети та надали доступ до наших робочих місць оперативникам. За участі адвокатів та в присутності дівчаток-понятих з Рівненщини (які дивним чином опинились у Луцьку і забажали бути понятими), було проведено усі дії з пошуку документів та інформації, яка могла стосуватись запитуваних ТОВ «Фаворит 15», ТОВ «Мунлайн 18», ТОВ «Інсайдер 15» та низки інших, зазначених в Ухвалі, з якою приїхали дані особи на обшук.

Проте, у наших офісах та комп’ютерних мережах жодних згадок про дані юридичні особи або будь-якої іншої суміжної інформації, яка б стосувалась Ухвали чи кримінального провадження, згідно якого здійснювались слідчі дії, знайдено не було. Про що було складено відповідний протокол обшуку, із зазначенням даної інформації.

І в результаті, ми маємо зірваний робочий процес, купу запитань від наших партнерів та клієнтів, які цікавляться, чому ж ми стали об’єктом обшуків та чи не поставить це під удар нашу співпрацю. Тепер маємо надавати пояснення, висвітлення подій, нікому непотрібний піар та досвід пережитого обшуку, вакханалії правоохоронних, фіскальних органів.

Вважати це тиском на ІТ чи обшуком “за компанію”? Як би це не звучало, проте суть та сама: ми не захищені, і в будь-який момент можемо бути атаковані, можемо втратити основні засоби під егідою “ухвали”, може бути зупинений робочий процес, зірвані контракти.

Ну і, на закуску, на наступний день, 30 березня, коли прийшли на роботу, виявилось, що ми таки понесли втрати у цьому безладі: зникли два кілограми кави в зернах та гроші в одного з працівників. Хоч це й невелика сума, проте неприємно.

І дуже не хочеться думати, що представники держави, люди з модними і дорогими аксесуарами, які їздять на дорогих преміум-класу автівках, можуть бути дріб’язковими», - зазначив Вадим Махомед.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Волинянин Показати IP 31 Березня 2017 13:54
Це така нова влада. Самі не працюють та не дають працювати іншим. Богдану та Вадину респект.
фівфів Показати IP 31 Березня 2017 14:52
як же ви ід*оти задовбали з "новою владою", коли був у руля "овощь" всі кричали, що при Ющенку було краще, коли прийшов Ющ всі в один голос кричали, що з Рижим було краще, коли був Рижий всі горлапанили, що при Краві було ліпше, а до того СРСР це була ідилія.... які ж ви ід***ти....
Волинянин до фівфів Показати IP 31 Березня 2017 17:22
Зараз до влади прийшли не кращі "ОВОЩІ". Нарахунок ідіотів,НЕ СУДИ ПО СОБІ, не всі такі як ти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus