USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.55 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Майже всі українці хочуть працювати фрілансерами

8 Квітня 2013 13:11
Фріланс поступово стає популярним способом заробітку - 91% українців мріють працювати саме фрілансерами.

Про це повідомляють у Дослідницькому центрі Міжнародного кадрового порталу HeadHunter.

Інформацію отримали у результаті опитування, яке відбувалося серед зареєстрованих користувачів сайту HeadHunter у березні 2013 року. В опитуванні взяли участь 2108 респондентів, серед яких 46% - чоловіки і 54% - жінки віком від 21 до 40 років.

Робота фрілансера приваблює українців гнучкістю робочого графіку, можливістю працювати поза офісом та вирішувати справи у зручний час. Вона підходить не тільки творчим людям чи IT-спеціалістам, але і сім'ям із дітьми, студентам і тим, кому не обов’язково перебувати в офісі.

Дистанційна робота та фріланс уже давно поширені в Європі і набувають все більшої популярності в Україні. За результатами опитування, 60% офісних працівників працювали фрілансерами. Найчастіше цей вид зайнятості трапляється серед ІТ-шників, маркетологів, рекламістів та консультантів. Абсолютно протилежна ситуація - у банківській сфері, торгівлі, виробництві та будівництві.

Більшість тих, хто має досвід роботи фрілансером, кажуть, залишилися задоволені ним. Чим більший досвід мали респонденти, тим більше переваг вони вбачали у фрілансі. Лише 6% респондентів зазначили, що не спроможні працювати у такий спосіб. А іще 31% вбачають у фрілансі як позитиви, так і негативи.

Робота у фрілансі здається достатньо привабливою і тим, хто ніколи не мав такого досвіду. Загалом, найбільше цінують фріланс за гнучкий графік роботи, відсутність прив’язки до офісу та можливість вирішувати справи у зручний час.

Уявлення про фріланс людей з досвідом роботи у ньому та людей, які такого досвіду не мають, дуже відрізняються. Так, щодо деяких практичних ознак фрілансу, як-от можливість вирішувати справи у зручний час, думки респондентів різняться: 70% проти 40%. Тобто, аби зрозуміти переваги – слід спробувати.

Негативу у такій роботі опитувані бачать значно менше, аніж позитиву. Серед мінусів - непостійний заробіток і відсутність гарантій оплати праці. Причому нестабільність майже однаково часто обрали обидві категорії – з досвідом роботи і без. Ті, хто мав досвід роботи у фрілансі, дуже часто відмічають проблеми із самоорганізацією та ефективністю роботи, а також ускладнене спілкування із колегами. Менше помічають ці проблеми ті, хто такого досвіду не має.

На думку респондентів, найбільше робота у фрілансі підходить тим, у чиїй присутності в офісі немає гострої необхідності та представникам творчих професій. Інша категорія: працівники із малими дітьми. На четвертому місці – IT-спеціалісти. 22% респондентів вважає, що фріланс може стати доцільною роботою для будь-кого.

Респонденти, які працювали у фрілансі, позитивно оцінюють вплив роботи з фрілансерами на ефективність компанії. Половина опитаних вважає, що у фріланс-роботі є сенс лише тоді, коли роботу не можуть виконати офісні працівники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus