USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку міська влада економить на педагогах та медиках

24 Квітня 2014 14:55
Про секвестр бюджету прийняли рішення депутати Луцької міської ради 15 квітня цього року. Міські видатки скоротили майже на 17 мільйонів. Загалом постраждали галузі освіти, медицини та культури. 95 % з цих 17 мільйонів - видатки на зарплату працівників цієї сфери. У зв'язку з цим, незгодні з такими методами обранці громади міста готують проект рішення про його відміну та пошуки інших шляхів скорочення бюджету.

Економісти та управлінці разом з міським головою Миколою Романюком запевняли, що зарплати не скорочуватимуться, однак бюджетникам не виплатять премії та надбавки.

Як відомо, працівники бюджетної сфери отримують одні з найнижчих заплат. Ті невеликі гроші за понадурочні, експериментальні години, доплати за навантаження - невелика, але все ж підтримка для найменш захищених працівників.

З моменту прийняття цього рішення минуло вже 2 тижні, але профспілка освітян і медиків навіть не відреагувала на це рішення.

Рішення недостатньо фахове

Зрештою, не всі депутати підтримали таку ідею і сьогодні, 24 квітня депутати міськради, які не голосували за цей проект рішення, ініціювали прес-конференцію, аби звернути увагу громадськості на очевидні порушення прав бюджетників міста. До представників ЗМІ звернулися керівник депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич, член групи «Новий Луцьк» Рустам Дячук, депутати Андрій Осіпов та Роман Бондарук.

З-поміж 17 мільйонів гривень 10,3 мільйона зекономили на освіті, 2,4 мільйона - на медицині, 2,5 мільйона – на культурі. Майже все скорочення вдарило по кишеням працівників цих сфер.

Рішення, на думку депутатів, прийняте поспіхом. Причому, з помилками – в тексті проекту замість суми у 10 мільйонів вказали 110 мільйонів. Однак, його підготували, обговорили і прийняли під час сесії за 2 дні.

Однак цей поспіх може призвести до сумних наслідків – є ймовірність, що у місті може наступити інтелектуальний вакуум, а всі виплати ляжуть на плечі самих батьків, - вважає член депутатської комісії з питань освіти та науки, депутат Ірина Констанкевич.

«Я маю педагогічний стаж більше 20 років і ознайомлена з роботою різнопланових навчальних закладів міста. І ці знання, активна співпраця з цією сферою дають право поділитися своїми міркуваннями. Це питання було неналежно опрацьоване. Тривогу викликає проблема освітян, які в нашому суспільстві - далеко не найзабезпеченіші люди. Це спричинить великі матеріальні проблеми. Адже платня у них і так невисока. По-друге, це діти. Якщо не здійснюватимуться доплати за творчий пошук, дослідницьку роботу, то вони не розвиватимуться інтелектуально і творчо. Ми матимемо інтелектуальну пустку. По-третє, вся ця проблема ляже на плечі батьків, які і так мусять багато що оплачувати», - вважає вона.

На її думку, такі найменш захищені категорії як педагоги, медики, діти – це ті верстви, на яких не можна спекулювати і зачіпати їх інтереси. Вона навела приклади розставлення акцентів в країнах Європи.

«Зрештою, ми мали б опиратися на європейський досвід. Зарплат освітян і медиків у нас – найнижчі. Ми цих людей змістили на маргінеси. А ось місто Драммен у Норвегії назване містом навчальних закладів і там пріоритети спрямовані на всі види освіти», - зауважує вона.

На її думку, варто було б залучити більше фахівців до підготовки проекту цього рішення, які змогли б знайти, як наповнити бюджет, віднайти резерви щоб вирішити цю проблему, не зачіпаючи інтереси освітян і медиків.

На думку депутата Рустама Дячука, цей випадок – наочна демонстрація впливу міського голови на депутатський корпус.

«Це позбавлення можливості депутатів брати участь у формуванні бюджету. Пригадуєте, коли ми розглядали минулорічний звіт, то виявили «діру» в 40 мільйонів. Яку треба було погасити. Сьогодні це ганебне рішення опирається знову ж на міфічні показники мінфіну. Ми не маємо можливості віднаходити кошти на погашення коротко- і середньострокових позик», - зауважив ін.

Депутат відзначив, що навіть помилку, яку допустили в рішенні (110 мільйонів замість 10) не всі помітили. А дехто з депутатів, не вбачивши документу, проголосував «на віру».

Найбільше постраждали ті, хто вчить і лікує дітей

Депутат Андрій Осіпов, своєю чергою, представив аналіз цих скорочень. Так, з його слів, зменшення надбавок в освіті найбільше торкнулося позашкільної освіти: педагоги не дорахуються 11% від тих грошей, які отримували раніше. В дошкільній освіті вихователі садочків не отримають в середньому 4,6% зарплати, а в органах управління освіти працівники не отримають 3,8%.

Крім того, цим рішенням депутати скоротили видатки на придбання товарів у ДНЗ на 87%, на заходи і медикаменти в садочках грошей не залишилося.

В загальношкільній освіті скоротили видатки на придбання товарів на 60,2%, на медикаменти - 95,35 %, видатки на заходи зменшили на третину. Якщо ж порівняти централізовану бухгалтерію управління освіти, то там працівники менше постраждали – їм видатки на зарплату скоротили лише на 2.5%.

Ще цікавіше - у сфері охорони здоров’я. Найбільше надбавки до зарплати скоротили працівникам дитячої поліклініки – на 4,11%, пологового будинку - 3,3 %. Якщо говорити про клінічну лікарню і Центр первинної медико-санітарної допомоги №1, то там скоротили видатки відповідно на 0,33 та 1,09 відсотків. А ось стоматологам, які можуть мати ще й приватну практику, разом з бюджетною роботою, надбавок не скоротили взагалі.

Така непропорційність скорочення, кажуть депутати, дуже насторожує. Хто і як робив розрахунки – невідомо. Зі слів Андрія Осіпова, фахівці, які поспіхом готували це рішення, не розглянули інших можливих скорочень видатків чи залучення кредитних коштів.

До прикладу, з ремонту доріг не зняли й копійки, хоч з 30 мільйонів гривень, передбачених на це, 8 – кошти з міського бюджету, які, мовляв, можна було б зняти. Не постраждали видатки на благоустрій міста (9,7 мільйона), бюджет розвитку (43,5 мільйона), видатки на департамент ЖКГ (66,8 мільйона). Хоч ці кошти, кажуть депутати, набагато меншою мірою зачіпають інтереси населення. Не розглядали в міській раді й можливості залучення облігацій чи взяття середньострокових позик у казначействі.

Що переможе – послух чи здоровий глузд і совість?

На думку депутатів, чимало їх колег проголосували просто за інерцією, не вникаючи в суть питання, навіть не вбачивши проекту рішення. Попри те окремі заклади освіти і охорони здоров’я поставлені в нерівне становище. Щоб проаналізувати це питання, депутатам знадобилося 10 днів, а не 2, як це сталося в міській раді.

Тож, під час наступної чергової сесії депутатам запропонують проект рішення про призупинення ганебної ініціативи, затвердженої 15 квітня, аби залучити економістів та віднайти шляхи здійснення секвестру бюджету іншим шляхом. Приміром, шляхом контролю тендерних процедур. Адже в місті кладуть бруківку за ціною 350-400 гривень, при ринковій вартості з роботою - 270 гривень. Можна також провести благодійні аукціони, лотереї, зрештою, відмовитися від закупівлі кредитних тролейбусів.

«Міський голова хвалиться, що нікого з працівників не скоротять. Та при таких зарплатах вони самі скоротяться», - каже Андрій Осіпов.

Депутати наголошують, що доля рішення буде в руках депутатів, які зберуться на чергову сесію, адже саме тоді вони розглядатимуть питання про призупинення рішення № 58/1 від 15 квітня.

Якщо депутати не проголосують, тоді йтиме мова про те, хто з них не має совісті, зауважують депутати. Нині є достатньо часу, щоб прийняти зважене рішення. Тож, учасники прес-конференції сподіваються на здоровий глузд своїх колег і їх підтримку під час сесії.

Якщо рішення приймуть, але міський голова заветує його, тоді доведеться говорити з громадою. Свого часу вже був випадок, коли Луцький міський голова відкликав своє вето під тиском людей.

До слова, проти проекту рішення про зміни до бюджету, прийнятого 15 квітня, проголосували депутати Ірина Констанкевич, Рустам Дячук, Роман Бондарук, Андрій Осіпов, Богдан Шиба, Олена Голєва. Депутат Павло Данильчук під час голосування взагалі демонстративно вийняв свою картку, демонструючи свою незгоду.

«Закликаємо освітян і медиків боротися. Адже, якщо ми один одному не допоможемо, то нічого не зрушимо», - зазначили учасники прес-конференції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Всезнайко Показати IP 24 Квітня 2014 15:22
Післямайданне похмілля та покращення...
Вчитель Показати IP 24 Квітня 2014 15:59
Вчителі і лікарі - це інтелігенти. Такі люди ідуть у свою професію за покликанням, і вчити дітей та лікувати людей будуть навіть, якщо їм і не заплатять за це. Варто просто пригадати дев'яності роки, коли саме їм не платили зарплати не місяцями, а роками, виживали - як тільки могли, а роботи не залишили. Наша влада добре про це знає і цим користується!!! Якщо водії маршруток можуть відстояти своє право на підняття ціни на проїзд, бізнесмени навіть не запитують нікого - просто міняють цінники, депутати------------ відомо, ще не один не відмовився від пільг, надбавок (це ж законом передбачено, які ж самі для себе і пишуть). А вчителі і лікарі... Просто скажу - освіта і медицина - якщо її нема, це знищення народу тихим, непомітним способом. Питання тільки в тому, наскільки свідомо і продумано і чи не цілеспрямовано це все????????
Крук Показати IP 24 Квітня 2014 16:02
Хіба романюкам вчителів зрозуміти - "ситий голодному не товариш". Ганьба владі
Радапо до Крук Показати IP 24 Квітня 2014 17:57
Не називайте себе ітелігенціею, називайте себе як спеціалісти: вчитель, лікар, адже у підсвідомості людей інтелігент не сіе і не пашеп, мало того, інТЛЕГЕгент - від слова телега. І це пояснюють тим, що перші люди, яких так називали, це люди з села. Прийшовши у міста з сіл, вони не могли зрозуміти місто , але у село не захотіли повернутися і почали тягнути лямку(телегу) незрозумілої для них урбанізації. Але "телега"-це руське слово по українські слово телега перекладається як ВІЗ. Таким чином інтелегент по українські - ІНВІЗЕНТ.
лучанка Показати IP 24 Квітня 2014 16:11
Це тільки в Луцьку мер додумався починати економію з вчителів. У жодному місті України до такої глупоти дійшли.
123 Показати IP 24 Квітня 2014 16:16
А як на рахунок зекономити на собі????? Чому за рахунок когось????? І так бідолашні ті вчителі, лікарні то з голоду не вмруть, але панове, почніть з виконкому. А то такі вже малюсінькі оклади собі поставили, а преміями до 10-16 тис. гривень добираєте, ганьба
небайдужа Показати IP 24 Квітня 2014 16:19
Ганьба луцькій владі! В жодному місті не пішли на таке!. А ще більша ганьба профспілкам, які навіть не відреагували на це. І як завжди включають дурника. А в прфспілки в школах заганяють силою і погрозами.
Я Показати IP 24 Квітня 2014 16:36
Нехай починають економію з міської ради !!!!!
Колишній вчитель Показати IP 24 Квітня 2014 16:57
Один античний, здається, філософ сказав, що "бідна та держава, де учителям мало платять". Це дуже показовий момент, який свідчить про рівень розвитку нашої країни, а у даному випадку ще і про зажерливість пана Романюка і компанії. Скільки можно урізати дві найважливіші галузі?! Пане Романюк, Ви совість маєте взагалі чи продали її у ті моменти, коли давали (і даєте) дозволи на незаконне будівництво, коли чхаєте на архітектуру міста? Озирніться і подивіться кудись далі свого носа і гаманця, у що Ви перетворили місто! Після нас хоч потоп, чи не так? Ви не бажаєте урізати премії своїм колегам і собі? Показати, що Ви ближче до народу? Звичайно, Ви ніколи цього не зробите. Ви - небожитель, а педагоги і медики - так, другий сорт, вони і так працюють, навіть якби їм і не платили. А от якби вони припинили свою роботу на тиждень-другий, зробили би загальний страйк? Вам би сподобалося, пане Романюк, що не можно було би звернутися до лікарні (певна річ, не Вам, а, приміром, комусь із Ваших друзів чи родичів)? Коли ж Ви наїстеся там всі?!
123 Показати IP 24 Квітня 2014 17:49
Висновок: У нас все вирішується силою. Треба брати зброю і захоплювати Міську раду. Тільки вчителі і лікарі цього не зроблять, а шкода.
123 до 123 Показати IP 24 Квітня 2014 18:38
зроблять ще й як!!! Женіть в шию бандитів які є при владі Данильчук жени в шию Лімаля якого х*я він на зібрання ходить у Міську раду в шиююююююююю!
Рита Показати IP 24 Квітня 2014 19:02
От саме тому, що на освіті у нашій країні у всі часи незалежності економили ми маємо ТАКИЙ стан суспільства: невиховані, тупі, зажерливі, безчесні люди, які не мають понять про добро, жертовність, повагу до інших і.т.д прийшли не лише до влади. Саме суспільство хворе. Чи ви хочете, щоб вчитель із зарплатою 2 тис ( і це ще добре) позаплачував комуналку, оплатив медикаменти, купив шматок дешевої ковбаси і щасливий йшов вчити дітей? А в голові думка як вивчити дитину? і хоч в щось нормальне одягнутися ( бо ж школярки і мами міряють тебе скептичним поглядом...). Навіть якщо ти ДУЖЕ любиш свою професію то все одно розумієш, що крім вдячності своїх учнів у тебе немає НІЧОГО
до Данильчука Показати IP 24 Квітня 2014 20:16
пане Данильчук, зверніть увагу на це питання. Ви ж усім перевірки робите, то зробіть ще одне корисне діло, публічно спитайте пана Романюка чим вмотиваване таке рішення, і чи не соромно йому в очі дивитись нам, ті які завжди ходять по мітингах, парадах і зборах. Нам в кого теж є діти в школах, садочках, хворіють діти і ми, та й зрештою нам потрібно оплачувати комунальні послуги які зростуть... і ходити з посмішкою до людей, кого лікувати, кого вчити.....а як це робити віддано, коли думаєш, що зарплата зменшується, а пан мер про це навіть не переймається. Перевірки, виставки книжок, курси за свій рахунок , література для свого вдосконалення не знімаються.....а за що ж їх придбати?
лучанка Показати IP 24 Квітня 2014 21:04
Я - вчитель. І я розумію всю необхідність економії бюджетних коштів. Я згідна віддати свої 10%. Але при умові, що кожен працівник будь-якої сфери, або підприємець віддасть і своїх 10%. У тому числі і працівники міської ради на чолі з головою. Переконана, що це буде справедливо. Шановні колеги, чому ми мовчимо? Чому не йдемо до міського голови? Чому не покличемо його на майдан? Чому знову, вкотре, опускаємо голови?
456 Показати IP 24 Квітня 2014 22:20
Ганьба такій міській владі, представникам управління освіти та профспілці, які знімають доплати , відбирають експериментальні години на роботу з обдарованими дітьми, а потім ганять тих же вчителів за відсутність належного рівня на конкурсах і змаганнях! Можливо слід почати із себе та перетрусити свої заробітні плати, шановні можновладці?
1 Показати IP 24 Квітня 2014 23:19
хай зменшать наполовину заробітну плату собі народні депутати а то тільки знімають у бідних вчителів і медиків ганьба
ДІСТАЛО Показати IP 25 Квітня 2014 00:10
На педагогах зекономили, але памятник Бандері поставлять, Гузь премію у 60% отримає, Поліське літо скасували, а Бандерштат проведуть. як ми жили останні роки без таких "Покращень", просто не знаю, зараз не життя, а казка...
лучанин Показати IP 25 Квітня 2014 11:21
той романюк і його депутати ні стида ні совісті не мають, мер той ненаглядний вже від надбавок і премій пухне, а у людей треба забрати останнє. Бог накаже його і все його сімейство.
111 Показати IP 25 Квітня 2014 11:50
Що ви на того мера напали? Хіба тупі не розумієте, що вказівка скоротити бюджет поступила від Яцика, і всім, а не тільки йому? Гроші треба на армію, на утримання Києва і всіх дармоїдів у Кабінеті Міністрів і Верховній Раді. Донецьк з Харковом тепер фігу дадуть, а не грошей. І скільки бідних вчителів можна жаліти? Син в школі вчився, то вчителька (класна) подарків яких-небудь не хотіла, ні сервізів, ні рушників з простинями - дарували виключно золото. Сережки, на другий раз - браслетик, потім цепочку з кулончиком, потім брошку...Подарунки не тільки на день вчителя, а на всі дати....новий рік, 8 березня, день народження і т.д.
лучанин Показати IP 25 Квітня 2014 13:24
раз вказівка поступила від Яценюка то нехай романюк скоротить зарплату в першу чергу свою - а у нього в місяць 16 тисяч грн. І не трісне ж морда від такої зарплати. гнати треба його смердючим віником із міста. не нажреться ніяк із своїм синочком і жінкою (вона має три квартири, земельні ділянки). цвинтар собі будуть робити на вкраденій землі.
Вікторія Показати IP 25 Квітня 2014 20:34
Яка ганьба))) А як вижити молодому спеціалісту, який ще не має ні стажу, ні звань?)))
Лана, бібліотекар Показати IP 26 Квітня 2014 21:30
Саме більше 30 % мають зняти з працівників культури, зокрема, з нас, бібліотекарів. Чому так багато? А мер міста пан Романюк нехай скоротить свою свиту. При всіх мерах до нього такого великого штату, як при ньому ще не було. Зайняв на вулиці Лесі Українки колишній Будинок побуту, зроблено шикарний ремонт, поставлені комп'ютери, набрані великі штати з кругленькими окладами, а жити краще ми не стали. Хіба це справедливо? . На культуру завжди виділялось найменше фінансів, тому і така культура в Україні. Якщо бути справедливим, то потрібно всім зняти по 30% , тобто, меру, його чиновникам, міліції, суддям, прокурорам.Цікаво, що вони будуть вам казати? Ви ж за справедливість.
це неймовірно! Показати IP 19 Червня 2014 14:54
ЯК МОЖНА ЕКОНОМИТИ НА МЕДИКАХ!НІЯКОГО РОЗВИТКУ В ДЕРЖАВІ НЕМАЄ ВЗАГАЛІ ОСОБЛИВО РОЗУМОВОГО!!!
,,, Показати IP 19 Червня 2014 14:58
ЖАХ!ЖАХ!ЖАХ!ЯК МОЖНА НА ДІТЯХ,НА ЛЮДЯХ ЯКІ ЖИТТЯ РЯТУЮТЬ!!!ГАНЬБА!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus