USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Меблі для міськради за 400 тисяч: як «викинули» дешевшого учасника

18 Грудня 2015 11:59
Луцька міська рада заплатить за канцелярські меблі понад 400 тисяч гривень - дешевшу пропозицію відхилили через формальності. Про це повідомляє «Четверта влада».

Номер оголошення 194986, номер бюлетеня 334(11.09.2015) від 11.09.2015.

Згідно з інформацією із протоколу розкриття пропозицій на конкурс надійшли пропозиції від трьох київських фірм:

- ТзОВ «Нові меблі» запросили 440 989,8 гривні; - ПрАТ «УХЛ-МАШ» - 423 144 гривн;. - ТзОВ «Практик Про» - 255 000 гривень.

Однак, пропозицію ТОВ «ПРАКТИК ПРО», яка була найдешевшою, відхилили через кілька причин:

- не подано довідку з відомостями про відкриті рахунки в філії “КіевСіті” ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” (№26001060716893, №26009057000257, №26006057000078).

- не подано сертифікат ISO 9001 (п. 28 Технічного завдання, Додаток № 7, Документації конкурсних торгів); - документи, які мають відношення до пропозиції подані на російській мові (ст. ст. 6-9, 51-57) (п.7 розділу I Документації конкурсних торгів)…». Детальніше про причини відхилення - у протоколі відхилення.

Після відхилення пропозиції «Практик Про» в тендері лишилось два учасники – ТзОВ «Нові меблі» та ПАТ «УХЛ-Маш» Відповідно, переможцем визнали ПАТ «УХЛ-МАШ», з пропозицією 423 144 гривні - про це йдеться у звіті про проведену закупівлю. Варто зазначити, що пропозиція переможця на 178 144 гривні дорожча від відхиленої пропозиції.

Активісти громадської ініціативи «За чесний тендер» разом з Рівненським агентством журналістських розслідувань проаналізували структуру власності двох фірм, що лишилися у конкурсі, і виявили цікаві речі.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, кінцевим бенефіціарним власником ПрАТ «УХЛ-МАШ» є Приходько Віктор Романович (м. Київ), який є керівником товариства.

Кінцевим бенефіціарним власником та засновником другого учасника торгів – ТОВ «Нові меблі» - є Легуша Василь Якович (Київ).

Водночас, Приходько Віктор Романович та Легуша Василь Якович є кінцевими бенефіціарними власниками Товариства з обмеженою відповідальністю «УХЛ-МАШ АГРОСЕРВІС», м. Київ.



Засновниками ТОВ «УХЛ-МАШ АГРОСЕРВІС» є ПрАТ «УХЛ-МАШ», Легуша В.Я. та ТОВ «МАШГРУПП». Засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «МАШГРУПП» є Приходько Віктор Романович.

Тобто, в торгах взяли участь два учасники, кінцеві бенефіціарні власники яких (Приходько В.Р. та Легуша В.Я.) є «пов’язаними» між собою особами, а саме: є співзасновниками та кінцевими бенефіціарними власниками іншої юридичної особи – ТОВ «УХЛ-МАШ АГРОСЕРВІС».

Таким чином, добре знайомі між собою особи стали єдиними учасниками державних закупівель, що оголосила Луцька міська рада, оскільки Замовник відкинув пропозицію ТОВ «ПРАКТИК ПРО» через її невідповідність документації конкурсних торгів.

Юрист ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примакприпускає, що ці дії схожі на узгоджені дії між учасниками закупівель. Зокрема, пов’язаність між собою Приходька В.Р. та Легуши В.Я. (кінцевих бенефіціарів ПрАТ «УХЛ-МАШ» та ТОВ «Нові меблі»), могла призвести до того, що учасники торгів попередньо погодили свою конкурентну поведінку у вказаному тендері, як щодо ціни пропозицій, так і самої пропозиції, і як результат – до спотворення результатів торгів та неефективного витрачання бюджетних коштів.

Наявність антиконкурентних узгоджених дій може встановити Антимонопольний комітет України в тому числі при детальній перевірці самих пропозицій, поданих учасниками.

Не виключено, що «Нові меблі» було створено саме з метою дотримання вимоги про участь у тендері не менше двох осіб там, де братиме участь ПрАТ «УХЛ-МАШ». ( «Нові меблі» створено набагато пізніше за «УХЛ-МАШ»). Якщо це так, то такі дії забороняються ст.ст. 5, 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Активісти ГІ «За чесний тендер», за допомогою народного депутата України оскаржують проведення цього тендеру до Антимонопольного комітету та Державної фінансової інспекції.

Однак, секретар комітету із конкурнсих торгів Луцької міської ради Андрій Кучинський, вважає що учасники конкурсу не є пов`язаними особами.

- Ми вважаємо що «Нові меблі» та «УХЛ-Маш» не є пов`язаними особами. Якби брала участь «УХЛ-МАШ АГРОСЕРВІС» і ще якась із цих компаній, тоді це були б пов`язані особи. А в даному випадку це юридичні особи, які між собою зовсім не пов`язані. Адже

п. 19 ст.1

Закону «Про здійснення державних закупівель» вказує, що юридична особа, яка здійснює контроль над учасником закупівлі - є пов`язаними особами. Тобто, якби брав участь «УХЛ-МАШ АГРОСЕРВІС» і хтось із цих компаній - тоді це були б пов`язані особи. Такий випадок був у першому тендері по цьому предмету закупівлі - пропозиції подали дійсно пов`язані особи і їх відхилили. А в цьому випадку це не пов`язані особи, а окремі юридичні особи.

Довідково:

Відповідно до п.19 ст. 1 Закону країни «Про здійснення державних закупівель» пов’язана особа – особа, яка відповідає будь-якій із таких ознак:

- юридична особа, яка здійснює контроль над учасником процедури закупівлі, або контролюється таким учасником процедури закупівлі, або перебуває під спільним контролем з таким учасником процедури закупівлі;

- фізична особа або члени її сім’ї, які здійснюють контроль над учасником процедури закупівлі; службова (посадова) особа учасника процедури закупівлі, уповноважена здійснювати від імені учасника процедури закупівлі юридичні дії, спрямовані на встановлення, зміну або зупинення цивільно-правових відносин, та члени сім’ї такої службової (посадової) особи;

- фізичні особи - члени комітету з конкурсних торгів замовника та/або члени їх сімей, які здійснюють контроль над учасниками процедури закупівлі, або уповноважені здійснювати від імені учасника процедури закупівлі юридичні дії, спрямовані на встановлення, зміну або зупинення цивільно-правових відносин.

Під здійсненням контролю потрібно розуміти можливість здійснення вирішального впливу або вирішальний вплив на господарську діяльність учасника процедури закупівлі безпосередньо або через більшу кількість пов’язаних фізичних чи юридичних осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов’язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління учасника процедури закупівлі, або володіння часткою (паєм, пакетом акцій), яка становить не менше ніж 25 відсотків статутного капіталу учасника процедури закупівлі.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 17 Закону країни «Про здійснення державних закупівель» замовник приймає рішення про відмову учаснику, учаснику попередньої кваліфікації в участі у процедурі закупівлі, попередній кваліфікації учасників та зобов’язаний відхилити пропозицію конкурсних торгів (кваліфікаційну, цінову пропозицію) учасника (учасника попередньої кваліфікації) у разі, якщо пропозиція конкурсних торгів (кваліфікаційна, цінова пропозиція) подана учасником процедури закупівлі, який є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з членом (членами) комітету з конкурсних торгів замовника;

* * *

Моніторинг закупівель відбувається у рамках проекту Рівненського агентства журналістських розслідувань «За чесний тендер на Рівненщині та Волині», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Тарас Чурило Показати IP 18 Грудня 2015 12:19
Ну правильно, то ж відкат потрібен...
Укроп Показати IP 18 Грудня 2015 12:34
А що у цих к*злів табуретки всі поламались?
Савич до Укроп Показати IP 22 Грудня 2015 23:01
Їм що бл..дь не має на чому сидіти? Треба як в школі нехай самі роблять ремонт своїх кабінетів. СЛУГИ НАРОДА, чи вам жопа на одну табуретку не вміщається? В туалет біля театру з народом ходіть...
Олекса Вільний Показати IP 18 Грудня 2015 12:54
Проста і водночас дієва схема, міський голова працює по схожих схемах уже давно. Простотлюдям надоїло терпіти це свавілля влади.
Кріс Показати IP 18 Грудня 2015 14:20
Та шо вам не подобається? Та хай хтось посидить на гарному стільчику. Міськрада тож обличчя нашого міста. А чиновники це наша гордість!
Анонім до Кріс Показати IP 18 Грудня 2015 18:07
Хай сидять на підлозі як араби!
Анонім Показати IP 18 Грудня 2015 15:27
Скільки в людей буде терпіння?!
Анонім до Анонім Показати IP 18 Грудня 2015 17:15
у терпил по-життю терпіння на все життя
Леголас Показати IP 18 Грудня 2015 17:04
Нові меблі и УХЛ-МАШ одного поля ягоды, а ПРАКТИК ПРО русский производитель. Как по мне лучше пусть деньги в Украине останутся чем отдавать их росиянам
Вадим Показати IP 18 Грудня 2015 17:10
А те що, Практик Про - це представник агресора, Вам все одно? Який всіма способами намагається зірвати тендери, свідомо подаючи невиправдано низькі ціни? Довідка про компанію: ТОВ «ПРАКТИК Про» є офіційним представником в Україні найбільшого російського виробника металевих меблів і сейфів ТОВ «Промет-сейф»!!!!
ВОВК Показати IP 18 Грудня 2015 20:50
курва. З досок збити ішакам лави хай сидять. В місті нужника нема полішуки за углами гадять а їм меблі давай.
олег Показати IP 19 Грудня 2015 06:09
Бачили очі за кого голосували

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus