USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Медики показали, як COVID-19 пошкоджує серце

3 Березня 2021 15:20
Дослідження Медичної школи Вашингтонського університету свідчить про те, що коронавірус, що викликає COVID-19, може проникати і розмножуватися усередині клітин серцевого м’яза.

Як повідомляє Новое время, це призводить до загибелі клітин і порушує скорочення серцевого м’яза, пояснили автори роботи.

Дослідники використовували стовбурові клітини для створення серцевої тканини, яка може допомогти у вивченні хвороби і розробці можливих методів лікування.

«На ранньому етапі пандемії у нас були докази того, що цей коронавірус може викликати серцеву недостатність або пошкодження серця у здорових людей, що викликало тривогу в кардіологів. Навіть у деяких спортсменів, яким було дозволено повернутися до атлетики після зараження COVID-19, пізніше з’явилися рубці в серці», – сказав старший автор Корі Дж. Лавін, доктор медичних наук.

Лавін і його колеги використовували стовбурові клітини для створення тканини, моделювали скорочення серцевої тканини людини. Вивчаючи ці моделі, вони визначили, що вірусна інфекція не тільки вбиває клітини серцевого м’яза, а й руйнує одиниці м’язових волокон, відповідальні за скорочення серцевого м’яза.
Вчені показали клітини серцевого м’яза людини (червоні) і інфіковані SARS-CoV-2 (зелений)
Вчені показали клітини серцевого м’яза людини (червоні) і інфіковані SARS-CoV-2 (зелений)
Вони також показали, що загибель клітин і втрата волокон серцевого м’яза можуть відбуватися навіть при відсутності запалення.

«Запалення може бути другим ударом в порівнянні з пошкодженням, викликаним вірусом, але власне запалення не є вихідною причиною пошкодження серця», – сказав Лавін.

Інші вірусні інфекції вже давно пов’язані з пошкодженням серця, але Лавін сказав, що SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, унікальний за впливом на серце, особливо на імунні клітини, які реагують на інфекцію. При COVID-19 в імунній відповіді домінують імунні клітини, що називаються макрофагами, моноцитами і дендритними клітинами. Для більшості інших вірусів, що вражають серце, діють Т-клітини і В-клітини імунної системи.

«COVID-19 викликає іншу імунну відповідь в серці в порівнянні з іншими вірусами, і ми поки не знаємо, що це означає. Але імунні клітини, які ми бачимо у хворих COVID-19, як правило, пов’язані з хронічним захворюванням, яке може мати довгострокові наслідки», – сказав Лавін.

Однією з причин, за якими на ці питання про причинно-наслідковий зв’язок серцевих захворювань було важко відповісти, є складність вивчення серцевої тканини у пацієнтів з COVID-19. Дослідники змогли підтвердити свої висновки, вивчивши тканини чотирьох пацієнтів з COVID-19, у яких було пошкодження серця, пов’язане з інфекцією, але необхідні додаткові дослідження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus