USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мерія вирішила економити на освіті

29 Жовтня 2011 12:45
Давно вже в Нововолинську не проходила так бурхливо сесія міської ради. Якби не наряди міліції, то депутатам не просто було б добратися до сесійної зали і вийти звідти.

На пікет
зібралися працівники позашкільних установ шахтарського міста, батьки, чиї діти відвідують гуртки. Цьому послужив той факт, що на розгляд дванадцятої сесії Нововолинської міськради з-поміж інших виносилося питання, яке стосувалося реорганізації цих закладів.

Проблема, яка назрівала роками, загострилася після того, як вперше було оприлюднено цифри державних асигнувань галузей бюджетної сфери на наступний рік. Вони аж ніяк не потішили їхніх керівників, адже є значно меншими від потреби, і дефіцит грошей вимальовується більший, ніж є нинішнього року.
Зокрема, складна ситуація прогнозується в освіті. На 2011-й, коли, як відомо, зросла мінімальна заробітна плата, енергоносії, що становить левову частку усіх витрат, її було профінансовано на 43,8 мільйона гривень. На наступний рік заплановано 49 - у той час, як потреба становить 62 мільйони гривень. Кошти виділяє держава згідно формульного розрахунку за кількістю дітей дошкільного та учнівського віку.
Однак дірку, за словами очільника нововолинських освітян Олександра Моренка, яка становить 13 мільйонів, потрібно «залатати». Постало питання: ким, за рахунок кого і чого? Звідси й з'явилося в порядку денному сесії ряд суперечливих питань, розгляд яких вимагав прийняття рішень.
Досі в Нововолинську була найбільш розгалужена система позашкільних закладів, яка дісталася ще з радянських часів, коли процвітала вугільна промисловість і місто забезпечувалося по вищій категорії. На сьогодні тут діє дитячо-юнацький центр, станція юних туристів, станція юних техніків, станція юних натуралістів, у яких займається 2300 учнів. На відміну від районів, позашкілля міста державою не фінансується. Окрім того, у шахтарському місті є спеціалізована школа, де навчаються діти з особливими потребами, яка перебуває на утриманні міського бюджету, кошти на яку держава не передбачила.

Серед аргументів, чому склалася така складна фінансова ситуація, керівник освітян наводив і такий факт, що в Нововолинську найменша наповнюваність дітей у садочках і школах серед міст області. Але немудро ставити питання про їх закриття.

Досі гроші на покриття витрат на позашкільні установи, які на цей рік становлять майже два з половиною мільйони гривень, фінансувалися за рахунок того, що виділялося на школи та дитячі дошкільні заклади, а також частково - за рахунок власних надходжень. Тепер керівники міста постали перед фактом, що на наступний рік план по власних надходженнях доведений аж плюс тридцять сім відсотків у той час, як в інших містах області він становить 17 -18 відсотків. На думку податківців, виникла загроза того, що таку цифру в нинішніх умовах місту буде виконати нереально...

Минулого понеділка у дитячо-юнацькому центрі пройшли збори трудових колективів всього позашкілля за участю заступника міського голови Андрія Сторонського та начальника управління освіти і науки міськвиконкому Олександра Моренка. Вони пояснили присутнім у залі педагогам і батькам про ситуацію, яка склалася.

Однак це не задовольнило тих людей, яким болить те, що завтра вони залишаться без роботи, що частина дітей може опинитися поза гуртками, на вулиці. Не бралося до уваги пояснення керівників, що під скорочення потраплять ті, хто має пенсію, регрес або інше місце роботи, а жоден з гуртків, які діти охоче відвідують, не буде закритий. Адже в результаті реорганізації з 75 працівників має залишитися всього 46.

Варто сказати про те, що робота нововолинських позашкільних закладів завжди високо оцінювалась в області. Сім творчих колективів дитячо-юнацького центру мають звання зразкових. Але й правдою є те, що за чотири роки в Нововолинську на 700 дітей стало менше.

На захист працівників позашкільної сфери виступив активний нововолинський комуніст Олег Філінюк, який закликав їх до страйку. Своє слово виголосила радник міського голови Наталія Камишнікова, яка порадила створити ініціативну групу, «кликати чиновників з облдержадміністрації і з обласної ради», йти на сесію і відстоювати своє «право на життя».

Керівник зразкового фольклорного колективу «Живиця» Галина Ус за дорученням працівників позашкілля напередодні сесії побувала на прийомі в голови облдержадміністрації Бориса Климчука, його заступника Олександра Курилюка, перед якими виклала проблему, просила допомогти фінансами і навіть при можливості взяти під своє крило. Але втішної відповіді наразі не отримано. З цього приводу було адресовано звернення до міського голови та депутатів міської ради, яке зачитали на сесії.

Після прийняття переважною більшістю голосів рішення із скандального питання «Про створення Нововолинського центру дитячої та юнацької творчості», яке передбачає ліквідацію згаданих позашкільних закладів і створення на базі ДЮЦу одного закладу, пікетувальники ще бурхливіше почали висловлювати свої емоції і після закінчення сесії заблокували вихід із сесійної зали.
Запал спав тільки після того, як міський голова Віктор Сапожніков сів із невдоволеними за стіл переговорів. Було вирішено підготувати звернення до обласної ради з проханням допомогти фінансово нововолинським позашкільним закладам, можливо, взяти в обласну комунальну власність, і після позитивного вирішення питання (на що дуже надіються і депутати, і педагоги) на сесії міської ради повернутися знов до цього. Депутат обласної ради Євген Недищук зі свого боку пообіцяв ініціювати розгляд стану позашкільних закладів Нововолинська на сесії обласної ради.

Цього дня депутати прийняли ще одне непопулярне рішення, яке стосується переведення дитячих садочків з 10,5-годинного на 9-годинний режим роботи з відкриттям чергових груп. Вже зараз ведеться мова про інші скорочення як в освіті, так і в медицині. З метою оптимізації будуть потіснені школа № 8 селища Жовтневого, яка займала досі два корпуси, навчально-курсовий комбінат.

Кажуть, що гряде дуже важкий рік, бо грошей в державній казні обмаль. Але люди, які щодня дізнаються із засобів масової інформації про те, як «важко» живеться нашим високопосадовцям, не ймуть цьому віри.

Алла ЛІСОВА, газета « Волинь-нова »
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
волиняка місцевий Показати IP 29 Жовтня 2011 19:55
Починається!!! Ще трохи і почнуть скорочувати вихователів у дитсадках та вчителів у школах Ну що я скажу " Жить стало лучше,жить стало веселей!!!" Ну и конечно- " Слава КПСС и партии регіонов"
Юрко Показати IP 29 Жовтня 2011 23:18
Ганьба такій владі!
друг Сапожнікова Показати IP 31 Жовтня 2011 10:03
Браво, Вікторе! Ти правий, коли кажеш - чим менше тих дурних нововолинців буде - тобі краще. Зарплата та сама залишиться, власність міста і так твоя. А так зіп'ються змалку, виздихають і не будуть лазити на прийоми та мітингувати. Молодець!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus