USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мертвий банк Бахматюка наповнюють бюджетними коштами

30 Листопада 2016 17:36
Фонд гарантування вкладів фізосіб продовжує накачувати бюджетними грошима банк «Фінансова ініціатива», який контролює близький президенту Петру Порошенку агромагнат Олег Бахматюк, - повідомляє Мінфін.

З часу введення тимчасової адміністрації банк «Фінансова ініціатива» отримав від ФГВФО понад 3,6 мільярда гривень. Зараз Фонд прийняв нове рішення про розширення другої позики для мертвого банку на 0,093 млрд грн до 2,07 млрд грн. Згідно з поясненнями ФГВФО, гроші надаються безпосередньо банку «Фінансова ініціатива» для проведення виплат його вкладникам через банки-агенти - «Кредобанк» і банк «Південний».

У той же час практика повернення коштів вкладникам збанкрутілих банків передбачає пряме надання грошей банкам-агентам по виплаті компенсацій без участі банку-банкрута.

З 24 червня 2015 року банк «Фінансова ініціатива» знаходиться на тимчасовому адмініструванні Фонду гарантування вкладів. У той час як процедура ліквідації фінансової установи повинна була початися ще в листопаді 2015 року. Тимчасова адміністрація може працювати в банку до півроку: за цей час або відновлюється платоспроможність фінансової установи і ТА йде, або банк повинен бути ліквідований.

Фонд гарантування вкладів всіляко затягує процес ліквідації банку «Фінансова ініціатива», щоб допомогти Олегу Бахматюку уникнути кримінального переслідування за банкрутство фінансової установи.

Крах VAB Банку, який також контролював Олег Бахматюк, відбувся до вступу в силу закону про кримінальну відповідальність для власників і керівного складу збанкрутілих банків. Це той час як за банкрутство банку «Фінансова ініціатива» його власник Бахматюк може отримати, залежно від тяжкості провини, від 5 до 12 років позбавлення волі.

Зараз процедура ліквідації банку «Фінансова ініціатива» заблокована судовим рішенням на підставі позову кіпрської компанії з невстановленими власниками «Perusta Constructions Ltd». Проте Фонд гарантування вкладів не поспішає оскаржувати дане судове рішення, щоб розблокувати процедуру ліквідації банку Бахматюка.

Через це понад 30 тисяч вкладників досі не можуть отримати компенсації з банку, що "лопнув": гроші повертають тільки після закінчення дії терміну вкладу.

Як раніше повідомлялося в ЗМІ, на тлі повної бездіяльності щодо Олега Бахматюка, Фонд гарантування вкладів фізосіб піддав кримінальному переслідуванню вкладників банків VAB і «Фінансова ініціатива»: правоохоронцям передані сотні справ по відношенню до людей, які намагалися врятувати свої заощадження перед банкрутством цих двох банків.

Олег Бахматюк досить близький до чинного президента Петра Порошенка, а також надавав йому фінансову допомогу в ході виборчої кампанії, будучи власником одного з найбільших аграрних холдингів країни «Авангард». Сестра Бахматюка - Наталія Василюк - очолювала наглядові ради агрохолдингу «Авангард» і «VAВ банку» тапід номером 108 була включена до партійного списку пропрезидентської політсили «Блоку Петра Порошенка».

Після перемоги Порошенко на президентських виборах, власник компаній Авангард і UkrLandFarming Олег Бахматюк розраховував отримати посаду глави Міністерства аграрної політики і продовольства.

VAB Банк обвалився через величезну концентрацію кредитного портфеля на компаніях Бахматюка. Фактично, VAB Банк кредитував грошима вкладників аграрний бізнес свого власника. Такою ж була бізнес-модель банку «Фінансова ініціатива», який збанкрутував слідом за «VAB Банком». У банках не залишилося коштів, хоча б на часткову виплату компенсацій вкладникам. Всі втрати вкладників у обох банках компенсують за бюджетні кошти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus