USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.92

Мігрують з Польщі: у волинських лісах побільшало вовків та лисиць

6 Лютого 2024 16:55
На Волині збільшилася популяція хижаків. Лисиці та вовки заполонили ліси. Особливо багато розвелося хижих тварин у прикордонних зонах. Це пов’язано із забороною полювання під час війни.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Мешканці села Липини публікують у соціальних мережах відео з лисицями. Тварини в селі почуваються немов удома. Проте ці милі істоти можуть нести небезпеку, адже є розповсюдниками сказу. До речі, коли лисиця йде в людні місця – це є перший дзвіночок того, що тварина може бути хвора.

«Лисиця йде в населені пункти із двох причин. Перше – шукає їжу. Другий випадок – коли є клінічні ознаки захворювання на сказ. Тоді поведінка лисиці стає не властивою для неї. Вона стає агресивною, втрачає боязливість, заходить у населені пункти, контактуючи з домашніми тваринами й передаючи їм збудник хвороби», – розповів головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сергій Войтюк.

Читати ще: Дикі лисиці бігають Луцьком: чи є небезпека для людей

Як зазначають у Держпродспоживслужбі, останнім часом у Волинській області збільшилася кількість не лише лисиць, але й вовків. Особливо розрослася популяція саме сіроманців. Це стосується прикордонних заліснених територій. Дуже багато вовків на кордоні з Білоруссю. Однією з причин збільшення є заборона їх відстрілу в Польщі. Відтак вовчі сім’ї мігрують, таким чином опиняючись у волинських лісах.

«Раніше на Волині вовків була або мала кількість, або взагалі не було. Зараз фіксують випадки, що в поліських зонах знову з’явилися вовки. Популяція хижих тварин збільшується через те, що вже два роки не проводять сезон полювання», – додав Сергій Войтюк.

Збільшення популяції може стати причиною збільшення випадків захворювання на сказ серед диких тварин, і в результаті цього поширитися серед свійських.

Читати ще: «Вовки загризають козуль та псів, лисиці розносять сказ»: на Волині збільшилася популяція хижаків

«У цьому році вже зареєстровано п’ять випадків сказу у Володимирському та Луцькому районах. Три випадки захворювання в собак і два в котів. Лисиць цьогоріч ще не фіксували. Хоча у 2023 році сказ у лисиць реєстрували 14 разів із 47 усіх зареєстрованих випадків», – зазначив спеціаліст.

Оскільки зараз не можна розкидати вакцину з повітря, то вакцину проти сказу спеціалісти розкидають вручну. Правда, це важче зробити на тих територіях, де стоять військові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Істина Показати IP 6 Лютого 2024 18:39
Усіх мисливців-на війну!!! Хай вбивають, а тваринки(вовки, лисиці, зайчики...), нехай живуть.
Вища й беззаперечна до Істина Показати IP 7 Лютого 2024 16:48
Мисливці виконують критично важливу функцію, чого вам, схоже, не зрозуміти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus