USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Міхо на кордоні, Шатун-2, гойдалки для Гройсмана - найгарячіше в новому сезоні

29 Серпня 2017 11:51
Новий політичний сезон не за горами. 4 вересня до пленарної роботи повернеться Верховна Рада, а з нею пожвавиться і вся українська політика.

Вже зараз зрозуміло, що події будуть, найімовірніше, розвиватися бурхливо. Якщо виходити з того, що президентські вибори пройдуть за календарем – тобто в березні 2019 року, то цієї осені у президента буде остання можливість зачистити під себе політичне, економічне та інформаційне поле країни, щоб результат виборів був ним контрольований.

Якщо президенту це зробити не вдасться, то вже з весни, з урахуванням його низького рейтингу, і без того хитка вертикаль влади почне розповзатися.

І, природно, є чимало сил, які в цьому зацікавлені.

Де чекати найбільшого напруження пристрастей у новому політичному сезоні – в прогнозі “Strana.ua“.

1. Змагання за поданнями

У пресу просочилася інформація, що на осінь Національне антикорупційне бюро (НАБУ) з одного боку і Генеральна прокуратура (ГПУ) – з іншого готують цілу партію подань щодо депутатів на зняття з них імунітету. Кажуть про декілька десятків нардепів, які можуть потрапити під прес.

У зазначених структурах побічно підтверджують наявність таких планів. “Багатьох депутатів рахувати по осені”, – прокоментував генеральний прокурор Юрій Луценко ймовірність появи нових уявлень на парламентаріїв.

“Як любить говорити генеральний прокурор: далі буде …” – заявив директор НАБУ Артем Ситник, відповідаючи на питання видання “Інсайдер”, чи варто чекати нових арештів високопоставлених осіб.

Цитування генпрокурора, за яким вгадується іронія, не випадкове. Конкуренція між НАБУ і ГПУ стала вже “притчею во язицех” і в новому політичному сезоні може ще сильніше загостритися. Кампанія з поданнями для кожного органу несе свою негласну завдання.

Якщо НАБУ, яке користується підтримкою Заходу і орієнтуючись на його установки, намагається тримати в напрузі політичну верхівку країни і, заодно, показати результат своєї роботи, то ГПУ, очолюване соратником президента Порошенко, у випадку з депутатами прийняла роль колективного організатора парламенту.

Справа в тому, що Банковій стало складно організовувати голосування в Раді.

У провладних фракціях “Блоку Петра Порошенко” (БПП) і “Народного фронту” (НФ) не вистачає депутатів, щоб самостійно приймати потрібні закони. А численне депутатське “болото” (депутатські групи і позафракційні парламентарії) стало проявляти гонор. Тому його намагаються дисциплінувати поданнями, як кажуть наші співрозмовники серед депутатів.

“Всього буде кілька десятків подань. Правда, незрозуміло, як вони пройдуть через Раду. Вже зараз з розмов з колегами можу судити, що мало хто налаштований голосувати за зняття недоторканності, так як наступним може опинитися кожен з них. Дії ГПУ і НАБУ все більше нардепів оцінюють як неадекватні. І всі розуміють, що мова йде про що завгодно, тільки не про боротьбу з корупцією , – говорить джерело видання, яке побажало залишитися невідомим.

Ще одне пояснення підвищеної активності генпрокурора, про яке все голосніше говорять в парламентських кулуарах – це піар-кампанія, за допомогою якої намагаються наростити особистий рейтинг Юрія Луценка як потенційного лідера пропрезидентської партії. Втім, одне іншому не заважає.

“Думаю,” прилітають “уявлення в Раду з двома цілями. Одна – тактична – набрати голоси під медичну освітню, пенсійну, земельну реформи та інші важливі для влади законопроекти. Коаліція БПП і “фронтовиків” налічує менше 226 депутатів, і питання з дефіцитом голосів влада спробує вирішити восени. А стратегічною метою буде збір вже 300 “багнетів” на випадок, якщо доведеться вносити зміни до Конституції “, – спрогнозував політичний експерт Руслан Бортник.

На думку політолога Анатолія Октисюка, свою вигоду з такого перебігу подій зможе витягти і НАБУ. “За моїми даними, дискредитація парламенту за допомогою слідства і подань на руку НАБУ і його політичному лобі – тим же ж єврооптимістам. Мовляв, бачите, в Раді майже кожен корупціонер, махінатор, і в такому складі винна прогнила виборча система. Давайте міняти і її , і сам парламент на дострокових виборах. Але це не входить в плани Порошенко: поки, в усякому разі”, – спрогнозував експерт.

2. Пристрасті по Міхо

Однією з головних інтриг найближчих тижнів – вже анонсоване повернення Михайла Саакашвілі в Україну. Міхо навіть назвав час і місце повернення – 10 вересня, прикордонний перехід на кордоні з Польщею. Зараз він збирає численну групу підтримки з числа українських політиків і активістів.

Нагадаємо, у екс-голови Одеської обладміністрації президентським указом було відібрано українське громадянство. Але він з цим не погодився і таврує тепер Порошенко як ворога народу.

Влада розглядає кілька варіантів дій щодо Саакашвілі, коли той почне прориватися через український кордон. У тому числі не пустити і видворити в Польщу, застосувавши силу, або ж дозволити приїзд в країну, потім затримати і екстрадувати до Грузії.

Якщо Саакашвілі все ж таки прорветься в Україну і в ній залишиться, він, без сумніву, стане серйозним подразником для президента, продемонструвавши всій країні політичну немічність Порошенко, який навіть свого ворога без паспорта не зміг на кордоні зупинити.

Більше того, він може стати “точкою зборки” для протестного руху. Уже зараз ходять наполегливі чутки про створення нового політичного альянсу в складі Руху нових сил Саакашвілі, “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка і екс-глави СБУ Валентина Наливайченка. До них можуть приєднатися і єврооптимісти.

Юлія Тимошенко поки тримається окремо, але також наводить мости з командою Саакашвілі і, за чутками, збирається зустрічати його на кордоні 10 вересня.

Загалом, повернення Міхо може стати імпульсом для активізації так званої “промайданної” опозиції, яку Порошенко зараз намагається скинути в маргінес.

Тому для Саакашвілі, Тимошенко, Гриценко, Наливайченко і єврооптимістів важливо нанести такий удар по президенту, після якого той уже не зможе зіграти з ними в “Чапаєва”, намагаючись вивести з великої політичної гри.

3. “Гойдалки” для Гройсмана

Напевно продовжить зростати напруга навколо Кабінету міністрів, глава якого Володимир Гройсман чинить опір спробам президента і його найближчого оточення сильніше впливати на економічні процеси.

Прем’єр демонстративно зблизився з союзниками-конкурентами Порошенко з Народного фронту, що дає йому додаткові гарантії збереження крісла.

“Гройсман залишиться прем’єром, оскільки його немає ким замінити. Немає кандидатури, яку Порошенко міг би протягнути через парламент. У той же час Банкова продовжить послаблювати союз Гройсмана і Яценюка (екс-прем’єр і глава НФ – прим.ред.) І конкретно позиції самого глави Кабміну. ​​у хід підуть всі методи – від блокування в Раді ініціатив Гройсмана, не погоджених з Порошенком, до кримінальних справ за схемами, за якими стоїть особисто прем’єр. Проте, Гройсман не піде на відкритий розрив з Порошенком, залишаючи видимість лояльності”, – вважає політ ний аналітик Дмитро Корнійчук.

У той же час експерт Октисюк допускає, що Банкова вирішить серйозно “розхитати” прем’єра, щоб його, врешті-решт, замінити.

“Наскільки я знаю, ці ідилічні фотографії Гройсмана і Яценюка викликають серйозне роздратування на Банковій. Тому припускаю спроби поміняти його на більш лояльну до Порошенка людину, проти якої не буде заперечувати “Народний фронт”. Чому б не Турчинова? Він сьогодні, скоріше, грає на стороні президента, хоча формально як і раніше представляє НФ. При дотриманні інтересів “фронтовиків” в уряді чому б їм не погодитися на таку рокіровку ” – каже експерт.

Про те, що Банкова спробує замінити Гройсмана на Турчинова останнім часом говорять все частіше. Але наше джерело в правлячій коаліції не схильне довіряти цим чуткам.

“Якщо Турчинова призначать прем’єром, то Порошенкові можна вже пакувати речі – почнеться відлік часу, коли його просто з’їдять” любі друзі “з” Народного фронту”. Тому, природньо те, що президент не має наміру робити Турчинова прем’єром. А чутки про це спеціально запускають з Банкової з двома цілями. Перше – налякати Гройсмана і змусити його бути уважнішим до проханнь Порошенка і Ко. Друге – посварити Гройсмана з “Народним фронтом”. Банкова може, звичайно, спробувати поставити на місце Гройсмана свою людину (нехай навіть в ранзі “в.о”), але точно не Турчинова. Їм потрібна людина формату Кубіва – без політичних амбіцій”.

Один з представників великого бізнесу, з якими розмовляла “Strana.ua”, говорить, що останнім часом підприємці все частіше прагнуть “вирішувати питання” з прем’єром, а не з Банкової. “Зрозуміло, що Гройсман теж складна особистість, але він, принаймні, людина конкретна, – розповідає бізнесмен. – Каже як є, і, якщо має можливість, то допомагає на зрозумілих умовах. В той же час, коли звертаєшся за допомогою до президента і до його людей, то потрапляєш в якийсь кругоговорот каламутних разводняків, після яких і питання твоє не вирішиться, і ти ще винен опинишся. Тому бізнесмени якось стихійно до Гройсмана тягнуться. і Банкову це все більше дратує”.

4. Фактор Авакова

Ще одне питання, над вирішенням якого ламають голови на Банковій – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Незважаючи на свою приналежність до НФ, за квотою якого глава МВС отримав посаду, він є повноцінним політичним гравцем з усіма наслідками, що випливають звідси. Чутки про те, що у відносинах Авакова і АП все складно, давно циркулюють в політичних колах.

Нову їжу для розмов дав випадок на київському параді на честь Дня незалежності.

Порошенко публічно відмовилися потиснути руку командуючому Національної гвардії України генерал-лейтенанту Юрію Аллерову, що підкоряється главі МВС.

Напередодні була історія з нібито хабарем для заступника Авакова Трояна. Історію зам’яли, але осад залишився. В оточенні міністра вважають, що це був пробний камінь, щоб перевірити його реакцію.

У цій ситуації ходять чутки про те, що глава МВС веде активний пошук союзників на випадок протистояння з президентом. “За інформацією з різних політичних таборів, Аваков веде консультації з Тимошенко з прицілом на майбутні парламентські вибори”, – говорить Октисюк. І це ще один привід для невдоволення Банкової.

Втім, як вважає експерт, Аваков є одним із стовпів нинішнього політичного режиму, усунення якого може викликати великі потрясіння.

Тому у президента будуть зважувати, що небезпечніше – залишити занадто самостійного міністра на своїй посаді (сподіваючись, що той не наважиться завдати удар по президенту), або відправити його у відставку, отримавши за рік до старту передвиборчої кампанії повністю керовану ситуацію в МВС.

5. У прицілі – Харків

Історія з Аваковим, а також з поданнями на зняття депутатської недоторканності може зрезонувати в одному з ключових міст країни – в Харкові.

Уже сьогодні співрозмовники видання в депутатській групі “Відродження”, де ГПУ взяла на “мушку” голову Віталія Хомутинника і ряд інших депутатів, допускають, що, крім бажання змусити це парламентське об’єднання голосувати “за вказівкою”, влада хоче через подання натиснути на мера Харкова Геннадія Кернеса, який залишається самостійною політичною фігурою, впливовою в партії “Відродження” та її парламентській фракції.

Мета – встановлення повного контролю над півторамільйонним Харковом, адже інший центр впливу в місті – місцева обласна державна адміністрація – і так підпорядковується Банковій.

“В АП хочуть зробити так, щоб коли справа дійде до президентської кампанії, Харків не зіграв проти Порошенка. Тим більше що люди Кернеса часто поводяться надто самостійно по відношенню до людей президента в Харкові і Харківській ОДА”, – міркував співрозмовник у фракції БПП.

Цю мету переслідує і подання на народного депутата Михайла Добкіна ( “Опозиційний блок”), у кримінальній справі проти якого проходить і Кернес.

До сих пір Кернесу вдавалося зберігати нормальні відносини з Банковою і демонструвати їй свою лояльність. Але в міру наближення до президентської кампанії 2019 року це буде робити все складніше.

“Кернес для Порошенка людина чужа і ненадійна. Тому його будуть намагатися змусити покинути свій пост, передавши, тим самим, ключовий регіон під повний контроль Банкової”, – говорить один з харківських нардепів.

Правда, відкрите питання – наскільки сам Кернес, за якого на останніх місцевих виборах в першому ж турі проголосувало понад 50% харків’ян, готовий здатися і піти. Потенційно, враховуючи рівень своєї підтримки в місті, він може організувати опір спробам повалення. Що, загрожує дестабілізацією ситуації в другому за величиною місті країни. Інша справа, наскільки сам Кернес, з урахуванням стану його здоров’я після замаху, готовий на опір Києву. Але, теоретично, повторимося, всі можливості для цього у нього є.

Не виключено, що саме по собі розуміння такої можливості, може скорегувати плани Банкової щодо Харкова.

Політолог Анатолій Окстісюк вважає, що АП не потрібна війна проти Кернеса. “Проти Садового довелося проводити операцію “Сміття “, тому що його вважають потенційним конкурентом Порошенка на виборах 2019 року. Кернес в цьому плані не є небезпечним, ресурсів вести проти нього війну у Банкової все ж таки мало”, – вважає експерт.

6. Новий “Шатун” наступає

На осінь традиційно прогнозують пришестя так званого “Шатуна” (протестних акцій, організованих противниками влади).

Днями про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

“У вересні буде спроба “хитати”, впевнено “хитати” в Києві. За моєю інформацією, готується сценарій, коли після того, як не вдасться провести дестабілізацію в Києві, будуть спроби зробити це в регіонах”, – заявив Тука. За його словами, перші виступи відбудуться 5 вересня, в день відкриття осінньої сесії парламенту.

“Я розмовляв з людьми, які представляють різні політичні та позаполітичні сили … Вимоги до парламентарів у різних сил різні, але головним буде – суспільне обурення”, – підкреслив чиновник.

Політолог Андрій Золотарьов припускає, що до сторіччя Жовтневої революції Україна може підійти з серйозними протестами.

“Низи вже не хочуть далі терпіти, а верхи вже майже не в змозі нічого робити. Влада замість того, щоб робити зусилля з виведення країни з кризи, зосереджена на перерозподілі тіньових потоків. Але не може влада вважатися повноцінною, коли їй не довіряє вже більше 80% громадян, коли немає повноцінної коаліції в парламенті. Але, не дивлячись на це, будь-які сили, які спробують змінити розклади навіть будь-яким законним шляхом – наприклад, зажадавши про проведення перевиборів, з огляду на відсутність сформованої дієздатної коаліції, – назвуть “шатунами”, п’ятою колоною і прямими агентами Путіна. Крім того, буде неминуче закручування гайок, щоб знешкодити агентів Путіна ще в зародку”, – повідомив” Країні “політолог Андрій Золотарьов.

У свою чергу, Октисюк не вірить можливість сильних протестів, здатних провести зміну влади. “Правляча команда добре попрацювала над нейтралізацією сил, здатних до продуктивних вуличних акцій, можливого силового протистояння з поліцією. Ключові гравці на кшталт націоналістів під контролем або Банкової, або Авакова. Іншим не вистачає мобілізаційного потенціалу. Навіть за гроші люди не збираються. Я припускаю, що спробують провести акції сили на кшталт антикорупціонерів, але не вірю, що вони приведуть до якихось серйозних наслідків в політичному плані”, – спрогнозував експерт.

У будь-якому випадку, відповідь влади на посилення протестних настроїв, швидше за все, буде традиційною – кошмарити опозицію кримінальними справами, посилювати гоніння на незалежні засоби масової інформації, намагатися відібрати великі телеканали у олігархів, розкручувати тему “боротьби з агентами Кремля”, які “розхитують” ситуацію.

7. Зміни до Конституції

Восени напевно продовжать обговорюватися зміни до Конституції з метою знизити до мінімуму повноваження президента. Від цієї ідеї, схоже, не збирається відмовлятися “Народний фронт” і її лідер Арсеній Яценюк. Та й багато інших політиків (наприклад, Гройсман) її підтримують.

Всі дружно намагаються умовити на такий варіант Порошенко. Останньому пропонують спокійно переобратися президентом в парламенті, отримати імунітет від кримінального переслідування і передати владу парламенту і уряду.

Але поки що не було сигналів з Банкової, що глава держави готовий до переходу до парламентської республіки. Навпаки, джерела “Країни” кажуть, що англійською королевою президент бути не збирається, а навпаки, накопичує сили для нової виборчої кампанії. Піти на політреформу його може змусити тільки несподіваний поворот у житті країни на зразок Майдану або низький рейтинг, що дає слабкі шанси на перемогу.

У цьому плані, осінь буде вирішальною з точки зору перспектив конституційного процесу.

Якщо у президента проваляться спроби зачистити політичне поле країни, це буде означати, що він не зможе проконтролювати результат виборів. А значить, вже навесні, якщо ситуація з його рейтингом не покращиться (а поки нічого на це не вказує), позиція Порошенко щодо перетворення України в парламентську республіку може серйозно скорегуватися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus