USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Мільйон триста – щоденна нелегальна «каса» волинських митників

31 Травня 2018 16:54
За один день волинський пункт пропуску без розмитнення перетнуло 50 автівок, забитих товаром. Митники за «подяку» від 300 до 1000 доларів закривали очі на ввезення контрабанди до України. За цим фактом правоохоронці у листопаді минулого року відкрили кримінальне провадження. У ході досудового розслідування на початку травня цього року прокуратура здійснила виїмку документів на митному пості «Устилуг».

До слова, кримінал відкрили за повідомленням працівника митниці Петра Євтушка. Нагадаємо, зараз проти чоловіка керівництво митниці організувала службове розслідування за те, що той в ефірі телеканалу Аверс розповів про корупцію на волинській митниці.

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

У лютому цього року за один день митний пост «Устилуг» пропустив 48 автомобілів з контрабандою. Набиті товаром автомобілі якимось дивним чином на документах перетинали пункт пропуску – порожніми.

Тобто нерозмитненими - тож до держбюджету не пішло жодної копійки. А от до кишені митників потрапляли чималі суми. Так, за цим фактом правоохоронці у листопаді минулого року відкрили кримінальне провадження.

Митники пропускали без розмитнення автомобілі з товаром за винагороду від 300 до 1000 доларів з одного автомобіля - такі суми вказані в одній із суддівських ухвал, де правоохоронці просять у феміди арештувати вилучені на «Устилузі» у ході досудового розслідування контрольні талони на транспортні засоби.

50 автомобілів наповнених товаром: аби перетнути кордон без розмитнення, митник з кожного візьме не менше 300 доларів. Отож, з 50 машин виходить 15 тисяч доларів - а це за нинішнім курсом майже 400 тисяч гривень. (300*50=15000 доларів, 15000*26=390 000 тися гривень). А якщо ж брати по 1000 доларів з одного авто, то і зовсім виходить космічна сума ((50*1000)) - 1 мільйон 300 тисяч гривень. І це за день така сума проходить мимо бюджету і залишається в кишенях митників.

Про таку нелегальну схему ввезення контрабанди з Польщі до України два місяці тому вперше публічно розповів працівник Волинської митниці ДФС Петро Євтушок в ефірі ТРК "Аверс". Реакція керівництва митниці не забарилась. Петро Євтушок отримав чотири догани за те, що перевищив службові повноваження. Окрім того розпочалися перевірки і навіть скликали спеціальну дисциплінарну комісію аби звільнити митника з посади.

«Я ніякої службової інформації не видавав. В моїй посадовій інструкції написано, що я повинен повідомляти керівництво митниці про всі факти злочинів, порушень дисципліни, корупції, які відбуваються на митниці. Це безпосередньо написано в моїй посадовій інструкції, що я повинен негайно повідомляти керівництво. Що я й зробив. Я зайшов в кабінет начальника митниці - повідомив його. Він сказав: «Якщо у вас такі факти є, то звертайтеся в правоохоронні органи і пресу». Що я й зробив. Я написав заяву в прокуратуру, по моїй заяві була відкрита ця кримінальна справа. По цій кримінальній справі якраз, по «Устилугу», здійснювалися обшуки. Це виїмка тих документів по тих машинах, які на тому митному посту зберігалися. Зараз на сьогоднішній денгь ситуація по "Устилугу" виглядає так: проводять так звані реформи в лапках. Проводиться чергова реорганізація цього поста. Митний пост "Устилуг" як такий ліквідований - шляхом його приєднання до митного поста «Володимир-Волинський».

Петро Євтушок дії керівництва митниці – називає тиском.

«Як казав начальник: «Є факти - будете виступати на телебаченні».

Сам мені дав дозвіл, а тепер говорить, що я перевищив якісь службові повноваження. Я вважаю, що це просто іде тиск на мене і на інспекторів. У першу чергу такими діями, які проводяться проти мене вони хочуть залякати особовий склад - особливо молодих працівників щоб вони були послушні і виконували всі незаконні вказівки керівництва», - зазначає Петро Євтушок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Катя Показати IP 31 Травня 2018 22:48
Що це ви пишете? Знову про митників і що вони тисячі доларів мають? Це нецікаво, от напишіть на скільки гривень вчителям зарплату підняли - тема буде аж димитись від гнівних коментів. А так - тиш да гладь, да божа благодать
Каті Показати IP 2 Червня 2018 09:34
Ви шановна свою безграмотність так відверто не виставляйте. Зарплати вчителям сплачуються, підвищуються з державного бюджету. Державний бюджет наповнюється головним чином з податків та зборів. Одним з видів зборів є мито. Тому кожний контрабандист, митник, прикордонник, сбу-шник, інший правоохоронець, який сприяє контрабанді є тим, хто відбирає зарплатню вчителя, медика, забирає стипендію студента і не дає можливість її збільшити до потрібного рівня. Вчитись треба Катюха, а не бла-бла робити.
Катя Показати IP 2 Червня 2018 14:18
Ой, кеп, а я, тупенька-безграмотна, і не знала б без вашого коменту. Сарказму не вловили у моєму дописі? Тоді поясню: якби написали про підвищення зарплати вчителів, то почалися б стогони "За що, вони нероби, корупціонери" іт.д., і т.п. А про митників, прокурорів, суддів - ані пари з вуст. Зрозуміло тепер?
Каті Показати IP 2 Червня 2018 20:08
То візьміть і напишіть, якщо з грамотою лади. Заодно напишіть про те, як «окремі» вчителі займаються здирництвом під виглядом перманентного ремонту в класі, про що ви явно знаєте. Напишіть про «окремих» некваліфікованих вчителів, які не одному учню бажання вчитись надовго відбили. Напишіть про те, що конкретно треба зробити, щоб не було в школах і садочках цих ганебних явищ. Можете в стилі сарказму.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus