USD 39.40 39.77
  • USD 39.40 39.77
  • EUR 39.45 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Мінекології планує заборонити в Україні соломинки для напоїв та пластиковий посуд

9 Вересня 2021 07:00
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів підготувало та передасть на розгляд Верховної Ради законопроект, який передбачає заборону значної частини виробів із пластику в Україні.

Як передає УНІАН, про це повідомив голова міністерства Роман Абрамовський під час спілкування з журналістами.

«Ми вирішили заборонити те, що, по-перше, дуже важко зібрати, по-друге, те, від чого можна відмовитися, і, по-третє, те, що гармонійно вписується в європейське законодавство... Через один рік після схвалення законопроекту передбачається заборона виробництва, ввезення на територію України, введення в обіг на території України виробів із пластика, для яких вже є альтернатива», – сказав міністр.

За словами міністра, альтернативою мають стати гранули із кукурудзяного крохмалю. Це дозволить товарам, які вироблені із цього матеріалу, розкладатися під час компостування.

«Із нього, майже не змінюючи технологію, можна робити те саме, що можна робити із пластикової сировини, і великих проблем із переналаштуванням виробництва не буде», – сказав він.

Абрамовський підкреслив, що під дію заборони можуть попасти соломинки для напоїв, пластикові столові набори, ємності для їжі та напоїв, оксобіорозчинний пластик.

«Ми все ж таки запропонуємо народним депутатам, по-перше, все, що з пінополістиролу, ми повністю забороняємо, це білий матеріал, він дуже неприємний, він не переробляється, не розкладається. Це бокси, стаканчики, тарілки. Ми віримо, що заміна буде дуже швидко знайдена за рахунок багаторазового використання. Зараз багато посуду, який зручно взяти із собою, можна помити, продезінфікувати», – сказав він.

Не будуть забороняти вологі серветки, засоби особистої жіночої гігієни, підгузки, тютюнові вироби із фільтрами і самі фільтри.

Що стосується відповідальності для порушників закону, то пропонується за надання заборонених виробів на ринку штрафувати від 18 до 51 тис. грн. За повторні дії протягом року планується штрафувати на 85-170 тис. грн.

Раніше Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Він передбачає заборону поширення пластикових пакетів товщиною до 50 мкм в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства з 1 січня 2022 року.

При цьому обмеження не поширюються на біорозчинні пластикові пакети та надлегкі пластикові пакети завширшки до 225 мм (без бічних складок), завглибшки до 345 мм (з урахуванням бічних складок), завдовжки до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для упаковки і (або ) транспортування свіжої риби та м’яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які поширюються в об’єктах роздрібної торгівлі як первина упаковка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 9 Вересня 2021 08:40
Маразм крепчал, вместо того что бы наладить процесс утилизации, эта страна запрещает использование пластика. Вы пробовали пить любой напиток через трубочку из прессованного картона? Она разлезется минут через 4-5 и во рту будет каша из картона и напитка. Придется закупиться пластиком на 50 лет вперед. Дбл блт!
Дід Левко Показати IP 9 Вересня 2021 09:06
А коли заборонять туалетний папір, це так гидко!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus