USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Міністерка назвала, який реальний прожитковий мінімум в Україні

4 Серпня 2022 11:59
Реальний прожитковий мінімум в Україні у 2,6 раза більший за фактичний і становить близько 6,5 тис. грн.

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

«За нашими оцінками, приблизно так само в 2,6 раза більший, ніж той, який передбачено, тобто близько 6,5 тис. грн. Але в цьому питанні слід розглядати домогосподарство. Якщо це одна людина, то їй потрібне десь ці 6 тисяч, щоб сплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною сума знижується. Слід розуміти, що цей мінімум не можна виводити лінійно для кожної людини, потрібно розглядати саме домогосподарства. Але однозначно, що затверджений – менший, ніж реальний», – сказала вона.

За її словами, планове підвищення прожиткового мінімуму відбудеться у грудні, незважаючи на війну. Прогнозів на наступний рік у Мінсоцполітики наразі немає. Так само, як і немає планів підвищити прожитковий мінімум до реального.

Жолнович вважає, що у майбутньому необхідно провести реформу системи прожиткового мінімуму, відв’язавши його від низки нехарактерних виплат.

«Нам точно потрібно відв’язати існуючий прожитковий мінімум від того, що на нього навісили, наприклад, штрафи, платежі різних ліцензій, пенсії суддів та деяких спеціальних органів. Це все сильно впливає на бюджетний баланс... Тому є зареєстровані у Верховній Раді законопроекти, які передбачають, що прожитковий мінімум має стосуватися соціальних гарантій, лише виплат та допомоги, і не має бути величиною, що впливає на якісь інші витрати», – заявила міністр.

Нагадаємо, з 1 липня прожитковий мінімум зріс із 2481 грн до 2600 грн, а у грудні має зрости до 2 684 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мда Показати IP 4 Серпня 2022 13:01
Яких на 6500 вона що прикол тягне ?
Скептик Показати IP 4 Серпня 2022 19:46
Одна міні-сте!ва казала що їй 35 тис зарплати не вистачає на життя. Друга розказує що 6500 має вистачити НА ВСЕ. Вона з місяця впала ? Це навіть не 200 євро. На такі-сякі харчі вистачить. А НА РЕШТУ ? Комуналка 3-6 тис. Ліки, одяг, транспорт. Прожитковий мінімум на сьогодні мінімум 12 тис. Грн

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus