USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Міноборони замовить харчів на 11,7 млн у нардепа БПП, росіян та «єнакіївських»

16 Травня 2018 17:43
Переможцями в тендері на харчове забезпечення армії стали ті ж компанії, що вже неодноразово перебували в епіцентрі тендерних скандалів – ТОВ «Фабрика смаку», ТОВ «Пирятинський делікатес» та ТОВ «Військторг».

Про це йдеться на тендерному ресурсі ProZorro, за допомогою якого Міноборони розіграло 4 лоти на харчове забезпечення армії, інформує видання «Мind».

Як зазначається, «Фабрика смаку», яку пов'язують з одеським нардепом від БПП Олександром Пресманом, виграла лот на 2,52 млн грн, за яким знизила ціну лише на 25 700 грн. За інформацією видання «Наші Гроші», компанія вже забезпечувала харчовими пайками, лікарні. Водночас, за іншими джерелами, до цього переліку увійшли буцегарні й казарми. Крім того, компанія неодноразово порушувала нормативні процедури. Конкурентами виступили ФОП Кравченя Петро Григорович (фігурує у ProZorro 18 разів) та ФОП Богдан Алла Костянтинівна (фігурує у ProZorro 26 разів).

Водночас ТОВ «Пирятинський делікатес» (ТМ SmaCom), який є дилером «Фабрики смаку», без конкурентів і зниження ціни виграло другий лот на 3,63 млн грн. Одного з його власників, Андраніка Веляна, британські реєстри називають громадянином Росії.

Так, першими засновниками «Пирятинського делікатесу» виступали громадянка РФ Хідірян Тамара Леонтіївна та громадянин України Мамоян Дживан Саітович. Як зазначається на YouControl, у 2010 році Мамоян вийшов зі складу акціонерів і відкрив власне підприємство ТОВ «Моріс-Каховка». Пізніше, з 2012 року, серед засновників компанії з’явились офшори «Нуова Коммерс ЛТД», «Фортеза Інвестінг ЛТД» та ТОВ «Беверлайф». Саме до неї невдовзі перейшли всі 100% статутного фонду, а у 2017 році як кінцевий бенефіціарій з’явився Андранік Велян. Усі ці переміщення суто декоративні, адже Beverlaif LLP входить до родинного бізнесу клану Хідірян.

Як зазначається на ProZorro, третій і четвертий лоти виграла фірма «Військторг» Ольги Матковської, одеської підприємиці. «Наші Гроші» зазначають, що її пов'язують із «харчовим» пулом «єнакіївських», які годують українську армію ще з 2010 року. З травня 2016 року «Військторг» отримав підрядів на 1,32 млрд грн, також не раз виступав єдиним конкурентом ТОВ «Транс Логістик Центр» – компанії із зазначеної групи «єнакієвських». У січні поточного року фірма виграла 2 з 7 тендерів на 294,13 млн грн і годуватиме солдатів строкової служби Кропивницького та Львівщини.

За загальними підсумками тендеру економія відносно очікуваної вартості закупівлі склала 2–5%. У кожному з семи тендерів брало участь чотири-п’ять учасників, які пропонували економію до 18%, проте ці пропозиції були відхилені. В окремих випадках причини відхилення не зазначаються.

Нагадаємо, у лютому 2018 року видання The New York Times зазначало, що українське Міноборони тоне в корупції та тягне за собою українську армію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
це Показати IP 16 Травня 2018 18:34
Бізнес, нічого особистого.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus