USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Міські люди на рак хворіють частіше, – волинські медики

4 Лютого 2011 13:51
Злоякісні новоутворення органів травлення займають на Волині перше місце серед інших онкологічних захворювань.
Про це 4 лютого на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби із раком, розповів головний онколог Волині, головний лікар обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко.
«Це пов’язано з тим, що сьогодні дуже низька ефективність профілактики раку шлунка. Адже населення невчасно звертається до лікаря, тому виявити хворобу на ранніх стадіях розвитку вкрай важко», – зазначив Андрусенко.
Тим часом волинські жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози – 48 на 100 тисяч жінок. А в чоловіків на першому місці залишаються рак легенів, бронхів і трахеї – 41 на 100 тисяч чоловічого населення.
До того, уточняє Андрусенко, міське населення хворіє частіше, ніж сільське. Це, за його словами, пов’язано з канцерогенною дією шкідливих викидів, яких у місті більше, ніж у селі.
Сьогодні на обліку у Волинському обласному онкодиспансері перебуває 18 тисяч людей. А захворюваність населення Волині на цю патологію становить 275 людей на 100 тисяч населення.
Медики вважають, що побороти рак можна лише завдяки ефективній профілактиці.
«Буває таке, що хвора не звертається до нас по 5-7 років. Тому вилікувати таку запущену хворобу вже практично неможливо та й коштувати це буде десятки тисяч гривень», – розповів завідувач гінекологічного відділення онкологічного диспансеру Юрій Рожанський.
Тому онкологи в один голос закликають населення проходити профілактичні обстеження. Для жінок – це огляд статевих органів та молочних залоз, для чоловіків – органів травлення та дихання.
«І не нехтуйте традиційною медициною. Якщо жінка відчуває затвердіння в грудях, то не потрібно відразу прикладати листя капусти, бігти до ворожок та знахарок. Зверніться насамперед до спеціаліста, бо потім може бути пізно», – закликав начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus