USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Міський голова на Волині відмовився ініціювати створення ОТГ

11 Березня 2019 08:59
Створення Камінь-Каширської ОТГ, а в майбутньому, можливо, існування Каменя-Каширського, як центру повіту, наразі під великим знаком питання. Річ у тім, що міський голова Василь Бондар, не має наміру ініціювати створення громади, тож тепер усе залежить від міських депутатів, які теж мають законне право на таку ініціативу. Якщо ж «камінчуки» вийдуть із стану децентралізаційної сплячки, то на добровільне створення громади у них часу є лише до жовтня 2019-го, пише регіональний консультант з комунікацій Асоціації міст України Тамара Зубенко.

Щоб розповісти про переваги створення ОТГ, втрати від зволікання з цим і варіанти перебігу другої частини децентралізаційної реформи на Волині, до Каменя-Каширського, під керівництвом в.о. виконавчого директора Волинського РВ Асоціації міст України Мар’яни Конончук, приїхали консультанти проекту «ПУЛЬС» – із правових питань Валентин Малиновський, із бюджетних – Василь Гром, із питань комунікації – Тамара Зубенко.

Нагадаємо, що консультанти працюють на Волині, займаючись впровадженням децентралізаційної реформи, в межах проекту «ПУЛЬС», який Асоціація міст України (АМУ, – Авт.) втілює за підтримки USAID.

– Ми приїхали, щоб створити сильну громаду і мені надзвичайно приємно, що свою роботу в Волинському РВ АМУ розпочинаю з такого перспективного проекту як Камінь-Каширська ОТГ. Коли ми їхали до вас, то щодо Камінь-Каширщини у мене виникли асоціації з Норвегією... Тож маю надію, що приїхавши вже через п’ять років, побачимо ту Норвегію, з її рівнем життя, на землях Північної Волині, а вашу ОТГ – взірцем для громад-членів АМУ і, як задумувалося ще за часів князівської доби, потужним і надійним форпостом українських земель на Півночі, – сказала Конончук.

Консультант з правових питань Малиновський нагадав присутнім про абсолютну аполітичність Асоціації та консультантів проекту «ПУЛЬС». Він також розповів про переваги об’єднання в ОТГ, здобутки уже діючих на Волині громад, нагадав про втрати, яких зазнала у розвитку Камінь-Каширщина через децентралізаційну пасивність. Також він окреслив найгіршу перспективу для міста щодо перебігу другої частини реформи – втрату Камінь-Каширським шансу стати центром можливого четвертого повіту на Волині. Зі слів Малиновського це не можливо без створення Камінь-Каширської ОТГ і на порятунок ситуації лишилося дев’ять місяців.

Василь Гром, консультант з бюджетних питань, нагадав присутнім, що через зволікання з об’єднанням лише інфраструктурної субвенції втрачено в межах 20 мільйонів, хоча отримати такі гроші можна створивши ОТГ цьогоріч, а якщо дочекатися примусового об’єднання, про них можна забути. Консультант-«бюджетник» нагадав, що інфраструктурна субвенція нараховується саме на сільське населення якого в громаді, за статистичними даними, буде 12 тисяч, а міського – десь 12,5 тисяч. Це, на його думку ідеальна для ОТГ структура щодо населення, бо окрім інфраструктурної субвенції сільське населення має вплив на ряд показників, які впливають на формування субвенції на освіту.

Гром наголосив, що хоч громада і буде дотаційною, а це плюс 13 мільйонів, у тому числі і завдяки сільському населенню, матиме пристойний бюджет.

– Не кивайте на проблеми, що є у вже створених ОТГ, нічого не роблячи самі, бо якби там було так погано, то на Волині не було б уже 50 об’єднаних громад, які торік показали найкраще виконання бюджетів в області – понад 111%. Треба мислити на перспективу і почати змінювати себе та власне мислення, – порадив Гром присутнім на виїзній консультації.

Після почутого та дискусій, на жаль, думка міського голови Бондаря, який не планує ініціювати створення ОТГ, не змінилася. Депутати ж, яких таки дещо збентежила перспектива втратити Камінь-Каширського повіту, найімовірніше, все ж візьмуться ініціювати створення громади.

До речі, позицію міського голови розкритикував голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук зауваживши, що небажання змін може вартувати місту, яке ще раніше, ніж Луцьк, отримало Магдебурзьке право, дорого, бо його чекатиме доля Михнівки та Стобихви, сіл району, які колись теж були містечками і мали Магдебурзьке право.

Довідково

Відповідно до Перспективного плану формування територій Волинської області до складу Камінь-Каширської міської ОТГ мають увійти: м.Камінь-Каширський, Видертська, Ворокомлівська, Грудківська, Клітицька, Осівцівська, Раковоліська сільські ради).

До речі, цілком можливо, що сюди доєднається Нуйнівська сільрада, якщо не порозуміється із Сошичненською щодо центру ОТГ, Полицівська, що межує з Клітицькою і не увійшла до Гуто-Боровенської ОТГ. А ще у Пнівнівненської, Броницької та Воєгощанської сільрад теж перспектива можливого приєднання до Камінь-Каширської ОТГ, бо деякі села району, що мали увійти до Пнівненської ОТГ вирішили приєднатися до Прилісненської ОТГ, що на Маневиччині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ігор Показати IP 11 Березня 2019 09:14
Рано чи пізно корито закриється для голови,як хочеться ще щось прихопити.
Тетяна Показати IP 11 Березня 2019 15:09
У сусідньому Ратно така ж ситуація, селищний Голова комуняка тримається за крісло, і про ніяку громаду і думати не хоче.
Микола з Каміня Показати IP 12 Березня 2019 20:49
нахрін Бондарю те ОТГ ,ще не всю земельку з Свербою роздерибанили,і для чого з селюхами ділитись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus