USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Місто протилежностей: бандерівський Луцьк очима гостей

19 Травня 2014 09:19
Про свій візит до Луцька розповів журналіст та музикант Олексій Кондратюк на сторінках видання 112. Чоловкі назвав його містом, у якому вправно поєдналися непоєднувані речі. Наголосив автор і на його бандерівській суті. Однак, у якому контексті? Про це в пості журналіста:

"Назви я статтю якось банально, але з претензією, на кшталт "Луцьк - місто контрастів", мабуть, не надто погрішив би проти істини.

Відвідуючи це місто перший раз в житті, я не був готовий до того, що воно буде мене дивувати чимось, крім спокійної, заколисуючої розміреності життєвого ритму (травневі вихідні все-таки!). Віддалений на 400 кілометрів від столиці обласний центр. Проте ж в процесі ознайомлення з Луцьком активно дивуватися, вражатися і навіть захоплюватися доводилося не раз. Почнемо з того, що Луцьк дуже еклектичний за своєю суттю, поєднуючи, здавалося б, непоєднуване.

Справа не тільки в архітектурі, типової, напевно, для будь-якого західноукраїнського міста : "хрущоби" по сусідству зі старорежимними будинками імперської епохи - з одного боку та сучасними новобудовами - з іншого.

Луцьк здався мені містом, яке перебуває в пошуку власної ідентичності на перехресті історичних шляхів, але - і це головне - яке зовсім не відчуває очікуваних незручностей під час цього пошуку.

Ось простий приклад: прямо навпроти входу в потворну, в стилі радянського занепадницького конструктивізму, будівлю центрального РАЦСу (який місцеві - україномовні - жителі за старою колоніальною звичкою так і називають : "загс") в найближчому майбутньому буде красуватися пам'ятник Степану Бандері - постамент вже зведений і готовий до експлуатації.

Смакую забавне сусідство з цілим гроном підтекстів. Якщо поїдете до Луцька, обов'язково відвідайте Меморіал Вічної Слави. Ця локація - чудова ілюстрація того, як можна, не загинаючи і не вириваючи сторінки з книги свого минулого, одночасно писати якісно нові. Як вже можна зрозуміти з назви, меморіал в першу чергу присвячений пам'яті радянських воїнів, загиблих у роки Другої світової війни. Високий обеліск, який є частиною тематичної скульптурної композиції і одночасно ключовим елементом ландшафту, покликаний додатково підкреслювати цей зв'язок. Факт номер раз, яким я був якщо не вражений, то неабияк здивований, такий: підніжжя обеліска буквально потопало в квітах, причому не стільки за рахунок "номенклатурних" вінків, покладених місцевими чиновниками з нагоди 9 травня, скільки за рахунок простих і зворушливих букетиків гвоздик, тюльпанів і бузку, які піднесли пересічні громадяни. І це в місті, яке традиційно і небезпідставно вважається " бандерівським "!

Факт номер два (і головний): у декількох десятках метрів від пам'ятника радянським солдатам - могила Василя Мойсея, молодого хлопця з міста Ківерці (містечко-сателіт в 14 кілометрах від Луцька), загиблого під час відстрілу мітингувальників на київському Майдані 20 лютого поточного року. І теж дуже-дуже багато квітів.

Насилу уявляю собі могилу одного з Небесної сотні по сусідству з меморіалом радянських воїнів у якому-небудь обласному центрі Сходу. Луцьк же ​​у цьому відношенні демонструє зразкову обопільну толерантність і гнучкість, ніби передаючи полум'яний привіт різного роду провокаторам, дипломованим тролям та іншим городнім шкідникам, що віщають про свавілля "бандерівців, які прагнуть знищити пам'ять про Велику Перемогу". Ну, ви зрозуміли.

Поїхали далі . Звичайно ж, жителі Волині (серед яких, природно, і лучани ) одностайні у своєму патріотичному устремлінні . У цьому сенсі там немає недоречних півтонів, демагогії і "але" після коми, хіба що в межах нескінченно малої статистичної похибки. Втім, і такої не спостерігалося.

Семеро загиблих з числа Небесної сотні були волинянами - факт красномовний . Ті, хто живі, хочуть затишною і спокійного життя в межах єдиної і неподільної України, причому бажано в складі Євросоюзу.

Лучани знають, про що говорять, - під боком Польща, куди завжди можна порівняно без проблем змотатися на вихідні і перейнятися духом європейського благополуччя. Загалом, це волинське місто демонструє фантастичні можливості "єднання протилежностей ", чого, треба сказати, Україні в цілому дуже не вистачає . Так що, якщо не були в Луцьку, обов'язково заповніть цей пробіл . Якщо були - тим більше".


Редакція може не погоджуватися з автором, - йдеться в повідомленні на сайті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
мк Показати IP 19 Травня 2014 09:43
а фото якої давності?
всеок Показати IP 19 Травня 2014 09:47
фотка стара,а так, добре
Семен Показати IP 19 Травня 2014 10:25
Старый добрый Универмаг!
екскурсовод Показати IP 19 Травня 2014 11:06
Фотка часів Януковича, 24 серпня 2010 року - День Незалежності, для тих хто не знає!
екскурсовод Показати IP 19 Травня 2014 11:07
Доречі, організовано це було Партією регіонів.
Kexfyrf до екскурсовод Показати IP 19 Травня 2014 13:25
По замовленню " Партії регіонів " ніхто б добровільно в вишиванках не прийшов!
Kexfyrf до екскурсовод Показати IP 19 Травня 2014 13:25
По замовленню " Партії регіонів " ніхто б добровільно в вишиванках не прийшов!
Джулія Показати IP 19 Травня 2014 18:39
Луцьк і Київ. Два найдостойніші Міста України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus