USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Міжнародний кримінальний суд відправив до України найбільшу в історії делегацію експертів

17 Травня 2022 22:09
Міжнародний кримінальний суд відправляє в Україну групу із 42 слідчих, судово-медичних експертів та допоміжного персоналу для розслідування злочинів російських окупантів. Ця делегація стала найбільшою в історії МКС.

Експерти мають намір допомогти українським правоохоронцям збирати свідчення та докази для подальших судових процесів і покарання воєнних злочинців, що вчиняли звірства в Україні. Про це повідомив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, передає OBOZREVATEL.

Він заявив, що 17 травня в Україну виїхала група із 42 слідчих, судмедекспертів та їхніх помічників, які розслідуватимуть злочини, що підпадають під юрисдикцію МКС. Вони також нададуть підтримку національній владі України, що проводить розслідування.

«Це наймасштабніше разове розгортання мого управління на місцях із моменту його створення», – наголосив Карім Хан.

Він подякував за співпрацю уряду Нідерландів, адже значну частину делегації склали саме голландські експерти.

«Ця співпраця значно посилить вплив наших судово-медичних та слідчих дій на місцях. У реальному вираженні це дозволить нам зібрати більше свідчень, підтримати ідентифікацію відповідних криміналістичних та цифрових матеріалів і забезпечити збір інформації й доказів таким способом, щоб підвищити їхню допустимість у майбутніх розглядах в МКС», – заявив прокурор.

Делегація МКС допоможе прискорити проведення незалежного розслідування, збирання доказів та свідчень щодо дій російських військових, які можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини, передбачені Римським статутом.

«Завдяки тісній співпраці з українською владою наші судово-медичні експерти складуть карту дій національних слідчих на місці злочину, щоб простежити робочі процеси та посилити ланцюжок зберігання щодо неспростовних доказів», – заявив прокурор МКС.

Головна мета всіх причетних до проведення розслідування – встановлення істини. Тому делегація МКС взаємодіятиме і з українськими правоохоронцями, і з групою французьких судмедекспертів, які вже кілька тижнів працюють на місцях, де виявлено масові поховання мирних жителів чи тіла вбитих.

«Група, спрямована сьогодні моїм управлінням, буде взаємодіяти з групою французьких судово-медичних експертів на місцях в Україні, щоб забезпечити безперервність та продовження їхньої роботи щодо упізнання останків, балістичного аналізу, а також зберігання та консервації судово-медичних доказів. Ми також взаємодіятимемо з командами, розгорнутими іншими державами в Україні, щоб усебічно відобразити заходи та посилити координацію між усіма учасниками», – сказав Хан.

Він підкреслив також, що українська влада всіляко сприяла початку роботи місії МКС в Україні, адже українська держава, як і увесь цивілізований світ, зацікавлена у якомога швидшому встановленні істини.

Читати ще: США допомагають Україні збирати та зберігати докази воєнних злочинів РФ

Наразі, за словами Хана, про готовність відправити національних експертів для розслідування злочинів Росії в Україні заявили 27 держав. 20 країн готові підтримати місію з фінансових внесків.

«Зараз як ніколи нам потрібно показати закон у дії. Вкрай важливо, щоб ми продемонстрували тим, хто вижив, і сім'ям жертв, що міжнародне право має стосунок до їхнього досвіду, що ідеали Римського статуту можуть бути осмислено застосовані, щоб принести їм деяке заспокоєння через процес вчинення правосуддя», – заявив прокурор МКС.

«Нинішній день є прикладом того, як ми можемо перетворити цей імператив на результати. Я розраховую на співпрацю з усіма учасниками, включно з групами тих, хто вижив, національною владою, громадянським суспільством та міжнародними партнерами, щоб прискорити цю колективну роботу», – додав він.

Нагадаємо, у четвер, 12 травня, стало відомо, що ООН розслідуватиме воєнні злочини Росії в Україні. Там ухвалили Резолюцію «Погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії». Раніше Міжнародний кримінальний суд за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення РФ в Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus