USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85

«Моя мрія збулася!»: лауреатом літературної премії імені Івана Корсака став письменник та джазмен з Києва Сергій Грабар. Фото

16 Вересня 2023 09:17
У Луцьку в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків пройшло дійство всеукраїнського масштабу. У день народження нашого славетного земляка Івана Корсака, письменника та журналіста, відбулося нагородження лауреата літературної премії його імені.

Премію імені Івана Корсака започаткувала родина письменника спільно з видавництвом «Ярославів Вал». Згідно з положенням, твір, представлений до участі на здобуття нагороди, обов’язково має бути присвячений історії України, написаний українською мовою на високому художньому рівні та мати великий читацький розголос. Вручення щорічно відбувається 15 вересня – у день народження Івана Корсака.
Варто зазначити, що лауреат отримує диплом, медаль, а також грошову винагороду в 50 000 гривень.

«Наш обов’язок не давати помирати тим людям, які фізично можуть піти від нас, але чиї ідеї мають залишатися, працювати і змінювати суспільство. Одним із таких людей був мій батько. Крім того, сам історичний роман надзвичайно важливий, адже через нього кристалізується ідентичність, ми усвідомлюємо хто ми і що повинні робити. Завдяки таким романам ми усвідомлюємо свої корені, адже без кореня усім буде погано. До того ж, твори усіх наших переможців мають високу естетичну цінність А естетика – це така річ, яка пробуджує в людині творчу енергію, надихає», – поділився думками фундатор премії Віктор Корсак, перед оголошенням імені цьогорічного переможця.
Премію імені Івана Корсака у 2023 році отримав Сергій Грабар з Києва. Український письменник і перекладач, автор статей і публіцистичних матеріалів з питань історії, культури, релігії, літератури та живопису, засновник і генеральний продюсер міжнародного джазового фестивалю «Єдність» здобув високу нагороду за роман «Святополк ІІ Ізяславович».

«Я хотів цієї премії. Хотів вже декілька років. Ми говорили з Іваном Феодосійовичем про цей роман, в якому змальовано Київ кінця ХІ – початку ХІІ сторіччя. Роман про 20 років життя забутого, неправильно трактованого князя Святополка Ізяславовича, який я писав дуже довго.

Унікальний володар – людина, яка зібрала князів і поставила спільну перепону перед половцями. Людина, яка надзвичайно багато зробила для розвитку церкви, спочатку абсолютно нехтуючи нею, борячись із ченцями. Саме в цей період монастир Києво-Печерська лавра мав найбільший розквіт в особистостях. Говорити про роман можна дуже багато... я лише вдячний долі, що вона мене, колись багато років тому, звела з Іваном Феодосійовичем – надзвичайною людиною і великим письменником. Премія – це вшанування його пам’яті. І моя мрія збулася – я став лауреатом!» – наголосив Сергій Грабар.
Нагадаємо, що першим лауреатом премії у 2018 році став заслужений діяч науки і техніки України Петро Кралюк за книгу історичної прози «Синопсис». Другим – прозаїк, поет, критик Микола Суховецький з Одещини за трилогію про Кирило-Мефодіївське братство, головними героями якої стали Тарас Шевченко, Микола Костомаров та Пантелеймон Куліш. Третім – письменник, редактор, блогер і політичний оглядач Юрій Винничук за романи «Аптекар» та «Сестри крові». Вчетверте нагороду вручали казкарці, журналістці родом з Чернівеччини Зірці Мензатюк за повість для підлітків «Як я руйнувала імперію». Минулого ж року переможцем став письменник із Жовкви Петро Лущик за роман «Час нескорених» – сьому книгу його «Галицької саги».

«Дякую Богу за 15 вересня. Цей день подарував мені чоловіка. Цей день подарував мені сина. Дякую людям, які вже шостий рік поспіль цього дня вшановують думки, ідею та історію праці мого чоловіка. Знаю і бачила, яка це складна робота. Щиро бажаю здоров’я. Не головне скільки прожити, а головне – як. Я думаю, що ти живеш так, як повинен жити справжній українець. Дякую вам, люди, що читаєте! Вірю, що наступного року ми 15 вересня будемо відзначати у мирі!» – не стримувала емоцій дружина Івана Корсака Марія Іванівна, звертаючись до гостей та вітаючи сина.
Із вітальними словами до гостей заходу також звернулися заступник голови облради Юрій Поліщук, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк та директор департаменту культури, молоді та спорту Олександр Хвіщук.
Ще одна приємна подія цього святкового вечора – презентація восьмого тому збірки літературної спадщини Івана Корсака, до якого увійшли художньо-документальні оповідання «Імена твої, Україно» та роман «Діти Яфета». У 2024 році планується видати два заключні томи, до яких увійде журналістський набуток та ранні оповідання Івана Феодосійовича.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus