USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Молодіжний центр Волині» – креативний простір для прогресивної молоді

22 Березня 2020 09:39
Уже майже п’ять років у самісінькому центрі Луцька працює унікальний простір для реалізації активної та небайдужої молоді – «Молодіжний центр Волині». Тут раді бачити усіх, хто прагне розвивати і розвиватися, реалізовувати і реалізовуватися, творити і створювати.

Центр відкрили 1 липня 2015 року і він направду став зразковим в Україні. Нині він розташований на вулиці Градний узвіз, де орендує чимале приміщення в духовної семінарії. А починалося все із маленької скромної кімнатки. Тепер же у приміщенні, де колись були голі стіни і грибок, напрочуд строкато і яскраво, тут все зроблено зусиллями активістів. Щомісяця через центр проходить близько тисячі людей.

«Свій простір ми називаємо освітньо-подієвим хабом. Хаб – це місце, в якому постійно є люди і вони повсякчас чимось цікавим та корисним займаються, – розповідає виконавча директорка громадської організації «Молодіжний центр Волині» Уляна Кашепа. – У нас часто відбуваються різні події, заходи, тренінги, зустрічі. Команда центру складається з 6-7 працівників, кожен з яких має свій напрямок роботи. Це молоді люди – від 20 до 25 років».
Ініціаторами створення центру є відоме подружжя громадських активістів Захар і Юлія Ткачуки, які, крім всього, опікуються громадською організацією «Молодіжна платформа».

Першочерговою метою «Молодіжного центру Волині» було об’єднати різні громадські організації, роззнайомити, подружити, а відтак забезпечити плідну співпрацю. До слова, вони мають право збиратися тут абсолютно безплатно. Нині ж у центрі постійно «тусується» з десяток громадських організацій.

«Не всі взаємодіють між собою, але головна місія виконується – ми сприяємо кожній з них бути сильнішою», – додає Уляна Кашепа.


«Молодіжні центри – це ініціатива, яка прийшла до нас з Європи. В якийсь момент стало зрозуміло, що молодь – це такий собі ресурс, який треба правильно використовувати. Але для того, щоби молодь стала корисною для держави, її потрібно використовувати не як ресурс, а як цінність, – продовжує громадська діячка. – І зрештою прийшли до розуміння, що для такої активної молоді має бути простір, у якому вона зможе себе реалізовувати, почуватися безпечно, зможе щось ініціювати, створювати. Ми і є тим простором, куди молодь може прийти зі своїми ідеями і бажанням їх втілювати».
На базі МЦВ діє освітня програма для лідерів «Місія L», спрямована на розвиток м’яких навичок у молоді. Це так звані soft skills – надпрофесійні навички, які здебільшого стосуються комунікації з людьми.

«Ми розповідаємо про критичне мислення, емоційний інтелект, таймменеджмент, про речі, які допоможуть досягти успіху у будь-якій професії або ж здатні гуртувати людей навколо якоїсь ідеї, – провадить Уляна. – Одна із особливостей цього проекту – ті, хто пройшов етап з м’яких навичок, далі мають реалізувати проект соціальної дії, вони проходять спеціалізований тренінг з проектного менеджменту».
А взагалі у МЦВ може прийти будь-хто, хто прагне знайомства з цікавими людьми, мріє втілювати цікаві й корисні проекти у найрізноманітніших сферах. Тут скерують у громадську організацію за інтересами, проконсультують, як влаштувати ту чи ту акцію, провести якусь подію, можуть підтримати ініціативу і спільно провести захід, допоможуть реалізувати позитивний і суспільно корисний задум.
«Час від часу до нас приходять такі активні й ініціативні молоді люди, які прагнуть змінювати світ на краще. У нас справді добре, спокійно, цікаво. Тут ніхто нікого не засуджує, не цькує, не оцінює за зовнішнім виглядом. Тут допомагають, підтримують, вчать, розвивають. Абсолютно дружнє середовище, – додає менеджерка із комунікацій Ольга Чепель. – У нас відбуваються різні творчі заходи, презентації книг, діє англійський клуб, клуби з настільних ігор, клуб мафії, книжковий клуб, дискусійний клуб. Часто проводяться мотиваційні зустрічі з відомими людьми, цікавими спікерами. Є дуже багато тренінгів, іноді відбуваються майстер-класи. У нас є навіть власна бібліотека і ще дуже багато всього. Одне слово, тут не буває нудно».
Майже половина щомісячного фінансування громадського центру для молоді – це так звані донації через проект «Клуб соціального інвестора».

«Ці пожертвування небайдужих називаються донаціями, бо люди розуміють, що вони насправді не жертвують, а вкладають, – наголошує Ольга. – Таких людей аж 59, не всі вони волиняни, але саме ці люди допомагають нашому центру жити, адже вірять у те, що ми робимо. Бо якщо росте «Молодіжний центр Волині», то росте й Луцьк. Якщо росте Луцьк – росте й Україна».

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мирко Показати IP 23 Березня 2020 10:16
Не все так погано у нашому домі, коли є така молодь. На жаль, її меншість...
Олександр Показати IP 23 Березня 2020 12:15
Ей рижий чоловік, ти де?) Зрозуміють не всі)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus