USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Можуть зникнути не лише шацькі, а й ратнівські озера

2 Травня 2012 15:53
Незважаючи на ймовірність зникнення унікальних Шацьких озер, білоруси продовжують розробляти піщано-крейдовий кар’єр у Хотиславі неподалік українського кордону.
Про це повідомляє телеканал 24.
Раніше у небезпеці було лише Шацьке поозер’я, тепер – і ратнівська група водойм.
Заступник директора Шацького національного природного парку Володимир Матейчик переконує: «Куди під рух підземних вод – цього, по-моєму, ніхто не може сказати».

Озера можуть перетекти у сусідню Білорусь, адже вона рельєфно на 10 метрів нижча від України. «Кар’єр, який має проектну глибину до 45 метрів, то він буде розрізати водонапірні горизонти. І ніхто не може точно сказати, як воно зреагує. Тобто воно там получиться дуже велика яма, яка на глибину майже Світязя. Тобто розвантаження вод буде відбуватися, звичайно, туда», - каже гідролог Шацького національного природного парку Наталія Хомік.

В обласної влади фахівці просять 70 тисяч гривень, щоб розконсервувати старі свердловини і спостерігати за рівнем води.
Директор Шацького національного природного парку Петро Юрчук розповів: «Звичайно, реальна загроза існує. Вчені доходять до думки, що водоносні горизонти, які проходять під нашими озерами, тобто вони проходять в крейді і там є пустоти. І тим паче, що там є нахил нашої території в північно-східному напрямку, то можлива загроза простого перетікання цих озер, якщо буде порушено карст».
Білоруси прогнозують негативні наслідки для України в радіусі 15 кілометрів. На думку українських учених, постраждати може навіть Світязь. Але найбільша загроза нависла над озером Святе в Ратнівському районі.
Видобуток у Хотиславі може змінити всю екосистему Волинського Полісся і призвести до втрати запасів питної води.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 2 Травня 2012 17:47
а волиняни далі купляють білоруські товари.
Pavel до дідо Показати IP 3 Травня 2012 23:19
Та хоч китайські, мене влаштовує товар - я купую і так буде робити кожен.
Еколог Показати IP 3 Травня 2012 11:40
На Волинь чекає пониження шарів залягання підземних вод, нестача питтєвої води ,зміління водойм, а далі - екологічна катастрофа флори та фауни.
Семен Показати IP 3 Травня 2012 13:17
Уже была мысль. Развернуть Сибирские реки. Не получилось. Здесь получится. Озеро перенесут, белорусы сервис устроят не хуже Турции, и будем к ним на отдых путевки покупать.
міля Показати IP 3 Травня 2012 19:07
Кто может такие глупости роспостранять? Только дураки екологи. Назовите примери в истории, когда из-за крьера озера исчезали.
Pavel Показати IP 3 Травня 2012 23:39
Краще почути думку геологів, а не екологів. "Озера можуть перетекти у сусідню Білорусь..." - дуже кваліфіковано. На Волині озера пропадають вже давно. Озеро Кримне в Шацькому районі, екологічний стан - ..опа. А все тому, що дачі крутеликів, що біля о.Пісочного всю гадость скидають по каналах саме до нього. Там пропала риба, вода змінила забарвлення, почали цвісти водорості. Питання чи будуть рити це питання екологи, якщо їм рота заткнуть тіж власники дач. Я працював в цій сфері і скажу вам так, в нашій країні порядку не буде ніколи.
Шацький НПП Показати IP 13 Червня 2012 15:50
Білорусь нижча гіпсометрично не на 10 м, а приблизно на 1 чи на 1,5 м. Не пишіть дурниць, будь ласка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus