USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

«Мрію зіграти на честь нашої перемоги», – луцький кликун про війну та обов’язок

7 Березня 2022 21:51
За 20 хвилин до полудня біля Луцького замку з’являється авто. З нього виходить Андрій Єдинак – міський кликун, який приїхав виконати свою роботу.

Небо похмуре, починається сніг. Майже таким самим воно було й 6 березня 2021 року. Саме цього дня у Луцьку з’явилося нове свято – День кликуна. Тоді був мир, а нині – війна…

Вітер гуляє сходами в’їзної вежі Луцького замку. Їх тут – 126. Андрій перевдягається і починає свій щоденний підйом. Вважає, що це його обов’язок – маленький, але від того не менш значущий.
«Коли піднімаюся на вежу з сурмою, думаю про людей. Про лучан і про тих, хто нас усіх захищає. Тішу себе думкою, що мій сигнал хоч якось розраджує. Нині воєнний час, але потрібно, щоб люди хоч на мить відволіклися», – ділиться думками Андрій Єдинак.

На майданчику холодно. Кликун звіряє годинник – 12.00. Він підходить до чотирьох сторін вежі і над містом лунає дзвінка сурма. Традиційний сигнал – перші акорди приспіву пісні «Волинь моя» – нині змінив Гімн України.
Вже після виконаної роботи говоримо з Андрієм. Він ділиться переживаннями, розповідає про почуття, згадує початок війни.
«24 лютого – страшний ранок. Я прокинувся від того, що здригнулося ліжко. Від вибухів. Потім подзвонив мій кум, він прикордонник, і каже: вставай і збирай сім’ї (ми з ним живемо в одному гуртожитку). Збирай моїх: помагайте людям, виходьте, ховайтеся, щось робіть. Напала Росія – війна почалася», – не може стримати емоцій Андрій Єдинак.

Він добре розуміє, що його внесок у спільну справу не надто великий. Однак і це необхідна робота. Нині кожен повинен усвідомлювати себе частиною держави і допомагати. Кожен на своєму місці – хто чим може.
Вже перед замком прощаємося. На останок Андрій усміхається. Каже щиро: «Зараз найбільша мрія – зіграти на честь нашої перемоги. Захисникам України хочу сказати лише одне: зранку і ввечері я молюся за вас. Бажаю міцного здоров’я, терпіння, наснаги. Знайте, ми у вас віримо, ми вас любимо, ми вас цінуємо. Повертайтеся живими!»

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus