USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Мусульманські повстанці у ЦАР вимагають в уряду виведення «російських найманців»

28 Жовтня 2018 21:41
У Центральноафриканській Республіці один з лідерів угруповання колишніх мусульманських повстанців «Селека» (тепер угруповання CNDS, — ред.) Абдулай Іссен висунув владі ЦАР ультиматум: за 48 годин уряд повинен вивести з підконтрольної йому території військових, а також «російських найманців».

«Представники уряду, які перебувають на територіях, окупованих колишніми групами« Селеки», мають 48 годин, щоб покинути ці райони», — заявив він для журналістів агентства AFP, повідомляє Громадське.

Крім того, звернення Абдулая Іссена до уряду оприлюднило видання Central African Republic News. У своїй заяві Іссен звинуватив президента Туадеру в змові, яка вдалась за підтримки «найманців з Росії». Він також поскаржився, що присутність «близьких до Кремля найманців» стає «все більш і більш небезпечною для демократії» ЦАР.

Як повідомляє французький телеканал TV5Monde, причина ультиматуму — відсторонення від посади голови парламенту ЦАР Каріма Мекасуа, який є мусульманином за віросповіданням. Той факт, що президент республіки Фостен-Арканжи Туадера був християнином, а голова парламенту — мусульманином, мав на меті урегулювання конфлікту у ЦАР. А відсторонення Мекасуа викликало невдоволення мусульманських повстанців на чолі з Іссеном.

Крім того, в ультиматумі Іссена згадуються «російські найманці» під керівництвом Валерія Захарова. У травні радіо RFI повідомляло про російською радника президента ЦАР Туадери з подібним ім'ям.

28 жовтня, коментуючи російському виданню РБК цю інформацію, представник МЗС Росії Марія Захарова назвала повідомлення агентства AFP «фейком».

Нагадаємо, 31 липня стало відомо, що у ЦАР загинули російський журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв. Журналістів знайшли за 32 кілометри від міста Сібю.

Водій журналістів вижив, 1 липня Міністерство закордонних справ Росії заявило, що водій не пов’язаний з місією ООН. Раніше повідомляли, що водія групи рекомендував консультант місії ООН.

У ЦАР журналісти знімали матеріал про російських найманців ПВК «Вагнер».

Влада у ЦАР припускає, що російських журналістів у Центральній Африці могло вбити угруповання «Селека». Крім того, Міністерство комунікацій та засобів масової інформації ЦАР повідомило, що російських журналістів в Африці могли вбити нападники, які нібито намагалися захопити їхнє авто.

Керівник Центру управління розслідувань, від якого їхали журналісти, повідомив, що в групи з собою були фотоапарати, камери, ноутбук, мікрофони, диктофони та готівка — близько $8,5 тисяч. Та влада ЦАР зазначає, що ні грошей, ні апаратури в журналістів після загибелі не виявили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus