USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Музей Волинської ікони поїде до Києва

27 Лютого 2013 08:14
Унікальну книжку-альбом «Музей волинської ікони» представлять у Домі митрополита Національного заповідника «Софія Київська» 28-ого лютого.

Про це пише газета «День».

Так, в Україні вперше видали альбом, що відображає зібрання унікальних волинських ікон, які стали окрасою західноєвропейського мистецтва доби Середньовіччя. Серед них — і перлина колекції, Холмська чудотворна ікона Богородиці XI століття.

Книжку-альбом видали у Києві у видавничому домі «АДЕФ Україна» на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга».

Видання знайомить із унікальними волинськими іконами, які складають скарбницю духовної спадщини Волині, є неоціненним надбанням українського народу, джерелом світлої радості й духовного удосконалення.

Чи не вперше в подібних виданнях назвали й реставраторів, які дають друге життя унікальним пам’яткам нашої культури. Чимало з них, зокрема Холмський чудотворний образ Богородиці, повернув до життя заслужений працівник культури України, «Людина року-2009», за версією газети «День», Анатолій Квасюк. Книжку видали на високому поліграфічному рівні, вона містить науково-пізнавальну інформацію про кожен представлений твір.

Як поважну гостю представлення книжки-альбому, колективи Музею волинської ікони та Волинського обласного краєзнавчого музею запрошують і Ларису Івшину, головного редактора газети «День», оскільки це видання неодноразово писало про знахідки та здобутки волинських музейників.

Довідково:
Музей Волинської ікони створений двадцять років тому. Його завідувачка — Тетяна Єлісєєва — була учасницею перших експедицій академіка Павла Жолтовського, завдяки яким наприкінці 70-х — початку 80-х років минулого століття із закритих і знятих з реєстрації волинських храмів було порятовано воістину неоціненні пам’ятки сакрального мистецтва.
Завдяки експедиціям для науки було збережено й волинську школу іконопису, яка має свої регіональні особливості. На основі скарбів, відшуканих експедиціями Жолтовського, й було сформовано експозицію Музею волинської ікони. Створені на території Волині, де тісно переплелися православ’я та католицизм, ікони увібрали в себе світову іконографічну практику, кращі європейські технології.

Тепер, проходячи залами музею, диву даєшся, що такі скарби висіли колись у звичайних сільських волинських церквах... І доля їх могла б бути драматичною, якби не музей. У ньому бувають президенти різних країн, митрополити й патріархи, посли держав, паломники з різних куточків світу. Це чи не єдиний музей у світі, куди до Холмської чудотворної ікони Богоматері хресними ходами приходять вірні різних патріархатів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
КОМЕНТАР Показати IP 27 Лютого 2013 10:34
а назва статті? тож напишіть спочатку книжка"музей.."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus