USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Музиканти зі США, Польщі та України проводжали літо джазом у Луцькому замку. Фото

31 Серпня 2019 09:00
Відомі на весь світ джазові виконавці на два дні приїхали до Луцька, аби попрощатися з цьогорічним літом якісною та душевною музикою.

30 серпня, першого дня ХІІ Міжнародного джазового фестивалю Art Jazz 2019, у замку Любарта виступили музиканти зі США, Польщі, України та Ізраїлю.

«Прекрасно, що все ж таки сьогодні небо заспокоїлося й дало нам драйвово послухати вишукану музику для особливої публіки. Ця музика – це джаз», – привітала всіх присутніх незмінна ведуча фестивалю Art Jazz Наталка Войтович.
Організатор дійства, засновник фестивалю Олег Баковський зазначив, що традиційно приємно, що Art Jazz відбувається щороку.

«Дуже вагомо, що ми йдемо вперед, запрошуємо гарні колективи, попри всі українські політичні моменти, існуємо аполітично», – сказав він, а також оголосив ХІІ джазовий фестиваль у Луцьку відкритим і побажав усім гарного вечора.
Натомість співорганізатор фестивалю, керівник ГО «Принцип» Віктор Грисюк наголосив, що на Міжнародному джазовому фестивалі Art Jazz завжди найкраща публіка.

«Знаєте, на всіх інтерв’ю мене запитують, як нам вдається привозити зірок світового джазу в Луцьк, адже ми робимо не комерційний проєкт, а соціально-культурний. Я скажу, що це все завдяки вам, тому що всі, хто в нас виступає, залишаються в захваті, отримують натхнення і кожного разу, заряджаючись на наших фестивалях, повертаються в свої міста, свої країни і діляться тим, що в Луцьку найкраща публіка», – зазначив Віктор Грисюк.
Депутат, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук висловив сподівання, що погода не зіпсує нікому чудовий джазовий настрій.

«Дуже добре, що в нас у місті, крім концертів Олега Винника, є така чудова альтернатива, як джазові фестивалі. Я хочу подякувати Олегу Баковському і всім, хто вже багато років організовує в нашому місті джазові фестивалі, які є невід’ємною частиною культурного життя Луцька. Ми завжди підставимо плече для якісної, хорошої музики, яка спонукає до роздумів і викликає особливі емоції», – зауважив Ігор Поліщук.
Після привітань на сцену вийшли перші виконавці – американець Натан Вільямс разом із джаз-фанковим гуртом із Польщі Lay D Funk.

Lay D Funk неодноразово виступав під час загальнонаціональних музичних фестивалів у Замості, Кошаліні, також грав у клубах на теренах усієї Польщі, Латвії, Литви. Останній проєкт гурту – ф’южин польського джазу з американським корінням блюзу, фанку, солу, нью-орлеанського джазу, хіп-хопу, що виник завдяки співпраці з американським трубачем Натаном Вільямсом.

Натан – американський музикант, педагог, мультиінструменталіст, почав грати на фортепіано і трубі у віці 9 років, лауреат багатьох престижних фестивалів і конкурсів.
Як поділилися, своєю чергою, музиканти з Lay D Funk, вони родом із польського Радома, який не так уже й далеко від Луцька. На фестиваль до замку Любарта, однак, потрапили завдяки Натану, який деякий час перебував в Україні й закохався в неї.
Відзначимо, що візуальний супровід до композицій створили Олена Матошнюк і Міхал Пєтшак.


На зміну закордонним музикантам вийшли згодом українські виконавці з Laura Marti Quartet.

Публіці музиканти представили авторські композиції лідерки проєкту, композиторки, аранжувальниці, піаністки Наталії Лебедєвої. Вокальні англомовні тексти до них написала солістка колективу, відома джазова співачка Лаура Марті.
Останнім на сцену піднявся хедлайнер першого фестивального дня Art Jazz, син найяскравішої зірки джазу, співачки Елли Фітцджеральд Рей Браун-молодший.

Рей Браун-молодший народився в Нью-Йорку і виріс у Лос-Анджелесі. У домі його батьків – Елли Фітцджеральд та Рея Брауна старшого – часто гостювали Луї Армстронг, Френк Сінатра і Нат Кінг Коул. Талант до музики проявився рано – ще в школі Беверлі Хіллз Рей почав давати концерти.

Текст і фото: Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 31 Серпня 2019 09:02
Зробили з того замку цирк,з такими виступами і гучною музикою внуки його не застануть.Розвалиться.
123 до Анонім Показати IP 31 Серпня 2019 14:04
Якби не ці фести, туди взагалі ніхто не ходив би, окрім туристів які приїздять раз в місяць
Анонім до 123 Показати IP 1 Вересня 2019 12:54
Я живу в Луцьку і не можу у вихідні сходити подивитись на замок,бо бридко дивитись як він перетворюється на генделик,де жеруть і бухають і гадять отакі як ви "туристи". Заладили зі своїми туристами,наче стелишся перед ними,платять,хліб дають..
Німкеня Показати IP 31 Серпня 2019 09:53
Може і Винник поц, як говорить один з наших чиновників в даному інтерв'ю, проте на його концертах не має де голку встромити, а якби йому дали можливість провести концерт в замку, то замок прийшлось би добудувати. А тут - сміхота та й годі , п'ятдесят людей дивитися , серед яких 30 запрошених гостей і і музикантів.
Анонім Показати IP 31 Серпня 2019 14:51
Убогість розумова і духовна таких "знавців" і "поціновувачів" музики як ви - оце справжнє ДНО! Джаз ніколи не був мистецтвом "широких народних мас", тому його не слухають на стадіонах. Шедеври у виконанні Луї Армстронга, Френка Сінатри будуть слухати і через 100 років, в той час як вашого Віника ніхто не згадає навіть через 10 років після його останнього концерту.
Валькірія Показати IP 1 Вересня 2019 18:46
Німкеня, ви точно німкеня???)))) Якби були такою насправді, то знали б, Олег Винник свого часу виконував оперні класичні партії в НІМЕЧЧИНІ... На такий його виступ у Луцькому Замку, якби він захотів на певний час відпочити від попсового жанру, прийшло б так само вузьке коло ЩИРИХ поціновувачів цього жанру. І це була б дійсно МЕГАПОДІЯ !!! Щодо виступу Ігоря Поліщука, то це тільки його думка про масовість на луцьких концертах. У творчому ж плані порівнювати Олега Винника (з теперішнім репертуаром) з джазовим виконавцем, тим же Реєм Брауном-молодшим, всеодно, що Софію Ротару з Еллою Фітцджеральд)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus