USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

МВФ вимагає надати НАБУ самостійне право прослуховувати підозрюваних

17 Травня 2017 17:41
Головний кредитор України — Міжнародний валютний фонд (МВФ) — звернувся до українського уряду з листом-попередженням, в якому нагадав про зобов’язання офіційного Києва щодо забезпечення діяльності НАБУ, — випливає з тексту листа фінансової організації за підписом Рона Ван Роодена, керівника місії Фонду в Україні.

Про це інформує видання «Hubs».

Велика частина листа присвячена законопроекту №6220, який має намір змінити Кримінально-процесуальний кодекс таким чином, що НАБУ буде позбавлено можливості розслідувати корупційні звинувачення проти чиновників.

«Нашу увагу привернув факт обговорення в Раді пропозицій, які можуть дозволити іншим правоохоронним органам розслідувати факти корупції у вищих ешелонах влади (законопроекту №6220)», — сказано в тексті звернення, в якому перераховані і інші положення проекту.

У МВФ попередили, що його прийняття «буде суперечити зобов’язанням керівництва (України)», «може серйозно підірвати ефективність системи боротьби з корупцією» та «не буде відповідати програмі МВФ».

У зв’язку з цим місія Фонду просить прем’єра допомогти втримати законодавчу базу у відповідності з політикою, передбаченою в меморандумі (з МВФ)».

Крім цього, місія Фонду нагадала українській владі, що для продовження виконання програми Україна повинна виконати своє попереднє зобов’язання і надати НАБУ право самостійно ініціювати в суді прослуховування підозрюваних чиновників-корупціонерів. Зараз для негласного прослуховування НАБУ повинен просити СБУ про звернення з відповідним клопотанням до суду.

«Ми хотіли б наполегливо заохотити введення в дію законопроекту, який дозволяє НАБУ здійснювати незалежне прослуховування, як це було погоджено (з представниками української влади), до кінця травня», — сказано в тексті листа.

Після цього стало відомо, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності прийняв рішення відкласти розгляд законопроекту №6220.

За таке рішення одноголосно проголосували члени комітету, пише Українська правда.

"Я пропоную розгляд цього законопроекту відкласти. Також пропоную створити робочу групу для допрацювання", - зазначив голова комітету Андрій Кожемякін.

Він наголосив, що такий законопроект на голосування не повинен виноситися.

"Тобто це рішення у зал ми не виносимо", - додав він.

Як відомо, законопроект №6220 було внесено в Раду групою нардепів з фракцій БПП, Народний фронт і Радикальної партії. 13 квітня він був прийнятий в першому читанні.

Гомадські активісти засудили цей законопроект, заявивши, що він фактично блокує роботу НАБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus